borgstelling t.b.v. startend bedrijf

Ik heb in 2002 voor een borgtocht getekend aan een bank,gezamenlijk met een compagnon. Ieder is hoofdelijk aansprakelijk. Dit gedaan zonder medeweten van mijn huwelijkspartner . Ons bedrijf (BV)heeft al 3 jaar geen inkomsten en heeft schulden. Ik ben er destijds door bank en accountant(= aandeelhouder) onvoldoende op de consequenties gewezen. Heb geen baan evenals mijn zakelijk compagnon. Mij is verzocht nu de borgstelling terug te betalen. Vanwege onze financiele situatie vrezen we voor ons koophuis.
Had mijn man niet mee moeten tekenen?
Wat is er mogelijk?

Door: F. van Dijk

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Willem E.A.J. Scheepers
Pro-lid
Op basis van alleen al artikel 1 van hun Algemene Bank Voorwaarden zal een bank in zo'n situatie als de uwe altijd 'aan het langste eind trekken'. Hoe wrang ook voor u misschien, maar omdat een bank geld uitleent dat (toch) afkomstig is van derden (spaarders) is het standpunt van een bank bij het opvragen van schulden (over het algemeen) te billijken.
Ook al heeft uw partner niet meegetekend, zou u onder huwelijkse voorwaarden zijn gehuwd c.q. de woning van uw partner niet in een partnerschapsovereenkomst zijn opgenomen, dan nog is het maar de vraag of dat u, bij een grote financiële verplichting, ontkomt aan de al dan niet gedwongen verkoop van uw bezit. Dit om aan de verplichting te kunnen voldoen.
Benader een (goede) advocaat. Misschien ziet die nog reële(!) 'aanknopingspunten'.
En: blijft u altijd in gesprek met uw bank! Met respect voor elkaar bereik je meer dan met de spreekwoordelijke 'kont tegen de krib'!