Banengroei!

 CPB: in 2010 zijn er 675.000 werklozen! Weet: zo lang er Leven is, is er Hoop!

'Banengroei Friesland boven landelijk gemiddelde' lezen we, maar ook 'Banengroei Noorden komt tot stilstand'. Zegt u het maar. De situatie in Groningen is waarschijnlijk stukken minder dan in Friesland.....

Het is ook een onduidelijke situatie, 'Door de CRISIS'. U zegt 't. Zelfs het CBS laat binnen relatief korte tijd zéér verschillende berichten horen: 'Forse Bananegroei' tegenover 'even' later 'Vaart uit Banengroei'. Als de groei er zo snel uit is, dan zou het 'zo maar' kunnen dat ie er ook weer vlot inkomt, die banengroei.

& Dat dit kan blijkt uit het Britse onderzoek: 'Brighter Future for Jobs'.

De 'UK Commission for Employment and Skills' komt met de toekomstvisie 'Working Futures 2007 - 2017'; een korte terugblik met een wijde toekomstblik. Conclusie: binnen de Britse arbeidsmarkt is in de komende jaren toch nog een banengroei te verwachten van 13,5 miljoen banen15% daarvan zullen nieuwe banen zijn. De groei is daarbij mede te danken aan het Britse Overheids Plan:  'World Class Skills'.

Interessanter nog dan deze getallen zijn voor ons de sectoren waarin UKCES de afname van banen resp. de groei van banen verwacht. Dat zou namelijk ook in ons land (nb; net als het Verenigd Koninkrijk ook een EU lidstaat) het geval kunnen zijn.

Allereerst kijkt UKCES naar de te verwachten output. Terecht: wat mag je de komende jaren verwachten aan productiviteit in de verschillende sectoren?

  • Primaire sector: lage groei.
  • Productie c.q. Industrie: lage groei.
  • Constructie c.q. Bouw: lichte groei (nb; in Groot Brittannië speelt hierin 'London 2012' een cruciale rol; toch maar de OS naar A'dam halen in 2028?)
  • Distributie c.q. Transport: boven gemiddelde groei. (als de economie weer groeit, neemt de transportfunctie toe => files.....)
  • Horeca en Toerisme: groei. (nb; zie ook 'London 2012')
  • Zakelijke  en Financiële Dienstverlening: groei maar minder hard dan men voorheen gewend was.
  • Quartaire sector of overige Dienstverlening, Onderwijs & Gezondheidszorg: boven gemiddelde groei, 'vergrijzing' speelt hierbij een rol natuurlijk.

Voor de banen betekent dit:

  • Afname in Primaire sector en Industrie; dit ondanks lichte groei in output. Motivatie: meer efficiëntere vormen van produceren.
  • Tijdelijke toename in Bouwsector. UKCES vraagt zich af of deze sector de opleving London 2012 kan voortzetten, dit ook o.i.v. de bevolkingspyramide.
  • Groei in Transportsector.
  • Forse Groei in Horeca & Toerisme, waarbij deze sector wel profiteert van een goede periode na 'London 2012'.
  • Groei in Zakelijke & Financiële Dienstverlening; maar ook hier vindt er een efficiency-slag plaats.
  • Groei in de Quartaire Sector m.n. Fors binnen de Gezondheidszorg.

Het kan een interessante benchmark zijn voor onze economie, dit onderzoek. Wilt u zich nu laten omscholen, dan weet u in welke sectoren dat u de komende jaren het beste terecht kunt.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Voor de Overlevenden!
[...] 675.000 werklozen staan ons in 2010 te wachten. Voor sommigen is zelf dat nog niet genoeg. Zo brak Wessel Berkman gisteren in Het FD een lans om bij de door de Overheid gesteunde banken nog meer mensen te ontslaan! ‘Ontslaggolf helpt Banken niet’ meldde hij. Naar de mening van Wesselman wordt er bij de banken zelfs nu niet voldoende effectief & efficiënt gewerkt, ‘met alle nadelige gevolgen van dien’. Er is iets voor te zeggen. Loop eens bij uw lokale bank binnen & je kan je afvragen wat al die mensen daar écht doen? ‘Kan dat niet anders?’ Maar om ze nu te ontslaan…… Er zijn al Overlevenden genoeg om ons zorgen over te maken! [...]
Waarom NL het WK Voetbal organiseert.
[...] want de bouwactiviteiten in London e.o., in het kader van de Olympische Spelen 2012, laten zien dat de Britse bouwsector in ruime mate profiteert van dit major sports event. Maar niet alleen de bouwsector, ook voor de Britse horeca lijkt de OS [...]
2012: AOW-er emigreert naar ZO-Azië. - ManagementPro
[...] Er vertrekt een groot aantal Nederlanders richting exotische plaatsen. Gevolg: er komt woonruimte in overvloed beschikbaar. Verpleeg & Verzorgingshuizen kunnen worden omgebouwd om toeristen uit Azië te ontvangen. Toerisme zal één van onze kernactiviteiten worden. [...]