HR Top 100 Most Influential

Dave Ulrich, professor of business administration aan de Universiteit van Michican, is de No. 1 in de ‘HR Top 100 Most Influential’ die het Britse ‘Human Resources Magazine’ opmaakte en publiceerde: ‘The most definitive list ever published on HR’s biggest movers and shakers.’ De lijst geeft in ieder geval een compleet overzicht van degenen die nu hot zijn op het vakgebied van HRM. De eerste Nederlander in deze Top 100 bevindt zich op nummer 20: Fons Trompenaars ‘culture guru’ een knappe prestatie en ook daarom heren Ulrich & Trompenaars: Proficiat!
Het lijkt aanmatigend zo’n Top 100, zeker omdat de lijst vooral bestaat uit onderzoekers en auteurs binnen het (HR)aandachtsgebied in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Er hebben zich slechts enkele buitenstaanders in deze Top 100 kunnen wringen, waaronder 4 Nederlanders een knappe prestatie. Dat andere HR specialisten buiten het  ‘Angelsaksisch Model’ nauwelijks voorkomen in deze Top is waarschijnlijk de enige kanttekening die je kan maken. De oorzaak ligt vooral in het m.n. Britse lezerspubliek van HR Magazine. Voor het overige geeft de Top 100 een prima overzicht van degenen die nu hot zijn op het vakgebied van (Strategisch) Human Resource Management. Menig uitgever en sprekersbureau kan zich de komende dagen in de handen wrijven.

De Top 100 is tot stand gekomen door de lezers van het blad HR Magazine uit te nodigen om hun Top 10 aan te leveren van meest invloedrijke HR professionals. Uit dat ‘aanbod’ selecteerde de redactie 100 genomineerden. En dat wordt het leuk: deze lijst werd voorgelegd aan de 100 genomineerden en hen werd vervolgens verzocht om hun eigen Top 10 te bepalen van de collegae die hen het meest beïnvloeden! Daaruit komt vervolgens deze ‘most definitive Top 100’.

 

Om u een klein idee te geven over deze Top 100. Op No. 1 staat Dave Ulrich, professor en auteur. Vorig jaar bracht hij, samen met Brockbank, het boek uit ‘The HR Value Proposition’ waarin zij het cruciale belang van SHRM voor een organisatie aantonen. Voor menig organisatie was / is dit boek een eye-opener. Professionals uit het HR vak die hun stem op hem uitbrachten waarderen vooral de onderbouwde wijze waarmee hij (het belang van) HRM op de kaart zet.

Vervolgens verschijnen als 1e 10 in deze Top 100, te beginnen met No. 2: Neil Roden (Group Director HR, Royal Bank of Scotland), Charles Handy (writer, broadcaster and lecturer), Will Hutton (CEO The Work Foundation), Clare Chapman (Group HR Director, Tesco), Jim Collins (business researcher, teacher and author), Lynda Gratton (ass. professor of MC, London Business School), Henry Mintzberg (professor of MC, McGill University), Vance Kearney (vice president HR, Oracle) en op No. 10 Peter Senge (senior lecturer MIT Sloan School of Management). Kies uw favoriet.

De 1e Nederlander in deze lijst is, op No. 20, Fons Trompenaars (culture guru) vervolgens verschijnen op No. 34 Jaap Paauwe, op No. 46 Manfred Kets de Vries en op No. 61 Paul Boselie. Mooie prestaties.

 

Er is er nog één die ik u niet wil onthouden: op No. 14 Mrs. Ruth Spellman. Spellman zal bij de meesten van u nauwelijks bekend zijn, dit in tegenstelling tot sommigen die voor (naast de Top 10 ook Cooper bijv.) en na (Moss Kanter & Covey bijv.) haar komen. Spellman is CEO van Investors in People.

IiP, een HR methodiek die in Groot Brittannië met succes wordt toegepast en één die menig (Brits) organisatie aanmerkelijke revenuen oplevert. Maar ook één waarvan het belang voor organisaties aan deze zijde van de Noordzee danig onderschat wordt. Da’s jammer.

Wie weet vindt u zelf nog meer verrassingen in deze HR Top 100 Most Influential.

1 thought on “HR Top 100 Most Influential”

Een laatste Tip van Sint: ‘Leadership Brand’. 14 jaar ago

[…] ‘wat’ losgemaakt. (nb: maar doen dat niet veel boeken die geredigeerd worden voor HR’s No 1 Dave Ulrich?) Handig was ook dat Ulrich dit boek al direct introduceerde in the Harvard Business […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *