Jonge Studenten hebben een Strategisch Plan voor EU regeringsleiders.

Net zoals iedere organisatie, behoort ieder land over een “Strategisch Human Resources (and Robotics) Plan” te beschikken. Een land, een regering, draagt de verantwoordelijkheid voor de burgers, draagt de verantwoordelijkheid voor zowel de huidige als de toekomstige generaties.

(disruptieve) Ontwikkelingen zoals vergrijzing, diversiteit, duurzaamheid, globalisering, een leven lang leren en ontwikkelen, autonoom transport, kunstmatige intelligentie, augmented (of toegevoegde) realiteit, dwingt regeringen om met een Plan te komen.

Om niet alleen hun Bundeskanzlerin Angela Merkel en haar regering maar ook de EU Commissie te inspireren, kwamen studenten van BiTS Hochschule Iserlohn met een voorstel dat zij maakten tijdens hun recente summer course aan Maastricht University. Een course met de titel Leadership, Culture and HR in International Context die ik mocht verzorgen samen met mijn gewaardeerde collega Geert Heling.

We hopen dat het je inspireert.

De jeugd heeft de toekomst. Soms denk je ‘nu meer dan ooit’ maar waarschijnlijk kende in de geschiedenis iedere periode nieuwe uitdagingen voor volgende generaties. Los daarvan is het, zeker als docent, interessant om in een periode dat (ook) HBO/WO studenten in meer exotische oorden kunnen verblijven, te ervaren dat deze jongeren in 3 weken tijd tot mooie ‘dingen’ in staat zijn. Eén van deze ‘dingen’ c.q. resultaten was de opdracht een voorstel te maken voor Angela Merkel, de Bundeskanzlerin van hun moederland.

Uitgangspunt van deze opdracht: een Nieuwe Strategie waarin de mens centraal staat: een Strategisch HR Plan. Wil je zo’n Strategie maken dan impliceert het dat je zowel dient te investeren als te desinvesteren. Niet iedereen lijkt dat binnen de EU in de gaten te hebben maar ‘de bomen groeien niet tot in de hemel’; nog niet althans…..

Het voorstel aan de Bundeskanzlerin (resp. de EU leiders, de Duitse economie is toch nog steeds leading binnen de EU) is er zowel in de vorm van een YouTube (zie hiervoor) als een SlideShare (zie hierna); enkele highlights uit de presentaties van de studenten.

Bron: willemscheepers.eu

‘0815’:  “ist eine gebräuchliche Redewendung für etwas ganz Gewöhnliches oder nichts Besonderes, Durchschnitt, Mittelmaß, ohne Sorgfalt bereitet oder nichts Erwähnenswertes”. Kortom: de gemiddelde burger, ‘Jan Modaal’ zou een synoniem kunnen zijn. Maar ook in deze Jan dien je volgens de studenten te blijven investeren…..

Voorbeeld van een sector waarin volgens de studenten dan ook geïnvesteerd dient te worden: Onderwijs.

Bron: willemscheepers.eu

Investering in Onderwijs vraagt om geld, veel geld wellicht zelfs. (NB; andere sectoren die genoemd worden om in te investeren zijn: productie en dan m.n. auto industrie, IT, dienstverlening en dat alles onder het motto ‘Made in Germany’ nog steeds een sterk merk). De vraag is dan: in welke sector ga je desinvesteren, desinvesteren om de financiële balans in evenwicht te houden en om (diezelfde) burgers en bedrijven niet zwaarder te belasten?

Bron: willemscheepers.eu

Quarrying: delfstoffen. Duitsland is, veel meer nog dan Nederland, een mijnbouwland. Ga daarvoor even de grens over.

Wat leveren de voorstellen, die ideeën Duitsland c.q. de EU als voordelen op?

Bron: willemscheepers.eu

Mooie voorstellen, voorstellen die misschien al worden opgepakt, waarover mogelijk al wordt nagedacht door de oude gevestigde orde. Hoe dan ook, deze jonge generatie biedt iig hoop voor een mooie toekomst.

Deelnemers aan deze summer course 2016 waren:

Samantha Joy Armbrust, Nele Brocke, Karolina Czaicka, Mara Dammann, Sina Euler, Marie Elisabeth Hohn, Charlotte Koeppen, Nathalie Martins Alexandre, Christine Müller, Lena Nielsen, Vivienne Schmidt, Lisa Schütte, Julia Weller, Markus vom Bruch, Philip Deiters, Julian Aljoscha Ermert, Jan-Eric Franz, Patrick Glowka, Florian Herms, Georg Matthias Kleinschmidt, Lars Leinberger, Lucas Maserski Ahle, Christian Podstawa, Benedikt Rüther. Normaliter studenten van BiTS Hochschule Iserlohn.

 

 

 

 

 

1 thought on “Jonge Studenten hebben een Strategisch Plan voor EU regeringsleiders.”

Felicia Vizi 6 jaar ago

mooie en inspirerende adviezen.
een bedrijfstak die ook met spoed ontmanteld moet worden is de wapenindustrie.
vreemd dat ze die vergeten zijn…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *