Zoon (83) bedriegt Moeder (105)!

Tot vlak voor haar dood werd de 105 jaar oude Brooke Astor bedrogen door haar zoon, de 83 jaar oude Anthony Dryden Marshall. Het bedrag waarmee de bejaarde zoon zijn hoog bejaarde moeder bedroog is ook niet mis: $ 65 miljoen. Het lijkt wel op een slecht sprookje.....

Nu komt fraude voor in de Beste Families, in de Beste Familiebedrijven. Sterker nog: fraude blijkt opvallend vaak voor te komen in familiebedrijven en wel omdat juist families van mening zijn dat 'we elkaar kunnen vertrouwen, we zijn tenslotte familie.'

Ja, ja & toch kan een beetje voorzichtigheid, noem het zakelijkheid, geen kwaad. Ook daarvoor hebben dan de Code Buysse tot onze beschikking.

Brooke Astor was tijdens haar leven een society diva. Het vermogen dat haar door m.n. haar 3e echtgenoot Vincent Astor werd nagelaten wilde zij als echte charity queen nalaten aan goede doelen. Haar enige zoon was tijdens haar leven al ruim voorzien. Met die gedachte sloot Brooke Astor op 14 augustus van dit jaar definitief haar ogen.

Nu blijkt dat ze haar enige zoon Anthony Marshall toch met een probleem had opgezadeld. Anthony Marshall, ook niet de minste zowel zakelijk als privé (nb: in het aantal huwelijken evenaardt hij zijn moeder en ook hij ligt in de clinch met zijn kinderen), bleek al voor het overlijden van zijn moeder niet meer in staat om het kapitale jacht en het fameuze landgoed, die hij beiden kreeg van zijn moeder, te onderhouden. Om vervolgens met lede ogen toe te zien dat het vermogen van je moeder 'als sneeuw voor de zon verdwijnt' da's weinigen gegeven.

'Gelukkig' mankeerde het moeder aan Alzheimer en met behulp van een bereidwillige advocaat en notaris werd moeder door Anthony in de laatste maanden voor haar overlijden vakkundig pootje gelicht. Resultaat: $ 65 mio voor het onderhouden van een kostbare levensstijl. De captain van het luxe jacht dient tenslotte ook te worden betaald, niet waar?

Zeg nu niet te snel 'Zoiets zal ons niet overkomen.' Niet voor niets dient het notariaat vanaf dit jaar er strenger op toe te zien dat (o)pa en (o)ma niet ook 'pootje worden gelicht' door hun beoogd erfgenamen. Als opa zijn geboortedatum niet meer precies weet 'Was het nu 04 april 1912 of 08 april 1913?', vooruit dat kan nog (.....). Als opa zijn adres niet weer weet 'Zit ik al in een verzorgingsflat dan? Voor hoe lang al?', da's op het randje (....). Maar als opa zijn naam niet meer weet 'Nee, meneer Hendriks, zo heet u en niet ik notaris!' dan kunnen de erfgenamen een nieuw testament wel 'op hun buik schrijven'. (nb: gelukkig ligt de werkelijk lat voor de notaris hoger)

Echter & zoals altijd geldt nu ook: 'Voorkomen is beter dan Genezen!', ook daarom adviseert de Code Buysse: 'Zorg dat de bevoegdheden binnen de vennootschap en de bevoegdheid om de vennootschap contractueel te verbinden ondubbelzinnig geregeld zijn.'. Ik zou het maar doen, ook voor de a.s. Prettige Feestdagen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Carolyn
Zo erg kan het zijn... Maar we hoden wel onder de morele controle, hoor...