Slimmer Werken!

Inderdaad: Slimmer Werken .....

Inderdaad: Slimmer Werken .....

2010 is het jaar ‘van na de crisis’, althans daar gaan we nu van uit. We hopen dat we met 2008/2009 het ergste hebben gehad. De toekomst zal het ons leren. Hoe dan ook, met 2010 beginnen we aan nieuwe uitdagingen! Om die uitdagingen tot een succes te maken gaan we Slimmer Werken! Slimmer Werken dan dat we dit voor de crisis deden, het zal nodig zijn.

Willen we vanaf nu slimmer gaan werken dan is het handig als we toch leren van het verleden. Als we leren van de zaken die goed gingen voor en zelfs tijdens de crisis. Zoals de banengroei van 10.000 werkplekken die supermarktketen Sainsbury’s wist te creëren midden in de crisis (zie entry dd 12/11/09). Maar dat zijn de uitzonderingen, dat zijn wellicht de pareltjes.

Een andere positieve zaak is het rapport ‘Who Cares, Who Dares? Providing the Skills for an Innovative and Sustainable Europe.’ Een rapport dat INSEAD in april 2009 uitbracht. Niet zozeer de inhoud van het rapport is positief als wel het feit dat INSEAD deze noodkreet voor de Europese kenniseconomie onder de aandacht brengt.

(veel) Meer valt er (wellicht) te leren van zaken die minder goed gingen of zaken /ondernemingen die zelfs helemaal faalden. ‘Zoals daar zijn’: DSB, Scheringa, Wellink, Bos, Balkenende, Tilmant, ING etc. Natuurlijk valt er sowieso te leren van de bankiers in het algemeen. En wat je ook van hen kan zeggen: de Bonus bleef in al dat crisisgeweld en ondanks de maatschappelijke verontwaardiging fier overeind. Standvastigheid noemen we dat…..

Buiten de bankiers waren daar nog leerzame zaken zoals de ooit grootste autogigant GM en zelfs het luxemerk Porsche ontkwam niet aan (familie)problemen.  Een vreemde eend in de bijt is hier wellicht de Amsterdamse Noord-Zuid Lijn maar ook die kreeg de volle aandacht en dat zal ook wel niet voor het laatst zijn geweest.

Plots was daar de Mexicaanse Griep, zo snel als die opkwam leek die ook weer verdwenen. Het was in ieder geval een afleiding van alle mogelijke financiële ellende. Wat je jezelf nu kan afvragen: zou de Mexicaanse Griep er ook zijn geweest als we niet waren getroffen door de crisis?

De crisis bracht ook andere aandachtsgebieden aan het licht zoals: de vergrijzing en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Ook aandacht voor diversiteit in al zijn vormen, nodig voor het in stand houden van ons welzijn. Eind 2009 bestond de beroepsbevolking in de VS voor 51% uit vrouwen; een cruciaal moment.

MVO kreeg aandacht o.m. met de film ‘The Age of Stupid’. Toch lijkt het echte belang van MVO aan ons voorbij te gaan en da’s niet slim. Kijk ook eens naar Yann Arthus Bertrand’s HOME a reflection of human behaviour, een film die in mei verscheen; indrukwekkend. Overigens, de link naar HOME laat direct zien dat dit 4e e-boek in de ManagementPro reeks ook links kent naar filmpjes!

Dit is het voorwoord in het vandaag verschenen boek ‘ManagementPro: Slimmer Werken!’. Het is (alweer) het 4e boek in de ManagementPro reeks.

Het boek is zowel softcover als e-book te bestellen in deze virtuele boekwinkel.

1 thought on “Slimmer Werken!”

Wij staan op 11, tijdens Internationale Vrouwendag. 11 jaar ago

[…] Approximate percentage of women employees (overall)  43.50%  (in de VS is dat 51%) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *