NIEUW Leiderschap. Johan Cruijff als managementgoeroe. Mooi & ACTUEEL!

Johan Cruijff als managementgoeroe. Mooi & ACTUEEL!

Mooi gesprek. Over loslaten, leiderschap, controle, bevlogenheid, ruimte, positieve kwaliteiten, (Buckingham) de baas, normen en waarden, boetes, veranderen door gestoorden, authenticiteit, angstcultuur, voorbeeldgedrag, de aanvoerder is de beste speler, doe waar je goed in bent, professionaliteit, 88% van de medewerk(st)ers niet betrokken, studeren, sport en bedrijfsleven, Focus Conferences, Nyenrode, metaforen, flow, het beste uit je zelf halen.

Ondertekende is – in tegenstelling tot zijn 4 zoons – geen voetballiefhebber.

Ik heb echter wel met meer dan belangstelling kennis genomen van dit interview, mede doordat er 2 mensen aan tafel zaten waar ik een lijntje mee heb. Hans Groen van Focus Conferences en Bas Kodden. Ik heb veel te danken aan Focus Conferences omdat het deelnemen aan een aantal masterclasses, workshops en leergangen en mijn persoonlijke ontmoetingen met Marshall Goldsmith en John Kotter mijn denken over en visie op leiderschap hebben aangescherpt.

Daar schreef ik eerder over: http://www.focusconferences.nl/blog/2013/02/van-management-naar-nieuw-leiderschap/ Verder had ik de eer om het boek “Word een held” van Bas Kodden te mogen recenseren. Zie mijn recensie s.v.p. https://goo.gl/NSHiaa

Veel managers focussen zich op de verkeerde P (Processen, Programma’s, Projecten, Prince2 ) in plaats van op de goede P (Personen & People). Een man als Cruijff (R.I.P) begreep dat je niet alleen talent nodig hebt, maar dat het gaat om mensen en de menselijke maat. De afgelopen jaren ben ik tot het inzicht gekomen, dat je het met een verkeerde focus niet (meer) gaat redden. Er is grote behoefte aan NIEUW Leiderschap.
In 2010 hebben meer dan 100 high potentials (Young Captains van de Young Bilderberg conferentie ) het handvest NIEUW leiderschap geschreven.

De hoofdpunten van het Handvest Nieuw Leiderschap:

1. Leiders moeten in hun gedrag een voorbeeld zijn voor anderen
2. Leiders sturen op vertrouwen en niet door middel van macht en controle
3. Leiders zijn ambitieus en innovatief in hun aanpak
4. Leiders hanteren een balans tussen optimale groei van hun bedrijf en de belangen van verschillende stakeholders bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen
5. Leiders hanteren een brede opvatting over waardecreatie en werken vanuit een langetermijnperspectief
6. Leiders beheersen zich in het verwerven van inkomen.

Het hele handvest treft u aan op: http://www.youngbilderbergconferentie.nl/assets/downloads/YBC_3juni_handvest_03.pdf

Als je als ondernemer, leidinggevende, manager, bestuurder of toezichthouder niet weet (of begrijpt) wat je medewerk(st)ers en klanten willen ben je niet in staat om daar op in te spelen. Laat je daarom inspireren door het Handvest, de mannen aan tafel en door Johan Cruijff(R.I.P).

Ik wens u veel lees, -luister en kijkplezier en nog meer inspiratie.

Koos Groenewoud. Lelystad 4 april 2106. Voor MANAGEMENTPRO.

1 thought on “NIEUW Leiderschap. Johan Cruijff als managementgoeroe. Mooi & ACTUEEL!”

De 10 Management Trends van 2016, volgens de ManPro lezers. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] They Left the Building: David Bowie, PRINCE, Leonard Cohen, George Michael, Rick Parfitt, Johan Cruyff, Muhammad Ali en daarmee is dit rijtje zeker niet […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *