Hoe leid je een rugbyteam?

Met (nu) nog 12 uur te gaan voor de start van de RWC 2007, de Rugby World Cup in Frankrijk, is het interessant om te kijken hoe teams in zo'n puur masculiene sport (nb: zeker geen sport voor doetjes) worden geleid. Hoe op het 1e oog pure individualisten worden samengesmeed tot een team.

Verschijnen ze op het veld die rugbyspelers dan gebeurt er 'iets' in het stadion. Vooral het optreden van de All Blacks is imponerend, met hun Maori krijgsdans de Haka. Hoe krijg je nu zo'n uitzonderlijk team van mannen, die er uit zien alsof zij zojuist 5 jaar gevangenis achter de rug hebben, aangezet tot grote prestaties?

We hebben geluk, voor de aftrap van de RWC 2007 doet oud-England coach sir Clive Woodward een boekje open over teammanagement. Woodward ontwikkelde een 'Three Circle diagram' een diagram dat ook nog eens meetbaar is, meetbaar m.b.v. van het inspirational measurement survey.

Woodward heeft zijn sporen verdiend, niet alleen in het rugby maar ook in het bedrijfsleven. Zelf zegt hij in The Times van gisteren dat zijn coachvaardigheden nog het meest werden getest tijdens de periode dat hij coach was van Englands nationale team. Daar experimenteerde hij met een vorm van leiderschap die het team tot een succes zou kunnen maken en dat lukte met het binnenhalen van de RWC 2003.

Woodwards Three Circle Diagram is gebaseerd op: leiderschap, teamverband en partnerschap. Het zijn 3 aparte cirkels die, als het team optimaal functioneert, in elkaar schuiven.

Woodward zegt over 'leiderschap': 'I think leadership is fundamental to any team, and the leader is there to put in all these terms that I think we’re all comfortable with: the vision, the strategy, the culture, the standards... So leadership is critical. That does come from experience, your own experience.' De leider bepaalt de richting en draagt de verantwoordelijkheid.

'Teamverband' betekent voor Woodward: 'Teamship allows the team to consistently set their own standards and rules in as many areas as you can think of.' Woodward geeft daarvan een mooi voorbeeld: een goed team komt zijn(haar) afspraken na. Dat betekent bijvoorbeeld dat je nooit te laat komt want dan breng je de voortgang van het team in gevaar. Woodward liet daarvoor het team zelf regels opstellen en 1 daarvan was: iedereen zou (zelfs) 10' voor het aanvangstijdstip van een bijeenkomst/vergadering aanwezig zijn. Zo niet dan nam het team haar maatregelen tegen de overtreder. (nb: hoe dat gaat binnen een rugbyteam? laten we zeggen: de boodschap bleef hangen) Maar: teamspirit en onderling commitment leidde er toe dat er nauwelijks sprake was van overtreding van de teamregels.

De 3e is 'partnerschap'. Partnerschap met iedereen die direct of indirect betrokken was bij Englands' rugby team. Respect voor de mensen die de kaarten verkochten van de wedstrijden,  die de kleedkamers schoon hielden, het materiaal verzorgden etc. Al deze mensen, zo stelde Woodward, dragen aan het succes van het team. Maar in de ogen van Woodward ging dat partnerschap veel verder. Partnerschap met de sponsors, met de leveranciers, met de transporteurs, met het hotel waar men verbleef. Niet nemen maar geven.

Woodward: 'This wasn’t us just take, take, take, this was to me.. the hotel’s a great example. This was a fantastic hotel, and they had top City companies staying there. The England players knew exactly how to behave in that very high profile environment. We were able to work in partnership with the hotel. The hotel loved it, the clients loved it. Simple things, such as dos and don'ts. You would never see a player walk through the bar unless he was in full tracksuit and at least training shoes. They would never walk through the bar in shorts and flip-flops, or sweaty whatever. There are just simple rules to how you can work with your partner. If they had walked through the bar it wouldn’t have been a problem with the hotel, but it’s our rules that we set, to allow us to show our partner that we were serious about helping them.'

Woodward heeft zijn aanpak zelfs meetbaar kunnen maken. Hij noemt dat de inspirational measurement survey. Lastig? Nee hoor, je maakt je afspraken gewoon SMARTI. Mooie podcast, Woodward on Management. Ben benieuwd naar Part 2.

'Moraal van dit verhaal': van Regels, Regelmaat, Rust & Respect wordt niemand slechter, laat staan een team. Als leider hoef je dat alleen nog maar (....) te communiceren! 

Nb: zou Marco van Basten het ook zo goed voor elkaar hebben voor de komende dagen?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

remco fransen
kwam ik tegen misschien iets voor je bov...?
groet gemma oosterman