Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt?

“Het opleiden van een menselijk arts is een ingewikkeld, duur en omslachtig proces dat jaren in beslag neemt. Als het proces is afgerond na een jaar of tien studie en coschappen heb je precies één arts. Als je twee artsen wilt, moet je het hele proces van het begin tot het einde herhalen.

Maar als je de technische problemen oplost die Watson* nu nog heeft, heb je niet één maar een oneindig aantal artsen die dag en nacht beschikbaar zijn in alle uithoeken van de wereld. Dus zelfs als het honderd miljard dollar kost om dit systeem aan de praat te krijgen, dan is het op termijn nog steeds veel goedkoper dan het opleiden van menselijke artsen.”

Yuval Noah Harari in “Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst“. *Watson is IBM’s artificial intelligence of kunstmatige intelligentie platform.

Aan het begin van deze vakantie las ik “Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid” van Yuval Noah Harari. Ik besteedde er kort aandacht aan in een entry over vergaderen in mijn ‘andere blog’. Geïnspireerd door de inhoud van Sapiens begon ik ook aan Homo Deus. Kort gezegd: Harari geeft in Homo Deus een meer dan interessante kijk op de invloed van disruptieve technologieën op onze samenleving, een trend. Hij hanteert daarvoor een scala aan publicaties en onderzoeken. M.n. Deel III in Homo Deus “Homo Sapiens Verliest de Controle” is een aanrader, m.i. a must read zelfs, voor bestuur, directie en MT kamers, voor iedereen die zich bezighoudt met de toekomst van de organisatie, de toekomst van de samenleving, de maatschappij.

Zo haalt Harari onderzoek aan dat laat zien dat organisaties als GOOGLE en FACEBOOK nu al een beter beeld over ieder van ons hebben, door het delen van een schat aan informatie en het plaatsen van likes e.d., dan dat onze bekenden, onze vrienden, onze familieleden, zelfs onze gezinsleden dat over ons hebben….. Organisaties als FACEBOOK en GOOGLE vertalen deze schat aan data in, niet alleen voor hen, interessante algoritmen. Zo wordt je politieke voorkeur bepaald door dat wat je de afgelopen 4 jaar over Rutte II op het wereld wijde te melden had. Niet door dat waartoe je besloot in het kieshokje, beïnvloed in de laatste maanden door discussieprogramma’s en mediaberichten.

Het 2e deel van het BBC programma Secrets of Silicon Valley gaf vorige week zondagavond een vergelijkbaar beeld: Silicon Valley weet veel, héél veel over ons en onszelf. Weet je nu optimaal gebruik te maken van ‘dataïsme‘ dan kun je daarmee zelfs de verkiezingen in de VS beïnvloeden. Donald Trump deed dat met zijn ‘Project Alamo’. Het lijkt er sterk op dat hier voor het eerst optimaal data gebruik de verkiezingen hebben bepaald, niet de Russen.

Als de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie of AI, machine learning en the internet of things, in rap tempo toenemen én de samenleving daarvan tegelijkertijd optimaal kan profiteren, wat is dan nog de rol van Sapiens c.q. van de mens in dit verhaal? “Beperkt”, aldus Harari. Sterker nog: the internet of things zal binnen enkele generaties de nagel aan onze doodskist blijken te zijn. Strategisch Human Recources en Robotica Management, dus…..

Da’s misschien nog een ‘ver van mijn bed show’, en wie weet ontwikkelt zich e.e.a. in een positieve richting, van belang is welke strategische besluiten er nu al kunnen worden genomen. Relatief eenvoudig gezegd: gaan we investeren in artsen of gaan we investeren in Watson?

Het citaat waarmee ik open staat op pg. 326 in Homo Deus. Omdat hier op één pagina een (toch) mooie synopsis wordt gegeven van de invloed die AI kan hebben op menselijk functioneren, heb ik een link naar de pagina.

Besluiten die nu al worden genomen hebben een enorme invloed. Harari haalt onderzoek aan dat laat zien dat er een bovenkaste kan ontstaan, een relatief kleine groep mannen en vrouwen die zich m.b.v. financiële en technische hulpmiddelen zoals hersenimplantaten staande weet te houden, en de systemen (voor zover dat nog kan) bestuurt. Daarnaast is er een grote, niet actieve, onderkaste waarbij het de vraag is wat daarmee te doen?

Zuid Korea en Japan kennen al enige tijd een bevolkingsafname. Brazilië en Nigeria kennen daarentegen een bevolkingsgroei. Tot voor kort, het artikel komt uit 2014, werd bevolkingstoename gezien als een zegen en -afname als een risico. Maar inmiddels gelden andere wetten want hoe kunnen Brazilië en Nigeria met Zuid Korea en Japan concurreren als zij aan een grote niet actieve/productieve bevolkingsgroep een basisinkomen dienen uit te betalen? Dit is een ethische kwestie die nu al vorm krijgt en die om meer aandacht vraagt dan het zingen van het Wilhelmus.

Yuval Noah Harari wil ons geen fait accompli schetsen, hij wil ons aan het denken zetten en dat lukt hem. De vraag waarmee hij afsluit is:

“Wat gebeurt er met de maatschappij, de politieke en het dagelijkse leven als niet-bewuste, maar hyperintelligente algoritmen ons beter kennen dan we onszelf kennen?” Homo Deus.

Willem E.A.J. Scheepers

Bekijk in het verlengde hiervan de docu Do You Trust this Computer?

NB; je vindt ‘m ook op YT.

==================

201020

Gezondheidszorg als zieken- en verpleeghuizen behandelen cliënten/patiënten en verzamelen vervolgens (big)data. BigTech organisaties behandelen (big)data en verzamelen vervolgens cliënten/patiënten.

Machine learning neemt de plaats van medische diagnose stormenderhand over. Van oogaandoeningen, borstkanker en andere kankers tot meer amorfe neurologische aandoeningen, AI stemt routinematig af op de prestaties van de arts, of verslaat ze zelfs helemaal.

Maar kunnen we die resultaten op waarde schatten? Als het gaat om beslissingen over leven en dood, wanneer kunnen we dan ons volledige vertrouwen stellen in raadselachtige algoritmen – ‘zwarte dozen’ die zelfs hun makers niet volledig kunnen uitleggen of begrijpen?

Het probleem wordt ingewikkelder naarmate medische  kunstmatige intelligentie ​​meerdere disciplines overstijgt, waaronder zowel academische als industriële grootmachten zoals Google, Amazon of Apple, partijen met ongelijksoortige belangen.

Maar net als zelfrijdende auto’s lijkt medische AI ​​een onvermijdelijkheid. De vraag is hoe je het op een veilige, gelijkwaardige manier kunt beoordelen en inzetten – en daarvoor is een flinke dosis publiek vertrouwen nodig.’

Bron: Can We Trust AI Doctors? Google Health and Academics Battle It Out.

050220

Gisteravond werd in DWDD Yuval N. Harari geïnterviewd door Adriaan van Dis. Aanrader om terug te kijken, en dat niet alleen voor mijn studenten.

230120

Tijdens het World Economic Forum introduceerde Yuval N. Harari, in een dialoog met Mark Rutte, zijn ‘Danger Formula‘.

 

080120

‘Amazon heeft een patent op zijn Alexa waarmee de spraakassistent kan vaststellen of een klant al dan niet ziek is. Alexa kan dan medische adviezen verstrekken.’

Bron: Hoeveel geld is uw gezicht waard? Het FD

180319

‘Artsen zijn onvoldoende opgeleid om robotica in de operatiekamer optimaal te kunnen benutten.’ Sterker nog, omdat er steeds minder artsen in de operatiekamer functioneren, kunnen (ook) steeds minder studenten ervaring opdoen: “Since fewer surgeons are needed to operate the robots, fewer students get to have a shot at using it.”

Bron: Human Surgeons Are “Barely Trained” on Operating Room Robots.

 

19 thoughts on “Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt?”

