Voor VEDIOR/RANDSTAD: 'Wie is hier nu eigenlijk de baas?'

Ja 'Wie is hier nu eigenlijk de baas?' Allereerst dienen we dan duidelijk te hebben waarover de Baas, Baas is. Als we het over Nederland hebben is de Baas dan JP? Is het de Koningin? Is het Wilders? Want die wil zo graag. Is het Marco? Betwijfel het. JC misschien?? Waarschijnlijk komen we met de laatste nog het dichtst in de buurt..... 

Baas- of Boss-artikelen en boeken zijn er vol geschreven over dit dankbare Leidend én soms Lijdend Voorwerp. Omdat ze het zo goed doen, die Baas en Boss-artikelen & boeken, doe ik daar dankbaar aan mee. :-) Menig entry 'wijdde ik er al aan', aan de Baas.

Vandaag weer 1 en wel over het nieuwe boek van Ben Kuiken: 'Wie is hier nu eigenlijk de baas?'. (nb: niet alleen voor de key employees van ABN AMRO is dit boek verplichte kost! Dit geldt vanaf vandaag ook voor de Bazen van VEDIOR en RANDSTAD.)

'Toen ik aan dit boek begon, had ik slechts een vaag idee waar het precies over zou moeten gaan. Ik wilde de wereld van de filosofie bij de wereld van de manager brengen. Ik wilde aan de hand van concrete managementvragen het immens rijke gedachtegoed van de filosofie voor de manager ontsluiten. Maar welke vragen en welke filosofen? Ik had nauwelijks een idee.' Zo begint Ben Kuiken zijn 'uitleiding'.

Met de 1e zin begint het al goed: loop niet menig Baas rond met zo'n zelfde gedachte als hij (zij mag ook) op zijn 1e dag als Baas zichzelf (toch) afvraagt: 'Ondanks al mijn dure managementopleidingen en -trainingen heb ik geen idee, zelfs niet vaag, waarover het precies zou moeten gaan, al dat Bazen. Vooruit, ik begin er maar gewoon aan.'

Da's goed, jezelf zo'n vraag stellen want daarmee laat je direct zien dat je in je kern toch een filosoof bent! Een filosoof niet als warhoofd aan de zijlijn, maar de Baas als filosoof! Als je jezelf nu ook nog de Levensvraag stelt: 'Als ik er morgen niet meer ben, wat zou ik vandaag dan nog doen?'. Dan scoor je bij mij, ook part-time filosoof (...) Punten! De meeste filosofen, Kuiken ook, zijn al blij als je jezelf überhaupt afvraagt 'Wat is de zin van ons bestaan?'. Met het beantwoorden van deze vraag kun je menig gezellige winteravond organiseren waarbij het obligate gezelschapsspel in de kast kan blijven. (Nb: voor key employees is het antwoord duidelijk: € 750 miljoen, zo lijkt; maar dat kan ook, als je voor jezelf maar een antwoord hebt.)

Overigens, Kuiken stelt deze vraag wel in zijn boek maar beantwoord deze vraag niet. Dat mag je als lezer zelf doen. Sterker: je mag je in 'Wie is hier nu eigenlijk de baas?' buigen over nog '7 filosofische vragen voor managers':

  1. Kloppen de cijfers? (m.n. nu interessant o.i.v. de venture capitalists)
  2. Waarom bouwen de Japanners betere auto's? (omdat ze allereerst goede foto apparaten maakten, dacht ik)
  3. Wie is hier nu eigenlijk de baas? (de titel)
  4. Waar doe ik het nou allemaal voor? (wacht niet tot de end- of zelfs niet tot de midlife crisis)
  5. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, moet dat? (sommige organisaties, bazen, denken van wel; maar wat drijft hen daarbij?)
  6. Waarom begrijpen mijn medewerkers mij niet? ('Begrijpen degenen die van je houden je wel?' vraag ik regelmatig aan coachees / Bazen)
  7. Hoe word je een authentiek leider? (ik ben het met Kuiken eens: authenticiteit is een modewoord en, zo lijkt het, een Haarlemmerolie maar daarmee ook ver...de lastig. Overigens, binnenkort bespreek ik hier toch een boek over Authenticiteit.)
  8. Kan ik er wat aan doen? (???? Tsja....)

Een leuk en interessant boek (127 pg.) dat is het; zeker voor de Baas die tevens op de hoogte wil worden gedacht van de mainstream in de filosofie. Het boek doet me denken aan Jostein Gaarder's populaire 'De Wereld van Sofie, roman over de geschiedenis van de filosofie', dus wie weet wordt 'Wie is hier nu eigenlijk de baas?' dat ook onder Bazen......

Als ik tot slot 3 doelgroepen voor dit boek mag noemen, doelgroepen die dit boek in ieder geval in hun kast dienen te hebben staan(!), dan zijn dat de bazen van UNILEVER, die van RANDSTAD en die van VEDIOR.

Kuiken is geïnspireerd door de, laten we zeggen 'bijzondere', manier van leiding geven van Louis Willem 'Tex' Gunning. & Laat nu juist deze Gunning momenteel uitgebreid de pers halen. Het kan geen toeval zijn (maar wel filosofie):

  • bij UNOX/UNILEVER denken ze nu waarschijnlijk toch met gemengde gevoelens terug aan 'Tex'
  • bij VEDIOR en RANDSTAD weten ze sinds vandaag dat ook een filosofische Baas als 'Tex' snel beslissingen kan nemen.

Wat ik zei: een aanrader, dit boek. Het kan nog net in uw Schoen. Met dank aan Sint, ook een Baas. ;-)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Quote van de Dag: Revolte aan de Zuidas!
[...] zijn laatste boek vraagt Ben Kuiken zichzelf af: ‘Wie is hier nu eigenlijk de baas?’. Dat geldt hier ook maar daarover later meer. /* */ /* [...]
Filosofie voor managers » Blog Archive » De eerste recensie…
[...] voor de key employees van ABN Amro en de bazen van Vedior en Randstad, schrijft Willem Scheepers op Managementpro.nl. ‘Een leuk en interessant boek’, dat hij zelfs vergelijkt met De wereld van Sofie van [...]