Nog lang niet op je Laueren rusten.

'The family firms in our survey do not intend to rest on their laurels.' Price Waterhouse Coopers kwam in december met de resultaten van een internationaal onderzoek onder Familiebedrijven. Deze periode besteedt de Nederlandse tak van PWC ook aandacht aan de resultaten van dit onderzoek; interessant.

Eigenaren van Familiebedrijven hebben, los van hun leeftijd(!), Grote Plannen met hun bedrijf: 'A number of respondents said that they want to make their companies bigger. Some of them talked in terms of "sustainable growth". Others were more ambitious; they spoke of "international expansion", of creating "a market leader" and even of "building a billion-dollar business".' Prachtig, al die Ambities! JPB zal blij zijn

Probleem is alleen dat met het maken van al deze Plannen de opvolging(problematiek) 'iets' naar achteren wordt geschoven. Voor Nederlandse (Familie)bedrijven komt er nog een probleem bij, zo blijkt: de sollicitanten die men wil aannemen om deze beoogde groei te realiseren voldoen vaak niet.....

Het rapport dat PWC Int. in december publiceerde is mooi maar op zich bevat het ook 'Oude Wijn in niet eens zo Nieuwe Zakken' m.a.w.: veel van dat wat men signaleerde is al bekend, zeker bij de kringen rondom Het Familiebedrijf.

Familiebedrijven willen groeien, '"I want to leave a healthy, profitable company for the next generation," stated a Belgian proprietor' aldus het rapport. Eigenaren denken bij hun Plannen ook aan hun nageslacht 'A Canadian entrepreneur who aims "to create a well established, well run business that my children can carry on"', maar ook aan hun omgeving 'What drives most family business owners, it appears, is the desire to "leave something worthwhile for the next generation" or "give something back to the community" wat hen hierbij helpt: '"passion" for their work.'

Passie, dat herken ik ook bij & binnen familiebedrijven. Daarvan zouden soms meer managers 'iets' mogen hebben, van die Passie. Op deze manier vormt het Familiebedrijf een goede benchmark.

(te) Veel Passie kan er echter toe leiden dat de noodzaak van de opvolging in de positie van de eindverantwoordelijke 'wat' naar achter verschuift, wat aan de aandacht ontsnapt: 'Ik ben nog lang niet zo ver!' aldus pa (i.c. ma) 'Dat kan pa maar je bent toch al 95!'. Over dit precaire item schreef ik al eerder & waarschijnlijk ook niet voor het laatst.

PWC Nl. komt met enkele aanvullingen op het rapport van hun collegae, aanvullingen zoals:

  • Kredietcrisis niet van invloed op overnameprijs; strategische partijen blijken nog steeds bereid om recordprijzen te betalen voor aantrekkelijke overnamekandidaten.
  • Europese springplank werkt; voorbeeld: Om het grote kennis- en expertisenetwerk aan de Duitse kant van de grens voor Limburgse bedrijven te ontsluiten, is in totaal 2,6 miljoen euro aan subsidiegelden beschikbaar gesteld.  
  • Vijftig jaar of ouder; de hoge levensduur van het internationale familiebedrijf is internationaal een vaststaand feit.
  • Meer bewegingsruimte in statuten BV; als het nieuwe wetsvoorstel van Hirsch Ballin en Van der Hoeven wordt aangenomen, betekent dit een aanzienlijke verruiming van de mogelijkheden van startende bv's om in hun statuten van de wettelijke voorschriften af te wijken.
  • Octrooibox verruimd; de regeling is verruimd. Als u kunt aantonen dat uw onderneming in het boekjaar onderzoeks- en ontwikkelingskosten heeft gemaakt, dan worden de inkomsten uit deze investering slechts tegen het lage tarief van circa 10% in de octrooibox belast.

Mooie berichten van PWC maar ze komen ook met dit bericht:

  • Sollicitanten voldoen vaak niet; Veel sollicitanten bij middelgrote en kleinere (familie)bedrijven voldoen niet aan de gestelde eisen. Ze schieten tekort qua opleiding, motivatie, inzet of mentaliteit, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau EIM. Als gevolg stelt 16% van de werkgevers met vacatures het eisenpakket tijdens de sollicitatieprocedure naar beneden bij. In sectoren waarin de druk op de arbeidsmarkt het grootst is, zoals in de zakelijke dienstverlening en de industrie, loopt dat percentage zelfs op tot 40%. De meeste concessies worden gedaan op het gebied van opleidingseisen en werkervaring.

 & Da's een slecht bericht! Waarom? & Wat dan de oplossing daarvoor kan zijn? Lees hiervoor ook mijn 'andere blog'. Dit laatste is in ieder geval een punt waarmee je nog lang niet op je laueren kan gaan rusten!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>