Tom 6 jaar ago

Met alle respect, hier wordt wel érg kort door de bocht gegaan.
Artsen opleiden is geen serieel gegeven. Dat betekent dat je er 100 of 200 in één keer kunt doen. De moeite van een docent val te verdelen. In de tekst lijkt het alsof je 1 op 1 10 jaar bezig bent. Dat is de waarheid op flessen trekken.
De open deur is dat een menselijke factor in de diagnose ook een meerwaarde is. “When digital becomes human” geeft een veel genuanceerder beeld op dit vraagstuk.

Antwoord op Tom
Willem E.A.J. Scheepers 6 jaar ago

Mee eens Tom. Wat Harari echter o.m. aanhaalt d.i. dat algoritmen een (enorme) bijdrage kunnen leveren aan het stellen van diagnoses. Als ik het mijn arts vergeet te melden dan weet de arts niets over de gezondheidsperikelen van mijn ouders. Hebben mijn ouders nu veel van hun data laten ‘slingeren’ op sites als Google en Facebook, dan draagt dit bij aan de digitale diagnose; toch?

Dat er in de Zorg nog zoiets is als de ‘menselijke factor’, ook daarmee ben ik het (helemaal) eens alleen laat diezelfde zorg helaas pijnlijk zien dat er voor die menselijke factor nauwelijks meer tijd is; dan maar algoritmen.

Disruptie leidt er toe dat organisaties, niet alleen in de Zorg, op korte termijn een keuze dienen te maken: benaderen we de cliënt met algoritmen of met mensen?

‘The way in the middle is a dead end street.’

200 IT-ers aantrekken, opleiden en behouden, een JUMBO uitdaging. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] ook de staf incl. IT specialist behoort, een zelfde toekomst tegemoet kunnen zien als de hier vorige week aangehaald arts, specialist: […]

1.000.000 nauwelijks te vervullen Vacatures vragen om een Alternatief. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 6 jaar ago

[…] ook voordelen. Het heeft iig gevolgen. Las je ‘Homo Deus’ dan komt de vraag bij je op: Waarom zou je nog artsen opleiden als kunstmatige intelligentie betere diagnoses stelt?. Idd, waarom zou je dat nog […]

Klantgericht willen zijn? Pas AI en ML in je proces zoals CoolBlue. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] “The chatbot never sleeps, the chatbot won’t make you wait,  the chatbot personalises the customer experience and on top of it all: chatbots make friends and build relationships.” AI And Chatbots Are Transforming The Customer Experience. Forbes.com & Wie wil dat niet: ‘vrienden’ zijn met de chatbot van je leverancier?! Een chatbot overigens, die opereert op basis van AI en ML en die veel, zo niet alles, over je weet. Lees anders ook Homo Deus van Yuval Noah Harari. […]

Mark Zuckerberg of #DoYouTrustThisComputer …… – ManagementPro 6 jaar ago

[…] “Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt?” vraagt Yuval Noah Harari zichzelf af in Homo Deus. […]

In 2025: op welke Momenten wil jij, als Klant, Contact met een Mens? – ManagementPro 5 jaar ago

[…] Homo Deus vraagt Yuval Noah Harari zich af Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt?. De recent verschenen docu Do You Trust this Computer? laat zien dat (ook) de Gezondheidszorg […]

Patiënt in 2025, je herkent je Ziekenhuis niet meer….. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] leren (zoals de Da Vinci dat doet, beter zelfs dan menig chirurg), kunstmatige intelligentie (zoals IBM’s Watson computer nu al goede diagnoses kan stellen). Let wel: het is nu (nog) 2018 en we noemen dit disruptieve ontwikkelingen, maar ook daarvoor […]

Rijd Gratis een Tesla en vergeet de Showroom. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] Yuval N. Harari zich afvraagt in zijn boek Homo Deus n.a.v. de disruptie binnen ze gezondheidszorg: Waarom zou je nog artsen opleiden als kunstmatige intelligentie binnen afzienbare tijd betere diagno… Waarom zou je nog naar je huisarts gaan? En wat te denken van je smart koelkast zoals die gaat […]

Robot devalueert de Waarde van je Diploma in rap tempo. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] artsen in opleiding hier alleen maar in de weg lopen. Overigens, Y. Harari constateerde al dat het beroep van arts/specialist onder druk komt te […]

Strategisch HR Trends 2020 | Willem E.A.J. Scheepers, Universitair docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner @ VirtualBusinessConsultant.eu 4 jaar ago

[…] Deus: een kleine geschiedenis van de toekomst’ vraagt Yuval Noah Harari zich af “Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt?” Dit heeft niet alleen implicaties voor het HR beleid van ziekenhuizen en zorginstellingen, […]

Is het ethisch jongeren op te leiden voor een vak dat er straks niet meer is? | Willem E.A.J. Scheepers, Universitair docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner @ VirtualBusinessConsultant.eu 4 jaar ago

[…] Deze bevindingen zijn, voor mij, ernstiger dan het tekort aan kandidaten dat je hebt binnen welke bedrijfstak dan ook. Of om Yuval N. Harari te parafraseren:  […]

COVID-19: Chinese samenleving robotiseert momenteel in nog rapper tempo. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] binnen deze zelfde ziekenhuizen zien we dat robotica steeds vaker in de eerste lijn wordt ingezet bij de behandeling van met het coronavirus besmette patiënten. De volgende bedrijfstak waarin […]

Toekomst van Onderwijs: EdTech? – ManagementPro 4 jaar ago

[…] kan zijn….). Het gevolg is zoiets als dat wat Yuval N. Harari zich afvraagt in ‘Homo Deus‘: “Waarom nog artsen opleiden als kunstmatige intelligentie betere diagnoses […]

'Piloten blijven nodig, ongeacht de uitkomst van het cao-conflict.' Da's nog maar de vraag. – ManagementPro 3 jaar ago

[…] V.w.b. mijn opmerking over ‘de opleiders’: je mag verwachten dat scholen/universiteiten/opleiders hun studenten waarschuwen voor ontwikkelingen in hun vakgebied en de (mogelijke) invloed daarvan op hun toekomstige positie/functie. Dat dit (lang) niet altijd het geval is, wordt me met enige regelmaat pijnlijk duidelijk. Zo sprak ik met de vriendin van één van onze peetzoons, recent afgestudeerd als tandarts. Op mijn vraag of robotica in de behandelkamer tot de lesstof behoorde, sprak ze wel over nieuwe technieken maar nog niet over ‘Robotics in Dentistry‘. Wat voor de tadarts geldt, geldt ook voor de arts. Zo stelt Yuval N. Harari de vraag Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt? […]

Arbeidsmarkt oververhit, toch is Erik nog steeds niet weg…… – ManagementPro 2 jaar ago

[…] in die zelfde periode is de Zorg constant op zoek naar zorgmedewerkers (zo lang de Zorgsector MedTech niet breder implementeert zal dat tekort aanhouden), dat geldt o.m. ook voor logistiek (“Omdat er de komende jaren […]

Hadden we dit maar eerder gedaan: Strategisch HRM…… – ManagementPro 2 jaar ago

[…] geautomatiseerd spoorwegsysteem? Of zoals Yuval Noah Harari zich voor de gezondheidszorg afvraagt Waarom nog Artsen opleiden als kunstmatige intelligentie betere diagnoses stelt?. Het Strategisch HR Plan van ProRail vraagt op z’n minst om deze aanvulling. Hoe dan ook: ProRail […]

Van Venetië via de Somme naar het RIJKS® in Amsterdam. – ManagementPro 1 jaar ago

[…] gebeurt. Eén van de auteurs die hem met deze waarschuwing voorging is Yuval Noah Harari met zijn ‘Homo Deus’. Gelukkig (sic) sluit Gawdat af met een positieve boodschap en adviseert hij ons om kunstmatige […]

The Coming Wave: hoe van AI te profiteren maar ook hoe AI te temmen. – ManagementPro 2 maanden ago

[…] Thornhill merkt nog op: “Gevuld met verregaande generalisaties en extreme voorspellingen, lezen delen van Suleymans boek als een ChatGPT-herschrijving van Yuval Noah Harari’s geschiedenis van de toekomst, Homo Deus.” Herkenbaar, lees ook ‘Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt?‘. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *