EU 969.000,- ……

EU 969.000,- (negenhonderdnegenenzestigduidend euro); ofwel: 2.153.000 oude guldens; ofwel: 763.000 tarwebroden; ofwel: 940.780 pakken suiker; ofwel 440.000 pilsjes in een café; ofwel 66.800 bellen cognac in een 4* restaurant; ofwel 1 Bugatti Veyron (zonder accessoires, dat wel); ofwel 11.075 maandpremies van uw ziektekostenverzekering; ofwel 828 poliklinische behandelingen van uw rughernia.... 'Heeft er iemand EU 969.000,- in de Staatsloterij ontvangen?', denkt u wellicht, neen hoor het is de Gouden Handdruk die je kan krijgen als je verantwoordelijk bent voor een zorgstelling!
De kans dat u als verantwoordelijke binnen een organisatie, of binnen een zorginstelling, EU 969.000,- wint is nu zelfs groter dan uw kans op een dito prijs in de Staatsloterij! Daarom mijn tip: waagt u zelf ook eens zo'n gokje, wordt (eind)verantwoordelijke! Overigens, zo'n gokje is helemaal niet zo moeilijk als dat het u nu misschien lijkt, vergeet niet: er komt al heel snel een tekort aan arbeidskrachten (2007), en dus ook aan managers. Als je dan als organisatie naarstig op zoek bent naar een Goede Manager, wat helaas niet lukt want 'die zijn al bezet', dan neem je genoegen met een 'iets' minder gekwalificeerde manager en voordat je het weet, binnen een relatief korte termijn, 'zijn de poppen aan het dansen'!  Maar da's niet uw probleem, beste zojuist aangestelde manager. U heeft tenslotte bij uw aanstelling nog enkele goede extra's bedongen zoals een lease-automobiel van het zwaardere kaliber (nb: jammer genoeg zat een privé chauffeur er net niet in), vergoeding voor de verbouwing van een 'kantoor aan huis', 2 i.p.v. 1 management assistant(s) én, niet te vergeten, op advies van uw Randstad advocaat heeft u nog enkele voorwaarden in uw arbeidscontract laten opnemen die een vroegtijdig ontslag zónder Gouden Handdruk nagenoeg onmogelijk maakt. Sterker nog: het is bijna onmogelijk voor uw nieuwe werkgever om voor uw pensioen nog van u af te komen zonder ernstige kleerscheuren op te lopen!

Zoiets dergelijks heeft de oud voorzitter van de Raad van Bestuur van de zorginstelling ICARE te Meppel, na een 30-jarig dienstverband (dat wel), 'm geflikt: ontslagen worden en als 'dank voor het aangenaam verblijf'(sic.) EU 969.000,- meegekregen. 'Wij doen al lang mee aan de Staatsloterij', schijnt zijn partner gezegd te hebben, 'maar dit is ons nog nooit gelukt!'. Hoe het met de man-in-kwestie nu gaat, dat weet ik niet, misschien is hij wel ondanks deze financiële genoegdoening nauwelijks aanspreekbaar. Da's jammer, zelfs niet onmogelijk, maar (toch) niet het punt van deze entry.

Eerder gaf ik hier al mijn idee over topbeloningen: als u (en u alleen!) hét verdient voor uw organisatie dan mag u hét (naar rato) ook van & volgens mij ontvangen. (nb: Maar dat 'alleen verdienen' hé, daarin zit 'm vaak nog de crux binnen een organisatie.)

Geheel anders kijk ik aan tegen: beloning voor managementfalen. Dat er een vergoeding staat ter compensatie van een gedwongen ontslag is vaak reëel en zelfs wettelijk geregeld. (U kent wellicht de beruchte Kantonrechters formule). Voor een zorginstelling is deze compensatie, of afvloeiingsregeling voor een verantwoordelijke veelal ca. EU 250.000,-. Nog veel misschien in uw ogen, maar toch nog altijd 'slechts' 1/4 van het hiervoor genoemde bedrag.

Dit geval vindt ook nog eens plaats binnen een 'bedrijfstak' die landelijk toch al 'in the picture' staat als het gaat om inkomen & uitgaven; niet verstandig deze gehele actie dus.

Dit onderwerp kwam gisteravond ter sprake in NOVA tv. Ook aanwezig was Henk Kessler (nu KNVB, v/h ook werkzaam binnen de Zorg) en hij gaf een voorbeeld van hoe het ook kan: het afscheid van Louis van Gaal zonder dat deze laatste een beroep deed op de v/h overeengekomen, ook riante, regeling. Compliment voor Van Gaal dus(!), ook namens Kessler c.s.

Hoe er nu mee om te gaan, met dit soort uitwassen? Aan de ene kant: 'bezint eer gij begint', als organisatie, voordat u een manager (misschien nu eens niet de juiste man/vrouw op de juiste plaats) aanneemt en een, nagenoeg onmogelijk, contract samen tekent. Aan de ander kant: ook de betrokken manager kan, annex Van Gaal, afstand doen van zijn premie.

Nog een idee: doe wat de FIFA doet en geef een schenking bijvoorbeeld aan SOS Kinderdorpen. Zij ontvangen voor deze WK EU 3.000 per gele kaart van de FIFA. Da's in dit geval dus mooi 323 Gele Kaarten! (we zijn daarheen al aardig op weg)

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Willem Mastenbroek
Lid sinds 2019
De ellende is dat door dit soort graaierij de geloofwaardigheid van managers en directeuren aangetast wordt. Hebberigheid is heel menselijk maar een verantwoordelijke positie met een riant inkomen betekenen ook verplichtingen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen een zekere matiging van de mogelijkheden die zo'n positie biedt. Ik maak ook vaak mee dat dit soort zaken in de betreffende organisatie de ronde doen, uitvergroot worden en aanleiding zijn tot een boel cynisme onder de medewerkers.

Heeft Geert Mak dan toch gelijk als hij het heeft over een kaste van managers die er vooral op uit zijn de eigen zakken te vullen. Ik denk van niet maar af en toe lijkt het er wel op. Enfin, het zal de betreffende bestuurder verder een zorg zijn. En dat is nu precies wat ik bedoel.
Henk Erkelens
Tsja, het lijkt er sterk op dat klinkende munt toch nog altijd aantrekkelijker is dan mooie ethische verhalen.
Maar als Henk Kessler ook zo'n ethische opvatting heeft, kan hij me dan verklaren waarom voetballers normaal al zo onbeschaamd en onbeschaafd veel geld verdienen??? Die zorgmanager met z'n gouden handdruk, die 30 jaar gediend heeft, steekt dan toch maar schril af bij het DAGsalaris van 63 mille aan euro's van ene Ronaldinho, om maar een voorbeeld te noemen. Toegegeven, het is het ultieme en extreme voorbeeld, maar ook de mindere goden in de sportwereld verdienen erg veel, blijkbaar op basis van de liefde van 'het volk' voor brood en spelen.
t is Oranje.
[...] die ‘Bart V.’ in 2006 met veel tromgeroffel liet vertrekken en hem voorzag van een afscheidsbonus van € 969.000? Het is niet het enige voorbeeld van een ‘top-kat die op het spek wordt [...]