Een compliment, een cadeautje.

‘Een compliment is een cadeautje.’ Da’s fijn. Maar hoe je dat, zo’n compliment geven? Voor velen onder ons een lastig onderwerp en niet alleen door onze calvinistische achtergrond of onze ‘no nonsense cultuur’. Daaraan dacht ik toen ik en andere aanwezigen vrijdag, tijdens een jaarbijeenkomst van 1 van mijn relaties, het stuk ‘momentje voor een complimentje’ ontving: ’12 manieren om een compliment te geven’. Misschien voor u ook wel handig 🙂 .
‘Een compliment is een cadeautje. Zie het maar zo, of je nu de gever of de ontvanger bent.’ Of woorden van die strekking, hoorde ik alweer enkele jaren geleden van mijn gewaardeerde collega Marjon Legveld. Het is prettig als je een compliment kunt zien als een cadeautje want dat maakt zowel het geven als het ontvangen een stuk makkelijker, prettiger.

In mijn praktijk kom ik het nog ‘wel eens’ tegen, problemen met het geven van een compliment en dat alles (dan) onder het motto: hoe complimenteer ik mijn gewaardeerde medewerkers? Mijn 1e vraag is dan: ‘Geef jij thuis wel eens een compliment?’ Een compliment aan je partner, je kids, je familie, je vrienden? Mijn motivatie: ‘Als jou dat, het geven van een compliment in die vertrouwde situaties, al niet lukt dan lukt het je op je werk ook niet!’.

Om nu de nerveuze types onder ons te helpen, zeker nu Sinterklaas weer aan de deur staat, heb ik hier die ’12 manieren om een compliment te geven’:

 1. 1. Wat heb jij dit goed gedaan! (eenvoudig compliment voor een 1-malige actie)
 2. 2. Jij bent een geweldige kracht! (waardering voor haar/zijn hele oeuvre)
 3. 3. Ik weet dat ik dit aan jou kan overlaten! (vertrouwen in het werk dat u delegeert)
 4. 4. Geweldig! Hoe heb jij dat voor elkaar gekregen? (door gerichte vragen te stellen krijgt het compliment inhoud)
 5. 5. Wat zie jij er netjes uit! (nb: er dient dan wel ‘iets’ te complimenteren te zijn! authentiek, dus)
 6. 6. Ik vind het altijd gezellig als jij er bent! (het zegt iets over de persoonlijke relatie)
 7. 7. Ik ben erg van jou gecharmeerd! (dit compliment gaat verder dan gewone aandacht voor de persoon en diens uiterlijke verschijning)
 8. 8. Wat heb jij toch mooie ogen en een goddelijk lijf! (je zou zeggen, bewaar dit voor uw partner maar, geloof het of niet, dit compliment wordt ook regelmatig in het bedrijfsleven gemaakt!)
 9. 9. Ik vind het geweldig als….. (een voorwaardelijk compliment, de echte waardering komt ‘pas’ als er aan een voorwaarde is voldaan)
 10. 10. Bedankt! Je was een geweldige collega. (een compliment als een woord van dank; aan het einde van een carriére maar kan ook aan het einde van een project, een opdracht)
 11. 11. Je ontvangt dit cadeau omdat…. (een compliment hoeft geen geld te kosten, maar een feitelijk cadeautje kan op zijn tijd ook geen kwaad)
 12. 12. Het non-verbale compliment. (voor een compliment zijn niet altijd zoveel woorden nodig, een glimlach doet al vaak wonderen én die glimlach wordt vaak gekopieerd / geretourneerd!)

Oefen maar eens en, natuurlijk, doe dat eerst in die voor u o zo vertrouwde privé situatie.

Tot slot; – ‘Momentje voor een Complimentje’ is (ook) een aparte site, zelfs 1 met copyright, maar de oorsprong van deze 12 kon ik (ook daar) niet ontdekken. – en wat Marjon Legveld betreft, die deelt op haar tijd bijzondere complimentjes, cadeautjes, uit.

2 thoughts on “Een compliment, een cadeautje.”

Jose Tammer 13 jaar ago

Is complimenteren een onderdeel van een managementopleiding?
Je zou tegenwoordig bijna gaan denken dat het nodig is.

Een Compliment? Ik krijg het er niet uit. 11 jaar ago

[…] uit the US & the UK ons lieten zien dat dit toch wel heel fijn was, dat beetje aandacht (nb; een cadeautje!), werd het ook in ons land een miljoenen (miljarden?) business. Toch verleidde het de Baas er niet […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *