Competenties; uw organisatie ook al?

‘Competenties’ dit is nu al weer enige tijd (ook) zo’n ‘containerbegrip’ waar bijna iedere organisatie achteraan loopt. We weten wel wat het is (nb; volgens ‘Van Dale’ betekent ‘competentie’: deskundigheid, geschiktheid => bekwaamheid, bevoegdheid tot handelen of oordelen, impliciete kennis die men heeft van de eigen taal => taalcompetentie), maar wat we als organisatie er nu precies mee kunnen bereiken??

Op zoek naar een duur betaald advies dan maar (nb; ‘duur’, omdat je niet weet wat je er mee wil/kan)? Dat kan maar is eigenlijk niet nodig als je weet dat op het WWW de praktijkvoorbeelden van ‘competentiemanagement’ voor het oprapen liggen. & Het zijn ook nog eens mooie voorbeelden!
In de Strijd om te kunnen Overleven halen organisaties alle mogelijke middelen uit de kast. Vaak zijn we daarbij op zoek naar de Heilige Graal en lukt ons dat niet dan kunnen we altijd nog dat kopiëren wat er al aanwezig is, dat wat er al ‘elders’ wordt toegepast, bij de concurrentie bijv. Niets mis mee natuurlijk met deze vorm van piggyback riding, veel organisaties overleven juist op deze manier. Compententies en Compententiemanagement zijn ook zaken die heel goed gekopieerd kunnen worden. Let wel: enig ‘maatwerk’, enige aanpassing aan de omstandigheden binnen uw eigen organisatie kan daarbij zeker geen kwaad!

Competenties en Competentiemanagement vormen een onderdeel van uw HR Performance Management. Het is vooraf belangrijk om dit helder te hebben. Competenties staan (dus) niet op zichzelf, want dan wordt het (zeker) zoiets als een losse flodder.

Terug naar Competenties: Google naar ‘competenties’ of zoek naar deze term op de MANPRO pagina’s en je vindt al direct de nodige hits. Succes verzekerd zo gezegd. Nu nog even verder googelen en je vindt de volgende, mooie en recente voorbeelden van competenties en competentiemanagement binnen een diversiteit aan organisaties. Bij deze voorbeelden begin ik met een ‘1e aanzet’, vervolgens een ‘stappenplan’ en tot slot een ‘praktijkvoorbeeld’:

Het 1e stuk van het AMC laat de stappen zien hoe je tot het vaststellen van competenties kunt komen. Niet alleen is deze ‘ontwikkeling’ interessant, de volgorde van de competenties en de gerichte beschrijving naar de specifieke functie van cardioloog is Top.

Het 2e stuk van de Gemeente Olst Wijhe is leuk omdat het voor alle HR onderdelen in dit plan, maar hier m.n. voor competenties, een zelfde onderverdeling maakt: ‘Wat verstaan wij hieronder?’ (nb; het competentie begrip voor deze organisatie duidelijk maken!!; d.i. essentieel), ‘Waar staan wij nu?’, ‘Waar willen wij naar toe?’ (nb; met competenties uiteraard), ‘Samenhang met Kwaliteitsmodel.’ (nb; het ‘model’ dat deze Gemeente toepast), ‘Hoe komen wij daar?’ en ‘Samenhang met andere Instrumenten.’ Ook Top.

Tot slot het voorbeeld van de ‘toepassing in de praktijk’ door de TU Eindhoven. Alle beschikbare functies zijn ingedeeld in functiefamilies gekoppeld aan de voor de organisatie geldende Kerncompetenties. Vervolgens zijn de functies voorzien van hun meest essentiële competenties, Zo gelden voor een docent de competenties:  ‘Aanpassingsvermogen’ (binnen ‘Persoonlijke Effectiviteit’), ‘Communiceren’ en ‘Presenteren’ (binnen ‘Beïnvloeden’) en ‘Resultaatgerichtheid’ (binnen ‘Realisatiekracht’). Een ander voorbeeld: de administrateur, die natuurlijk binnen een univ. ook aanwezig is. Competenties: ‘Accuratesse’ (‘Persoonlijke Effectiviteit’), ‘Communiceren’ (‘Beïnvloeden’), ‘Klantgerichtheid’ (‘Realisatiekracht’). Lekker overzichtelijk allemaal en binnen de TU/E verdwaalt men niet in een Woud van Competenties, zo’n Woud is niet te overzien laat staan beheers- en bestuurbaar. Ook & alweer Top dus.

Als u zich nu afvraagt: ‘Kopiëren is misschien wel heel eenvoudig en misschien niet eens zo verstandig dus: hoe komen wij nu zo ver?’ Daarvoor 2 tips:

2 thoughts on “Competenties; uw organisatie ook al?”

Herman Roozen 14 jaar ago

Het tekeningetje bij dit artikel is afkomstig van de website http://hermanroozen.blogspot.com/2006/01/zeventien-competenties.html

**** 1.500e ManPro entry! **** 11 jaar ago

[…] goede 2e is de entry Competenties; uw organisatie ook al? HR ‘leeft’ blijkbaar in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *