Vrouwen flirtend naar de top

Het is dringen aan de top, en dat geldt zeker voor vrouwen. Alle mooie woorden ten spijt  en ondanks alle beloften en inspanningen lukt het veel vrouwen maar niet om door te dringen tot de machowereld die de top van de arbeidsmarkt is. Tijd voor een breekijzer, en dat breekijzer is flirten, zo lezen we in een ‘column’ op Planet. ‘Gooi je vrouwelijke charmes in de strijd en je baas, collega’s en klanten kunnen niet meer om je heen.’
 

Zakelijk flirten, want daar gaat het hier om, is uitdrukkelijk niet een korte te rok of een speels openvallende bloes. Dat valt in de categorie ‘ongegeneerd avances maken’. Bij zakelijk flirten draait het om en professionele uitstraling, flair, zelfvertrouwen en, grensgevalletje, een innemende glimlach. Kortom: zakelijk flirten is ja krijgen zonder iets te vragen. Volgens de scribent maak je ‘met de juiste lichaamstaal en uitstraling en door oprechte interesse in anderen te tonen, een verpletterende (eerste) indruk en willen anderen graag met je samenwerken’.

En dan volgt een korte cursus zakelijk flirten die nog maar eens onderschrijft dat zakelijk flirten vooral zakelijk is.

– Bereid het gesprek goed voor. Je professionele uitstraling valt in duigen als je niet weet waar je het over hebt. Met feiten en cijfers zet je je verhaal kracht bij.
De houding, bewegingen en het stemgebruik van je gesprekspartner overnemen, ook wel spiegelen genoemd, is een uitstekende manier om de ander het gevoel te geven dat jullie op één lijn zitten en elkaar goed aanvoelen.
Als je het antwoord op een lastige vraag niet direct weet, denk dan even rustig na in plaats van er maar wat uit te flappen om maar geen stilte te laten vallen. Onzekere vrouwen hebben daar een handje van, doe het niet.
Check van tevoren of je haar goed zit en je lipstick binnen de lijntjes blijft, of je adem- en okselfris bent en geen vlekken op je kleding hebt. Dan kun je al je aandacht op de ander richten.
Toon interesse, verdiep je in de standpunten van de ander en verplaats je in zijn positie. Deze gouden gesprekstechniek voor een eerste date werkt ook in een zakelijk gesprek. Dat streelt het ego van je gesprekspartner, die jou meteen een stuk aardiger vindt.
Maak een evenwichtige indruk, straal rust uit, spreek niet te snel en gebruik niet te veel gebarentaal.
Geef complimentjes, bijvoorbeeld over de hartelijke ontvangst, de goede voorbereiding, de duidelijke routebeschrijving of het mooie uitzicht. Of zeg iets positiefs over de prettige samenwerking tot nu toe. Het breekt het ijs en zet de toon. Een persoonlijker compliment geven, bijvoorbeeld over het voorkomen van je gesprekspartner, is flirten voor gevorderden.

Behalve het woord flirten in de laatste tip vereist het de nodige voorkennis dat het hier om een checklist zakelijk flirten gaat. En zonder die voorkennis is het ook niet meteen duidelijk dat het hier een ‘gereedschapskist carrière’ speciaal voor vrouwen betreft, al is er de expliciete waarschuwing dat vrouwen er vaak zomaar wat uitflappen, de tip vooral goed te kijken of ‘je lipstick binnen de lijntjes blijft’ en de nogal even dubbelzinnige als mysterieuze toevoeging dat je van tevoren moet checken of je ‘geen vlekken op je kleding hebt’. Hoewel dat uiteindelijk weer niet heel belangrijk is, want, zo wordt er olijk afgerond, ‘het zijn de complimentjes en welgemeende interesse die het ‘m doen’. Vlijen heet dat, dus niet slijmen, met verslavend succes als resultaat: ‘Zo wordt zakelijk flirten een sport en misschien zelfs wel je tweede natuur.’ Tsja, zo wordt het natuurlijk nooit wat.

1 thought on “Vrouwen flirtend naar de top”

Willem Scheepers 12 jaar ago

Mee eens Pierre, zo wordt het nooit wat met vrouwen aan de top.
Misschien is het dan ook een idee voor de dames die dit (toch) lezen dat ze meedoen aan ‘The Alpha Survey’: “Coaching Alpha Males” (HBR, May, 2004) addressed how to help alpha males capitalize on their strengths and minimize their risks. Just like their male counterparts, alpha females go for the gold without letting anything get in their way. But, what sets them apart from alpha males? Exactly how do they lead differently? These are just a few of the questions you can help us answer by participating in our survey, which compares the characteristics of alpha females to alpha males.’
Ben benieuwd naar de uitslag van dit ‘survey’. Alpha females (én males) die mee willen doen vinden het ‘survey’ op: http://www.alphaassessment.com/members/genderstudy/landing.asp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *