Recensie “De Corporate Tribe” van Danielle Braun en Jitske Kramer. (Managementboek van het jaar 2016)

Er zijn van die boeken, waarbij je de neiging hebt om alles te laten om er mee aan de slag te gaan, zodra je het in huis of in handen hebt. Prachtig boek. Mooi lettertype, fraaie opmaak (van Douwe Hoendervanger), prachtige foto’s. In 1 woord: Kwaliteit!

En dan de inhoud. Uiteraard begon ik met het scannen van het boek. Een van de eerste prachtige voorbeelden van cultuur was “een foutmarge van 2%”. De schrijfsters (Als het 1 dame was had ik geschreven schrijfSTER) nemen je mee naar Japan en de wijze waarop ze daar omgaan met een foutmarge van 2%. Mooi!

Het boek neemt je mee op een boeiende leerzame en inspirerende reis. Om te beginnen geeft het een kijkje in de keuken van antropologie. Interessant. Je zou je zo inschrijven….

In het voorwoord staan de volgende doelgroepen: Leiders, HR-Professionals, verandermanagers, consultants, trainers en coaches. Ik ben van mening dat deze doelgroep uitgebreid / aangepast moet worden (wellicht iets voor de vierde oplage). Om te beginnen zou ik het woord leiders graag willen vervangen door managers. Die kunnen met behulp van het boek leider worden. (“managers kijken naar de bottomline, leiders naar de horizon”). Verder vind ik het een must read voor MBO, HBO en WO studenten, lijnmanagers, bestuurders, toezichthouders en niet te vergeten ondernemers.

Het boek sluit namelijk naadloos bij de huidige trends en ontwikkelingen. Het moet tegenwoordig gaan om MENSEN. Daarom vind ik dat de jury een goede keuze heeft gemaakt. In een bericht aan Danielle Braun schreef ik over de “Eredivisie van Leiderschapsboeken”. http://www.aaa-tfm.nl/boeken.html

Damaris Matthijssen, die (net als Braun en Kramer) op het podium stond bij “Het Grootse Kennisfestival van Nederland” op 25 mei 2016 was van mening dat er te weinig vrouwen op het podium stonden. Deze feedback leidde er toe dat ik even naar mijn boekenpagina keek. Dat was even schrikken. Van de 31 door mij gerecenseerde boeken die op de boeken pagina staan zijn er slechts 2 geschreven door een vrouw (Marga Hoek). Ik schreef eerder dat ik van mening was dat vrouwen niet alleen betere leiders zijn, maar ook betere schrijvers. Dat ging helaas niet over leiderschapboeken, maar over detectives…..Het boek “De Corporate tribe” hoort inderdaad thuis in de eredivisie. De schrijfsters zouden wat mij betreft direct in het bestuur kunnen van de koepel van “Eredivisie van Leiderschapsboeken” kunnen plaatsnemen.

In mijn boekenkast krijgt het een ereplaats naast de boeken van of over Covey, Goldsmith, Greenleaf, Sinek, Pink, George, Hsieh, Semler, Kolind, De Blot, Trompenaars, Bekkers en Verheggen. Boeken over mensen, (niet over processen dus) NIEUW leiderschap en talentmanagement. En dat heeft de toekomst!

U berijpt het al. Van HARTE aanbevolen.!

Koos Groenewoud, Lelystad 7 juni 2016.

Het boek inkijken of bestellen? https://goo.gl/RO0uA6

Corporate tribe

1 thought on “Recensie “De Corporate Tribe” van Danielle Braun en Jitske Kramer. (Managementboek van het jaar 2016)”

Verwarde Lezer 7 maanden ago

Maar waar gaat het boek nou over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *