Beleggingen, Belastingen, Filantropie en Talenkennis

Beleggingen, belastingen, filantropie en talenkennis. Zo maar een paar van de items die ons het komende jaar zeker & vast in de greep zullen houden.

Beleggingen: Top, Top, Top! Belastingen: een familiebedrijf kán gunstiger worden overgedragen. Filantropie: laat uzelf nu ook eens van uw Beste Kant zien. En onze talenkennis, ooit zo geroemd, blijkt nu toch ons stiefkindje…..
Beleggingen: de voorspellingen voor 2007 liegen er niet om! Zelfs het prestigieuze instituut WHARTON doet nu ook een duit in het zakje, zelf hebben zij waarschijnlijk ook een belangrijke beleggingsportefeuille. Maar vooruit u leest hun, naar verwachting toch terdege onderbouwde, voorspellingen voor dit beursjaar op hun site. En wat blijkt: China is goed maar toch wat minder booming, INDIA gaat net als LATIJNS AMERIKA de hoogte in, AFRIKA valt (het wordt eentonig) al weer buiten de boot en van de EU is er alleen van SPANJE nog ‘iets’ te verwachten, vandaar dat plaatje van de Sagrada Familia dus.

Belastingen: als u nu dit jaar uw familiebedrijf wilt overdragen aan uw nazaten dan staat u er nu al ‘iets’ beter voor dan als u dit in 2006 deed. Het tarief voor het successie- en schenkingsrecht wordt namelijk in de 3e tariefgroep van ‘andere begunstigers’ verlaagd van 68% naar 63%. Maar daar schiet u misschien weinig mee op want u houdt uw bedrijf natuurlijk graag in de familie, toch? Daarvoor laat de Overheid zichzelf ook graag van haar beste kant zien en daarom is de vrijstelling van de successierechten gestegen van 60% naar 75%. Er is dan nog wel geen volledige vrijstelling voor (het behoud van uw) familiebedrijf, zoals dat geldt in veel ander landen, maar we zijn op de Goede Weg zullen we maar zeggen.

Filantropie: meer en meer laten succesvol ondernemers zich ook graag van hun Beste Kant zien en stichten een ‘Stichting Zonder Winstoogmerk’. Wilden vorige generaties nog wel eens ‘iets’ achterlaten in de vorm van gebouwen en standbeelden, tegenwoordig is de toon gezet door mensen zoals Bill Gates, Richard Branson en door diverse Noord Amerikanen die een eigen ziekenhuis o.i.d. ‘op hun naam’ hebben staan. Nu worden ook hier de Goede Doelen opgenomen in het legaat. Het Goede Voorbeeld, en dan bedoel ik zeker niet cynisch, is dit jaar al direct gezet door Oprah Winfrey met haar Leadership Academy for Girls. Nelson Mandela complimenteerde haar, niet voor haar $ 30 miljoen maar voor haar inzet en daarin zit de crux: eindelijk weer eens iemand die nog wel gelooft in AFRIKA!

Talenkennis: nog niet eens zo heel lang geleden werden wij, Nederlanders, geprezen om onze talenkennis (nb: we werden toen om nog wel meer dingen geprezen, maar dat terzijde) die ‘voorsprong’ raken we nu snel kwijt. Het is kommer en kwel met onze talenkennis! Dit mag je stellen als er zelfs in het CBS rapport ‘Digitale Economie 2006’ melding wordt gemaakt van het feit dat het binnen de, toch vooral internationaal georiënteerde, ICT economie in ons land somber is gesteld met de: talenkennis. Zelf verbaas ik me nog steeds als ik in het buitenland zie hoe succesvol Nederlandse managers (toch) kunnen zijn zonder dat zij beschikken over enige lokale talenkennis van betekenis. (nb: en dat bedoel ik niet als een compliment). Gisteren was er nog zo’n ‘mooi voorbeeld’ in het programma ‘Ik Vertrek’: een in Nederland, naar het zich liet aanzien, zéér geslaagd ondernemer vertrekt met zijn gezin naar Frankrijk voor een nieuwe uitdaging en al direct bij aankomst meldt hij dat het 1e wat hij nu gaat doen is: het oppakken van de Franse taal! Goede Zaak, zou je zeggen. Deze, nu Franse, ondernemer zien we vervolgens 3 maanden later bij de plaatselijke boucher vlees bestellen en hij zegt daarbij letterlijk ‘Avec vous T-Bones Steak?’ Nu, zijn autochtone Franse collega-ondernemer kon er in ieder geval nog ‘brood van bakken’ ook al was hij zelf dan zo wel het couleure locale als het Engels niet machtig. Dus waarom, zo vraag je jezelf dan toch af, zou ik hier nog de taal leren……

Zoals gezegd: het wordt weer een Mooi & Interessant Jaar, ook dit 2007!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *