Voor onder de Kerstboom: Wat zijn Uitdagingen voor Management en Leiderschap in 2018? Waarover maak jij je Druk?

Nu, de twee grootste uitdagingen waarmee bestuurders, directieleden, managers, leidinggevenden, in 2018 worden geconfronteerd, zijn betrokkenheid van medewerkers en effectieve uitvoering van de organisatie strategie. Da’s mooi, althans voor mij, want laat ik nu net in beide aandachtsgebieden colleges c.q. Master Classes verzorgen en ondersteuning aan organisaties bieden. 😉

Vanuit mijn achtergrond kan ik deze constatering, gebrek aan betrokkenheid van medewerkers c.q. het ineffectief uitvoeren van de strategie van je organisatie, niet ‘zo maar uit de lucht plukken’. & Idd: ik baseer dit op onderzoek door het Leadership Institute van de London Business School (LBS). Een onderzoek onder 1.248 ‘business leaders around the world’ waarover deze week wordt gepubliceerd: ‘Navigating Uncertainty: Global Leadership Challenges.’

Om maar direct met het 1e aandachtspunt te beginnen: engagement of betrokkenheid van je medewerkers. Krijg je dat (al) niet voor elkaar, dat wordt het (laten) uitvoeren van je organisatiestrategie e.a. management-/organisatiezaken een ‘tour de force‘. De onderzoekers van LBS stellen:  “Employee engagement is a persistent problem in organisations, and never more so than now as the world of work is in a constant state of flux. Too many leaders see motivation as a box to tick and forget. But motivating and engaging employees is more like eating or bathing – it is a constant concern to stay on top of the need.

Voor de duidelijkheid, als definitie voor ‘engagement’ hanteert men:  “the extent to which staff feel passionate about their jobs, their commitment to the organisation and its leadership and the discretionary effort they put into their work, over and above the minimum required of them”. Als oplossing voor het verbeteren van ‘engagement‘ c.q. de betrokkenheid van je medewerkers, stellen de onderzoekers voor het praktiseren van 5 Leiderschap Vaardigheden t.w.: “The top five leadership skills identified as key are communicating purpose, integrity, setting direction for your organisation or team, critical thinking and practising what you preach in terms of beliefs, values and behaviours.” Mee eens want lukt je dat niet deze 5, dan krijg je miscommunicatie zoals in de YT.

Mooi, maar er zit één addertje onder het gras en d.i. de kritische blik die prof. Rob Briner werpt op het thema engagement van je medewerkers. In zijn “What is Employee Engagement and Does it Matter?: An evidence-based approach.” merkt Briner direct op dat er teveel definities zijn voor het begrip ‘engagement‘; onduidelijkheid alom dus. Als er begripsonduidelijkheid ontstaat, dan is het begrip niet of op z’n minst lastig wetenschappelijk te onderzoeken. Daarbij stelt Briner: “Looking carefully across the many and various definitions and descriptions of engagement it is difficult if not impossible to identify how in any important sense it is new or different.” ‘Niets nieuws onder de zon’ dus v.w.b. betrokkenheid, de Neaderthaler stelde het al op prijs als zijn of haar groepsleden enige vorm van betrokkenheid toonden om gezamenlijk die mammoet nog voor het avondmaal te verschalken.

Dat het je niet lukt om betrokkenheid bij je medewerkers ‘los te maken’ c.q. ‘op te wekken’, kan(!) dan ook worden veroorzaakt door het gebrek aan de hiervoor aangehaalde Top 5 Leiderschap Vaardigheden t.w.:

  • het Communiceren van het Doel van je organisatie c.q. de onderscheidende Missie van je organisatie;
  • je Integriteit. In 2012 vroeg ik mezelf af: By the Way, wat impliceert ‘Integriteit’ in het zaken doen eigenlijk?;
  • Richting Geven aan je organisatie, aan je team; een sterke Visie op de toekomst uitdragen;
  • een Kritisch Denker (kunnen) zijn;
  • en ‘last but surely not least‘: ‘practice what you preach‘, ‘walk the talk‘, geef het Goede en het Juiste Voorbeeld. Als ‘De klant centraal staat!’ en toch hanteer je het bordje ‘Parkeren Directie’, dan klopt er ‘iets’ niet.

Het zou vervolgens ‘zo maar’ kunnen dat de betrokkenheid of het engagement van je medewerkers, maar ook van je klanten, je stakeholders e.a., met sprongen toeneemt. Betrokkenheid als basis voor succes van de overige 4 Uitdagingen waarmee jij, beste leidinggevende, in 2018 e.v. (‘en volgend’ als je e.e.a. vanaf 010118 niet direct oppakt) volgens de onderzoekers van de London Business School te maken hebt:

  • Effective strategy execution. 
  • Talent management.
  • Driving work across organisational boundaries.
  • Collaboration across organisational lines (business units, functions and geographies).

De 5 Leiderschap Vaardigheden vormen idd een goede basis om de (ook) 5 Uitdagingen op te kunnen lossen, er van uitgaande (natuurlijk) dat je de ‘rest’ wat er hiervoor nodig is, goed op orde hebt.

Bij dit alles zal Talentmanagement een ‘hot issue’ zijn in een tijd waarin “De economie zit in de fase van hoogconjunctuur. Dit jaar groeit de economie met 3,3 procent, de sterkste groei in tien jaar. En die stevige groei houdt de komende twee jaar aan. De werkloosheid daalt van minder dan vijf procent dit jaar naar slechts 3,5 procent in 2019.” Bron: Nederlandse economie: ’n boel goed nieuws. C.q. Mathijs Bouman met in Het FD Jagen op vakmensen: Economische groei leidt tot stevig gevecht om Talentvolle Werknemer.

Mijn advies aan de medewerkers, die bij dit alles het ‘Lijdend Voorwerp’ zijn, tijdens deze Kerstdagen is: ga werken bij, of blijf in dienst van, een High Performance Organisatie! Een bewezen HPO heeft e.e.a. iig ‘voor elkaar’.

Fijne Kerstdagen! 🙂

Inspiratie voor de entry komt uit Navigating Uncertainty: Global Leadership Challenges; London Business School.

Willem E.A.J. Scheepers; Continuous Improvement, Learning Organization & Strategic HR(R)M: “We all know more than we can tell.

2 thoughts on “Voor onder de Kerstboom: Wat zijn Uitdagingen voor Management en Leiderschap in 2018? Waarover maak jij je Druk?”

Dick Rochat 4 jaar ago

Ik vraag me oprecht af wat de toegevoegde waarde is van wat in dit artikel – ongetwijfeld met de goede intentie geschreven- wordt gedeeld. In vrijwel elk boek over leiderschap herken ik dit rijtje vaardigheden. Het gaat over doing. Reflectie: waar is being?

Antwoord op Dick Rochat
Willem E.A.J. Scheepers 4 jaar ago

Dank Dick voor je bijdrage.

Idd ‘met alle goede intenties’ geschreven want we staan tenslotte voor Kerst. 😉
& Het klopt wat je stelt: de behoefte aan goed c.q. effectief leiderschap is ‘zo oud als de weg naar Rome’; ouder zelfs, ook daarom haal ik de Neanderthaler ‘van stal’.

In 12 jaar tijd zijn er hier in de rubriek ‘leiderschap’ 427 entries verschenen, met deze als voorlopig laatste, en ongetwijfeld vind je daarin bijdragen met eenzelfde ‘teneur’.

Maar wie weet is er, nu de economie aantrekt en tijden zijn veranderd (disruptie), de tijd en de ruimte voor ‘being’ in leiderschap, zoals je stelt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *