Mijn eigen preek n.a.v. het boek “Dominee van de Duurzaamheid” van Leen Zevenbergen.

Mensen die mij kennen weten dat ik een duidelijke mening heb over geloven. Dat heeft te maken met mijn visie, dat het niet zou moeten gaan over geloof/geloven, maar over mensen. Het zou ook niet moeten gaan om en over traditie, G.S.M. (Geld Status, Macht), cultuur en politiek. Ook vlieg ik –zelf gelovig- Nieuw (dienend) Leiderschap nooit aan vanuit het geloof. In 2005 kwam ik in aanraking met Nieuw Leiderschap via Robert K. Greenleaf. Eén van de 10 kenmerken van Nieuw Leiderschap is rentmeesterschap (servant leadership = stewardship). Dan is het niet zo vreemd dat je vervolgens ook de “bijbel” van Leen Zevenbergen in je handen hebt.

Ik leerde Zevenbergen kennen in 2008 tijdens de leergang Authentiek Leiderschap van Focus Conferences op Nyenrode en recenseerde op één na al zijn boeken, waaronder recent “Once Upon A Future”, dat hij samen schreef met Ruud Veltenaar. Daarnaast heb ik geholpen bij van een tweetal initiatieven van Leen: het op de BAAK-planken krijgen van Ricardo Semler in 2014 en het Promoten van de sessie met Robert Kennedy jr. bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik zie Zevenbergen als visionair, koploper en kantelaar, waarbij ik hem de laatste twee jaar steeds meer citeer over het onderwerp “bestuurders in de bak”. Hij voorspelde dit al een jaar of zeven geleden. Daarom geloof ik (in) hem!

Gelukkig word ik als ik lees dat o.a. Jan van Betten van Nudge en Sjoerd van der Velden van BvdV (één van de pioniers als het gaat over Semco Style/Zelfsturing) dit boek steunen. Ook ben ik ook erg gelukkig met zijn visie over de (aanpak van) de klimaatverandering. Daar zullen mensen als Jan Rotmans ook blij van worden.

“Dominee van de Duurzaamheid” sluit aan bij de trends en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap en economie, Leens eerdere boeken en het staat nu in mijn boekenkast naast het boek “Zakendoen in de nieuwe economie” van Marga Hoek, wat ik in 2014 ”toevallig” ook recenseerde.

Veel “knakkers van mijn leeftijd” halen hun schouders of wenkbrauwen op als het gaat om duurzaamheid. Erger nog, sommigen hebben het over “luchtfietserij, naïevelingen, hippies, geitenwollensokkendragers en wereldverbeteraars”. Zevenbergen toont echter aan, dat het geen soft gedoe is en dat het niet alleen leuk is om bezig te zijn met MVO, maar dat het ook loont. Hij heeft gelijk. Ik ken een aantal bedrijven en organisaties waar de energie je tegemoet komt als je de deur opendoet. Wat te denken van een bouwbedrijf dat in crisistijd met 88% groeit. Of een bedrijf met 500 medewerkers wat geen personeelsadvertenties hoeft te plaatsen omdat de sollicitanten er letterlijk op de stoep staan. En wat te denken van slechts 1 persoon voor 20 uur per week op HR, bedrijven en organisaties die hier niet mee aan de slag zijn, hebben echt hun laatste tijd gehad.

Voor mij was de belangrijkste boodschap (ook een spiegel voor mijzelf) ”Het moet gaan over de boodschap, niet over de toon”. Als we ons afzetten tegen multinationals, dan helpt dat niet echt om ze aan tafel te krijgen en ze tot handelen aan te zetten. Om in de sfeer van de “bijbel” te blijven, bedacht ik, dat de koopman vaak voor de dominee komt en dat “dominee” Zevenbergen geen hel en verdoemenis preekt, maar een meer evangelische toon gebruikt waar je blij van wordt.

Ik las overigens met aan verbijstering grenzende verbazing dat van 200 leerkrachten er slechts 2 hadden gehoord van de 17 doelstellingen (SDG’s) van de VN. Triest en zorgwekkend tegelijkertijd.

Ondergetekende recenseerde de nodige boeken en schreef soms “feest der (h)erkenning” en citeerde Marcel Kolder die het had over een “hangar vol met kennis”. Bij geen van mijn bijna 400 boeken heb ik zo’n sterk gevoel van (h)erkenning gehad als bij dit boek. FEEST dus en geen hangar vol met kennis, maar een luchthaven vol! Dit is nou zo’n boek wat op de boekenlijst MOET van leerlingen en studenten. Verder een MUST-READ voor onderwijzers, (hoog)leraren, docenten, ondernemers, starters, adviseurs, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders in alle sectoren van de markt.

Een boek dat het verdient om op de short-list te komen voor de verkiezing van managementboek van het jaar. Sterker nog, het bevat zo veel waarde(n)volle kennis dat ik het wel als managementboek van het jaar zou willen nomineren! Van HARTE aanbevolen dus.

Gratis Boek: Dominee van de Duurzaamheid.

Koos Groenewoud, Lelystad 20 maart 2021

PS: Meer weten over de andere recensies? Mail Koos.Groenewoud@AAA-TFM.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>