‘Morgen zal de wereld niet meer hetzelfde zijn…..’

De zin die je op 11 september 2001 het meest kon horen / lezen was 'Morgen zal de wereld niet meer hetzelfde zijn.' & 'We zijn onze onschuld verloren.' 5 jaar na dato geven de media vandaag wederom een scala aan berichten en ervaringen over de afgelopen 5 jaren. Toch kun je jezelf afvragen: Is er nu werkelijk zo veel veranderd? Is het toch niet meer van hetzelfde, meer van dat wat we voor 9/11 al gewend waren? En als er al 'iets' veranderd is, zo ja wat dan? En geldt dat dan voor iedereen op onze aardbol? Het laatste betwijfel ik sowieso als je alleen maar let op de houding vandaag van de grootste bevolkingsgroep.
Het is interessant om te zien wat er aan berichten in de media verschijnt over 9/11. Zo zonden de gezamenlijke publieke omroepen gisteren 'op 3' een mooie reeks programma's uit. De rode draad: 'wie is er nu werkelijk beter van geworden, na 9/11?' en 'is er geen sprake van een complot van the US Overheid?.....' Het laatste is natuurlijk het meest smakelijke hapje maar mocht dat zo zijn, een vooropgezet complot, dan zal dat altijd wel een raadsel blijven. Net zoals de moord op JFK, Watergate, het Varkensbaai incident, de verkiezingsuitslag tussen Gore & Bush, nog niet zo heel lang geleden de ramp met de Russische kernonderzeeer in de Baltische zee, raadsels zijn. Het is niet bewezen maar wat deze incidenten in ieder geval bij me achterlaten is het idee dat de CIA op zijn minst tot veel, zelfs tot heel veel in staat is: zo kunnen ze vliegtuigjes vrij over de wereld sturen (of Balkenende c.s. nu protesteren of niet), ze kunnen je 3 maanden op de Zuidpool zetten en als je daarvan terugkeert dan ben jij er van overtuigd dat ijsberen praten! (NB: natuurlijk, die leven op de Noordpool maar dat aspect maakt dit nog boeiender), ze kunnen je overtuigen van het bestaan van Yeti en Bigfoot etc. etc. Raadsels dus en 'Raadsels houden het spannend', zullen we maar zeggen. Wie er beter van werd, na 9/11, dat is inmiddels ook duidelijk the Haves en the Have Mores in the US (zoals Bush zijn electoraat pleegt te noemen).

Maar goed, even terug, ik kan me voorstellen dat u zegt 'en de doden dan?' Ja, 2.974 slachtoffers bij de aanslag op the Twin Towers is veel, heel veel maar in mijn laatste entry refereer ik naar een ramp op 02/12/84 die uiteindelijk aan ca. 20.000 mensen het leven kostte en die niet zoveel, Westerse, ophef losmaakte (en da's over de laatste decennia nog maar 1 voorbeeld). 'En de recente godsdiensttwisten dan?'. Klopt, maar kennen we die niet al vanaf het begin der tijden? Vanaf het begin dat filosofie bevolkingsgroepen tot andere, eigen inzichten bracht? Wat te denken bijvoorbeeld van Bonifatius (754)? De eeuwen daarna zijn er op alle continenten diverse oorlogen uitgevochten 'eenvoudig' omdat men het theologisch niet met elkaar eens was, tot in de deze eeuw aan toe. Opmerkelijk daarbij is dat wat in de ene oorlog bondgenoten zijn, in de volgende oorlog vijanden kunnen zijn (kijk bijv. hoe the US samenwerkte in Afghanistan met Bin Laden c.s. voor 09/11; waar is Bin Laden eigenlijk? weet u het?). 'De moorden op Van Gogh en Fortuijn dan?' De impact was enorm, maar zijn beiden niet vermoord door Nederlanders? Zouden ze door hun uitgesproken mening, een mening die zij al hadden voor 9/11, ook niet 'los van 9/11' zijn vermoord? Zij zijn ook zeker niet de enige moorden in Nederland, of zo u wilt vormen van zinloos geweld, de impact van beiden komt waarschijnlijk juist door de emoties rondom 9/11.

Ik blijf met het gevoel zitten dat er na 9/11 juist weinig veranderd is. Wat er volgens mij 'slechts' is veranderd door 9/11 is: - de onderlinge argwaan en dan m.n. in the US en West Europa (nb: in de afgelopen maanden bezocht ik zowel luchthavens in the US, in West- en in Oost Europa: hoe verder naar het oosten hoe lankmoediger de controles en de controles op de binnenlandse vluchten in the US spannen daarbij in tegengesteld opzicht de kroon); - de macht van the US is nog nooit zo groot geweest als nu; - de Oude Wereld, de EU, heeft zich nog nooit zo laten leiden door haar transatlantische bondgenoot als nu.

Het meest intrigerend vind ik nog de stilte die heerst rondom 9/11 in het land met de grootste bevolkingsgroep: China..... Hoezo verandering door 9/11? Toch perceptie?

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

‘Samen Werken Met Water’, als dat maar goed gaat…..
[...] the last 25 years’, geschreven door Paul B. Carroll en Chunka Mui verschijnt op 11/09 a.s.; in historisch perspectief bezien een interessante datum. Zoals dat hoort zijn er al verschillende voorpublicaties van het boek. Zo vind je o.m. bij HARVARD [...]