Over vooroordelen, voortschrijdend inzicht en gedrag en de moord op Marianne Vaatstra.

De moord op Marianne Vaatstra werd gepleegd door een asielzoeker Ik wist het een aantal jaren geleden ABSOLUUT ZEKER.

Musicals als Mama Mia en kluchten van John Lanting. Niks voor ons…En wat te denken van die toeristische citytours. En – erger nog – dat all-inclusive gedoe. Maar ook de inzet van mensen met afstand van de arbeidsmarkt. Dat doe je toch niet. Het schrikt af. Wat had dat mens van Duisenberg te zoeken in de Palestijnse gebieden. En wat moet je met een man als Tex Gunning die beweerde dat leiderschap moeilijk was…. En dan het verhaal van die professor Manfred Kets de Vries. Die haalde het in zijn hoofd dat er bij topbestuurders een steekje los zou zitten. Die man is zelf gek dacht ik. Leveranciers die er een potje van zouden maken of bestuurders die zich verrijkten over de ruggen van medewerk(st)ers, klanten en leveranciers. Ik kon het mij nauwelijks voorstellen. Klokkenluiders, informatielekkers en clubs als Greenpeace. Hebben die niets beters te doen….

U begrijpt het al. Niets menselijks is mij vreemd. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

We weten inmiddels dat de dader van de moord op Marianne Vaatstra geen asielzoeker was. Ik heb ook een andere kijk op asielzoekers, ben 2 x naar Mama Mia geweest. Kan hartelijk lachen om mensen als John Lanting, maakte een aantal citytours en genoot er van, had – mede dankzij mijn all-inclusive polsbandje- de tijd van mijn leven in Cuba, maak mij hard voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en heb een totaal ander mening over Gretha Duisenberg. Mijn mening over Israel is ook aanzienlijk veranderd. Toen onze minister president Balkenende een aantal jaren geleden met droge ogen beweerde dat er geen sprake was van buitensporig geweld tegen te Palestijnen, terwijl daar meer dan 1000 doden te betreuren waren en aan de kant van Israel “slechts” een handjevol, begon ik een vervelend gevoel te krijgen. Toen ik kort daarna las hoe Israëlische soldaten volgens het “Handboek soldaat” de Palestijnen in bezette gebieden te pakken namen was bij mij de maat vol. Bij mij gaat het nu niet meer om geloven, maar om MENSEN en mensenrechten!

Ik ben er inmiddels ook achter dat de heren Gunning en de Vries gelijk hebben, niet alle leveranciers betrouwbaar zijn, dat er graaiers bestaan en krijg steeds meer bewondering voor mensen en organisaties die hun nek durven uit te steken. Activisten zijn gewoon betrokken mensen. http://nl.wikihow.com/Word-een-activist

Verder heb ik ook geleerd, dat managers, bestuurders en toezichthouder ook gewoon mensen zijn. Als die niet meer in staat zijn om thuis aan hun partner en /of hun gezin uit te leggen wat voor beslissingen ze op de zaak hebben genomen is er wat aan de hand. Recente schandalen als de Volkswagen Sjoemelsoftware affaire waren m.i. nooit aan de orde geweest als de verantwoordelijken dit thuis hadden besproken of open hadden gestaan voor feedback van – inderdaad – klokkenluiders.

Inderdaad. Vooroordelen zijn niet altijd in je voordeel. Daar schreef ik eerder over:

http://www.beunited.nl/beunited-media/column/entry/beelden-in-je-hoofd-vooroordelen-en-veroordelen

Misschien een natuurlijk moment om – naast reflectie over oordelen, veroordelen en Vooroordelen – eens na te denken over ons gedrag. Marshall Goldsmith schreef het boek “Tot hier en nu verder”. Hij staat ook in ons boek “Authentieke leiders, ECHTE leiders”. Hij gaat in op 20 slechte gewoonten van leiders. Een greep:

Altijd willen winnen, Te veel waarde toevoegen, Vernietigend commentaar leveren, Rondbazuinen hoe slim we zijn, Spreken wanneer je boos bent, Geen erkenning geven, Voortrekken, Geen spijt betuigen, Niet luisteren, Geen dankbaarheid tonen, De boodschapper straffen en Zwartepieten.

Dit gedrag is niet motiverend voor je relaties. En dan heb ik het niet alleen over medewerk(st)ers, klanten en leveranciers, maar ook over privé relaties.

Tot slot: Je bent nooit te oud om te leren. Ik werk nog elke dag aan mijzelf en stop met zaken die geen energie geven, vooroordelen en (verkeerde) beelden in mijn hoofd. Ergens mee stoppen is best moeilijk. Ik rookte 3 pakjes sigaretten per dag. Daar ben ik ook mee gestopt. Dat is mij uiteindelijk ook gelukt…

Ik wens u veel succes bij uw reflectie en hoop van ganser harte dat deze column u aanzet tot ander / beter gedrag. Het resultaat is niet alleen goed voor u zelf, maar ook voor AL uw relaties.

Koos Groenewoud Lelystad 10 maart 2016 Met dank aan Willem Scheepers voor diens inspiratie en eindredactie

1 thought on “Over vooroordelen, voortschrijdend inzicht en gedrag en de moord op Marianne Vaatstra.”

Koos Groenewoud 7 maanden ago

De site van BeUnited is helaas uit de lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *