Korte Recensie Werk heeft het gebouw verlaten

‘Anders samenwerken na de corona cultuurshock’ van Jitske Kramer Praktisch, bruikbaar, leerzaam, veel (h)erkenning en heel veel informatie

Als eerste maak ik een diepe buiging voor het feit dat Kramer het boek in een heel korte periode schreef en in staat was haar deadline te halen. Verder voor het feit dat ze het als co-creatie heeft samengesteld. De voorbeelden zijn aansprekend.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen, voor mij ook een beetje een ontdekkingsreis als het gaat om Zoomen etc. In mijn KPN-tijd waren we al bezig met videoconferences, maar daarna heb ik niet of nauwelijks geskyped en al helemaal geen online teamsessies gedaan. Volgens Kramer ben ik niet de enige… De belangrijkste boodschap van het boek is overigens dat managers met minder goede menselijke kwaliteiten een extra uitdaging hebben. Ik ben begonnen met het hoofdstuk Hybride Leiderschap: helder, menselijk en improviserend. Het klopt! Alleen al door dit hoofdstuk en alle ervaringen uit het veld is het boek zijn geld al meer dan waard. Als bonus krijg je een grote hoeveelheid kennis en handvatten waar je zo mee aan de slag kunt. Dat kan je veel tijd schelen, want het boek is zo compleet dat je niet of nauwelijks andere bronnen hoeft te gebruiken.

Mooie voorbeelden van

• online events die de organisatiecultuur versterken
• nieuwe werk/privé overgangsrituelen
• online wandelgangen en koffiegesprekken
• online afscheidsrituelen voor medewerkers
• digitale etiquette, een voorzet. (zeer waarde(n)vol!)

Het thema onboarding komt nadrukkelijk aan de orde. Dit is een cruciaal moment als het gaat om verbinding met nieuwe werknemers. Als dit proces niet goed loopt, dan ben je ze snel weer kwijt. Er staat een aantal mooie voorbeelden in het boek, van een virtuele rondleiding tot een nieuwkomerpagina. Mooi!

De pagina met positieve en negatieve effecten COVID-19 die mensen noemen op sociale media geeft een goed en uitgebreid overzicht. Het gesprek met Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, is een eyeopener en food for thought. De informatie in de grijze kaders is interessant. Ik maakte kennis met David Marquet. Leerzaam en actueel. Een jaar of drie geleden schreef ik dat vertrouwen het woord van de toekomst was. Kramer diept dat verder uit.

Het hoofdstuk over het verschil in omgaan met stress door mannen en vrouwen vind ik een leerzame ontdekking. De gedichten van multitalent Kramer zie ik als een extra cadeautje, zonder afbreuk te doen aan de andere gedichten in het boek. U begrijpt het al: VAN HARTE aanbevolen. Het boek inkijken of bestellen? Werk heeft het gebouw verlaten door Jitske Kramer – Managementboek.nl

Koos Groenewoud, Lelystad 17 december 2020, met dank aan Emmy Soplantila voor de eindredactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *