Initiatiefwet “Vrouwen aan de top” en andere onzin..

Onlangs stond in een krantenartikel dat het de nadrukkelijke wens is van onder andere een regeringspartij om meer vrouwen in de bedrijfstop te krijgen. En dat willen ze zó graag dat ze er een initiatiefwet voor gaan maken…..

Even kijken, het is geen 1 april, het was vermeld in vrij serieuze media en het wekte de illusie het stadium van een proefballonnetje op te laten voorbij te zijn dus het moet wel serieus bedoeld zijn.

Ik kan gewoon niet geloven. Komt er een wetsvoorstel waarin staat dat bedrijven verplicht zijn vrouwen een voorkeursbehandeling te geven bij topfuncties of iets dergelijks ? Nu hoor ik regelmatig onzinnige dingen maar het is al weer een tijdje geleden dat ik zo iets belachelijks gehoord heb.

Even voor de duidelijkheid, ik ben zelf vrouw en heb verder op zich helemaal niets tegen vrouwen in topfuncties. Of tegen homoseksuelen, allochtonen, mensen met blauwe ogen (vind ik zelfs een pre) of in welke andere hokjes je iemand maar kan stoppen. In mijn beleving is een mens een mens, niet meer en niet minder.

Waar het om gaat is, dat ik in mijn naïviteit er altijd vanuit ga, dat een bedrijf bij het beoordelen van sollicitanten kijkt naar de allerbeste kandidaat voor de functie. Het komt niet in mij op dat er dus een complot blijkt te zijn van heel zakelijk Nederland tegen vrouwen. Een schande … maar gelukkig hebben wij een regering die terecht gaat ingrijpen en de mazen van de wet eens flink aantrekt….

Ik denk, dat u ook niet in zo’n complottheorie gelooft en misschien mijn naïviteit zelfs wel deelt, dus dat houdt in dat er een andere reden is waarom vrouwen niet vaak in de bedrijfstop zitten. Het op deze manier bij wet te gaan afdwingen zal naar mijn idee niet gaan werken.

Want wat is dan de bedoeling? Er zijn een aantal mogelijke kandidaten geselecteerd, er zit een vrouw bij dus die wordt het? Want dat men die wet nodig vindt, impliceert naar mijn idee dat ze zonder de wet die functie niet gekregen zou hebben, toch? En dat het bedrijf dus morrend met een kandidaat opgescheept zit die het eigenlijk niet als eerste keus had, maar ja de wet schrijft het nu eenmaal voor? Lekker begin voor een succesvolle werkrelatie…

En belangrijker, welke zichzelf respecterende vrouw zou zo’n functie op deze wijze willen dan? Ik in ieder geval niet en ik zou ,denk ik zelfs als man solliciteren, alleen om geen voorkeursbehandeling te krijgen.

Jammer dat men niet door heeft waar het werkelijke “probleem” ligt. Misschien dat blauwogige kamerleden wel in staat zijn eens tot een vernieuwende inzicht te komen. Laten we eens een wetsvoorstel indienen dat alleen mensen met blauwe ogen Kamerlid mogen zijn…

1 thought on “Initiatiefwet “Vrouwen aan de top” en andere onzin..”

Het wordt lastig om de Top te vullen….. 13 jaar ago

[…] zijn we druk bezig om meer Vrouwen aan de Top de krijgen. & We zullen hen hard nodig hebben want wat blijkt uit een recent onderzoek van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *