Recensie. De kunst van Duurzaam Presteren

Ik ben de afgelopen jaren (na 10.000 uur studie) tot de conclusie gekomen dat we veel energie, werkplezier en motivatie (en vele miljarden euro’s) verspillen doordat we blijven hangen in oud denken, te veel bezig zijn met processen in plaats van met mensen, te veel systeemdenken in plaats van mensdenken. Verder is onze mindset gericht op MBA en managementdenken in plaats van leiderschapsdenken en – last but not least- dat we te weinig tijd nemen om ons te verdiepen in de trends en ontwikkelingen.

Bedrijven geven kapitalen uit aan het binnenhalen van talenten / high potentials. In veel gevallen vertrekken deze waarde(n) volle mensen binnen een paar maanden. En dan begint het proces opnieuw. In een melding op social media over het boek “’De Kunst van Duurzaam Presteren” schreef ik “Duurzaam presteren in combinatie met het Handvest Nieuw Leiderschap & de NVP sollicitatiecode is AAA (Triple A)
Om met het handvest te beginnen. Als je als bedrijf of organisatie niet weet wat high potentials willen en verwachten, dan blijft het dweilen met de kraan open. Als je slordig omgaat met sollicitanten, door ze niet op de hoogte te brengen van de procedure en in sommige gevallen niets van je laat horen, is dat ook geen bijdrage aan het imago van je bedrijf.

Gelukkig zijn er mensen als Kodden. In februari 2016 schreef ik
“Ik heb veel waardering voor Bas Kodden, met name door zijn boek “WORD EEN HELD (Hoog / Energieke / Leidingnemende / Doener)”.

Dit boek hoort absoluut thuis op de boekenlijst van studenten. Het is een MUST READ. Niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten, hoogleraren, coaches en mensen die zich bezig houden met HRM. Ik kan mij voor 100% vinden in:

Het gaat niet om managen, maar het ontwikkelen van talenten. Niet het controleren van de aanwezige energie en talenten, maar het aanboren van nieuwe energie en talenten; Juist deze mindset leidt tot succes geluk en welzijn. Het is een HAND, WERK en DOE boek. Je kunt er zo mee aan de slag. Van harte aanbevolen! EIND CITAAT

Nu over “De Kunst van Duurzaam Presteren”. Ik heb de gewoonte om de boeken die ik recenseer eerst te scannen, en vervolgens de literatuurlijst door te lopen. Bij het scannen werd ik getroffen en geraakt door het hoofdstuk over Het Zeigarnik Effect. Ik moet bekennen dat ik het hoofdstuk met open mond heb gelezen. Ik had er nog nooit van gehoord en kreeg een deja vu van een ober in een Rasstatte in Duitsland die wanhopig op zoek was naar de bestellers van gerechten en daarvoor de hele zaak doorkruiste. Hilarisch om dat als gast en als Hospitality man-  mee te maken. Ik zal niet verklappen hoe het in elkaar steekt, maar vond het een bewijs dat de aanpak van Kodden getuigt van een frisse kijk op leiderschap.
Bij nieuw leiderschap en nieuwe business modellen hoort delen. “Delen toegestaan” in plaats van copyright! Mooi begin en “practice what you preach”.

Alle trends en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap komen aan de orde. Veranderen, talentmanagement-en ontwikkeling, FLOW, bevlogenheid, aanleg, werkplezier. Ik vind het signaal wat Kodden afgeeft als het gaat over het binnenhalen van de juiste mensen (“Get the right people on the bus”) een fantastische bijdrage aan nieuw leiderschap.

Ik schreef eerder “veel consultants, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders weten niet wat ze NIET weten”. In mijn optiek gaar dat ook op voor veel P & O-ers, HRM-ers, Adviseurs, mensen die zich bezig houden met Werving en Selectie, docenten. Kodden weet het gelukkig wel!

Ik ga niet verder in op de inhoud, u kunt immers het inkijkexemplaar hiervoor gebruiken. Ik raad het boek met name ook aan omdat het een andere en statistisch onderbouwde kijk geeft op Werving & Selectie. Inderdaad gericht op duurzaam presteren.

Het resultaat van 3 jaar noeste arbeid met als uiteindelijke opbrengst een uniek en nieuw model voor Werving & Selectie. Onderbouwd, actueel, nodig, leerzaam, actueel, innovatief, doordacht, inspirerend en interessant. Verder veel (h)erkenning.

Kodden mag zich gelukkig prijzen met het resultaat. Als het een thesis was, zou ik schrijven “CUM LAUDE geslaagd” en “Met genoegen gelezen”.

Voor P & O-ers, HRM-ers, Adviseurs, mensen die zich bezig houden met Werving en Selectie, docenten en studenten is dit boek een must read EN een eyeopener!

Koos Groenewoud, Lelystad 19 april 2017

1 thought on “Recensie. De kunst van Duurzaam Presteren”

Koos Groenewoud 1 jaar ago

Het boek inkijken of bestellen? https://goo.gl/ZnVtK0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *