De Wajong: van afvoerputje naar talentpool van onze maatschappij

In de discussie die is ontstaan over de Wajong wordt sterk gerefereerd aan het WAO-drama. Er zitten momenteel 167.000 jongeren thuis die niet meer zouden kunnen werken. Daarom moet de uitkering worden aangepast en er moeten maatregelen worden genomen die ten koste gaan van de echt zwakste groep in de samenleving.

Waar voor alle gemak in deze discussie aan voorbij wordt gegaan is het feit dat veel zogenaamde Wajong gerechtigden over grote talenten beschikken. Helaas zijn dit vaak talenten die niet voldoen aan de standaard normen die binnen het Nederlandse bedrijfsleven gelden. Juist het moeten voldoen aan de standaard normen en standaard competenties verhinderen het gebruik van bijzondere talenten.

Neem je een andere focus, zoals o.a. Thom Hartmann en Thorkil Sonne dat doen, dan kom je tot heel andere conclusies. Hartmann ziet ADHD als een talent dat sommigen onder ons hebben overgehouden uit de prehistorie, toen de mensheid voor zijn voedstel nog afhankelijk was van de jacht. Jagers zijn hyperfocused, afleidbaar, impulsief en rusteloos, net als de huidige ADHD’ers.

Deze talenten zijn goed bruikbaar maar hebben de ruimte nodig om tot effectiviteit te komen. Daarnaast hebben veel ADHD’ers een gave tot analytisch denken, een hoge dosis creativiteit en een goed voorstellingsvermogen om problemen (anders) op te lossen. Beroemden onder de ADHD’ers zijn o.a. Albert Einstein, Thoman Edison en Leonardo da Vinci.

Zoals Thorkil Sonne gebruik maakt van de talenten die zijn verbonden aan autisme is een voorbeeld van hoe het ook kan. Met zijn bedrijf ‘Spesialisterne’ laat hij hoog opgeleide autisten werk doen dat prima past bij hun talenten, het testen van hoogwaardige software. Met name het talent zich compleet te kunnen concentreren op één aspect komt in deze functie goed tot haar recht. Hierdoor is het mogelijk om eenzijdig werk, waar ‘normale’ medewerkers na een aantal maanden op afhaakt wegens eentonigheid, langdurige hoogwaardig te laten uitvoeren.

Door niet langer te kijken naar de beperkingen van de doelgroep in de Wajong maar juist naar de talenten kunnen wij alle stakeholders een dienst bewijzen. De maatschappij door een grote groep mensen niet langer afhankelijk te laten zijn van een uitkering, de jongere door hem zingeving te bieden en ruimte om zijn talenten tot ontplooiing te brengen en het bedrijfsleven met een pool aan talenten die nieuwe inzichten kunnen toevoegen aan de al bestaande diversiteit.

Het vergt alleen dat we allen het lef hebben een andere bril op te zetten

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Glenn van der Burg
Binnen Onbegrensd Talent hebben we deze zelfde ervaring op veel verschillende terreinen. Bijvoorbeeld met een talent met autisme die een geweldige econometrist is, maar minder sterk in communicatie. Hierdoor was hij al 9 jaar aan het werk als postberzorger! Door in overleg met zijn leidinggevende het communicatieve deel uit zijn functie te halen, wordt de hele afdeling er beter van. Want er zijn ook econometristen die al dat gereken wel gezien hebben. Iedereen blij!
Op mijn blog een uitgebreid verhaal over de toename van de instroom in de wajong en mogelijke oplossingen. http://glennvanderburg.wordpress.com/2010/01/11/alarmerende-instroom-wajong-maar-hoe-komt-dat-dan/
Erica van Harn
Binnen onze organisatie s'Heerenloo op ons arbeidcentrum in Ede hebben wij ook deze positieve ervaring. Wij trainen onze werknemers met Eigen Initiatief Model waardoor zij zich dusdanig ontwikkelingen zodat er nu verschillende werknemers met een verstandelijke beperking doorgestroomd zijn naar een betaalde baan bij de Permar in Ede. De een werkt als inpakker en een ander nu als schoonmaker en een volgende werkt in de keuken van de kantine.
Erica
Tweets die vermelden De Wajong: van afvoerputje naar talentpool van onze maatschappij -- Topsy.com
[...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Glenn van der Burg, salesmarcomnl, FDSelectionsPensioen, willem scheepers, Marguerite Evenaar en anderen. Marguerite Evenaar heeft gezegd: RT @ManagementPro: Nieuw bericht: De Wajong: van afvoerputje naar talentpool van onze maatschappij http://bit.ly/9r8tYT [...]
Werkende Wajong’er
192,5 duizend Wajong’ers alweer (ultimostand 2009). Werk is, voor zover mogelijk, belangrijk: voor persoonlijke groei, maatschappelijke participatie maar ook financieel: een Wajong-uitkering is 912 euro netto (daar komen de toeslagen nog bij). Inmiddels ben ik niet meer afhankelijk van een uitkering.

Met name bij autisme ligt er ook een taak voor de Wajong-gerechtigde zelf. In tegenstelling tot veel andere beperkingen dringt autisme direct door tot de persoonlijkheid. Bepaalde sociale vaardigheden bijvoorbeeld zijn tot op zekere hoogte aan te leren.  In de omgang met collega’s is dat een voordeel. Bij sommige soorten werk is het nuttig om afstand te nemen van autismespecifieke gewoontes en denkpatronen. Bijvoorbeeld niet op iedere spelfout commentaar geven of alles per sé tot op de euro nauwkeurig te willen berekenen.

Software test engineer schijnt voor mensen met autisme het beroep bij uitstek te zijn, omdat detaildenken daar centraal staat.
Rogier
Mensen met een beperking..
Ik heb ADD, word vaak niet goed begrepen.. Inderdaad is het over het algemeen moeilijk om te voldoen aan alle eisen die worden gesteld. Ik ben oprecht, kan niet liegen, kijk door mensen heen als ze bluffen.. Ik zie geen grenzen dus kan niet in hokjes denken.. Dat is moeilijk met alle nieuw orthodoxen.. Ik snap ze wel, maar men snapt ons niet! Grote frustratie die ik hieronder leid.. Als men wilt weten wat de kwaliteiten zijn; ophouden met het stellen van eisen (grenzen/blokkades/hokjes/regels) onder toezicht. Mensen die buiten de bewandelde paden lopen, moeten elke keer oppassen of er geen autoriteit/boswachter/politie achter ze aan komt! Het is logisch, misschien kort door de bocht, maar zo gaat mijn hoofd! Niet specifiek, maar wel globaal! Bijdehand en dwars, maar oprecht en bevooroordeeld!