Banenplan? Vraag dan uw toeleverancier naar zijn HR-Plan!

De dame en 2 heren op deze foto hebben gisteren geparticipeerd en vervolgens een akkoord bereikt om 200.000 langdurig werklozen aan een baan te helpen. Omdat dit getal ook in het Regeerakkoord was opgenomen spreekt JP Balkenende nu al van een succes! & Dat terwijl er nog niet 1 van die 200.000 werklozen aan het werk is..... 'Is de huid nu al verkocht voordat de beer is geschoten?' Het lijkt er veel op.

Hoe dan ook: als uw organisatie nu gebruik maakt van 1 of meer toeleveranciers, van een netwerk dan wordt het interessant om hen naar het HR-plan van hun organisatie te vragen. Ontbreekt zo'n Plan bij hen dan kan dat, uiteindelijk, uw organisatie (ook) de kop kosten......
Nederland zit met een probleem, zit met een Groot Probleem: je kan geen krant openslaan, geen e-zine raadplegen, geen journaal bekijken of je leest/hoort over de personele problemen waarmee onze economie te maken heeft; zowel kwantitatief als kwalitatief. Het blijft voor mij toch verbazingwekkend dat, naar het zich nu duidelijk laat aanzien, zo weinig bedrijven jaren geleden hebben geanticipeerd op dat wat m.b.v. onze bevolkingspyramide decennia eerder al te voorspellen was. (nb; bezoekt u anders nu nog het CBS of, beter nog, de Factsheets over ons land van de CIA). Conclusie: weinig organisaties beschikken dus over HR Plan of liever een SHRM-Plan, over een Strategisch Human Resource Management Plan. (nb: zie voor een korte toelichting: SHRM)

Overheid, werkgevers- en werknemers organisaties denken nu met het hiervoor genoemde Plan weer een oplossing aan dit probleem te hebben bijgedragen. Het is voor mij echter nu nog maar zeer de vraag of dat het überhaupt 'iets' bijdraagt.

Los daarvan, de personele problemen zijn groot en de vraag naar (goed & gekwalificeerd) personeel is nog groter. Omdat organisaties geen of onvoldoende mensen kunnen vinden zien zij o.m. als oplossingen: - de banenpool zoals die van technische bedrijven in de Regio Eindhoven, maar ook: - het uitbesteden van werkzaamheden, het werken in een netwerk. 'Die toeleverancier van onze diensten/producten/halffabrikaten zal toch wel beschikken over voldoende personeel!'.

& Da's nog maar zeer de vraag. Ook al besteedt u uw transport volledig uit en gaat een deel van uw chauffeurs zelfs over naar dat Logistieke Centrum dan nog is het de vraag of dat dit bedrijf in de komende jaren in staat blijft om met voldoende personeel uw vrachten voor u en uw relaties te blijven verzorgen. Wie zegt mij dat zij wél in staat zijn om goede & gekwalificeerde medewerkers te kunnen 'binden & boeien'? Het is niet onmogelijk dat u over enige tijd een bericht ontvangt van het Logistieke Centrum dat - of het transport duurt toch ietsje langer, - of het transport is bij zo veel vraag en zo weinig personeel ietsje duurder geworden. Andere voorbeelden van toeleveranciers, andere dan Logistiek, zijn ook mogelijk natuurlijk.

Daarom mijn advies aan u: niet alleen het SHRM Plan van uw eigen organisatie wordt van levensbelang, kennis nemen van het SHRM Plan van uw toeleveranciers, van uw netwerk, wordt dat ook!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>