Is er in 35.000 jaar wel iets veranderd?

Wetenschappers o.l.v. de Tübinger archeoloog Nicholas Conard vonden recent in de Schwabische Jura de (nb; waarschijnlijk) oudste vorm van figuratieve kunst: een kunstig uit de slagtand van een mammoet vervaardigd 6 cm 'groot' vrouwenfiguur. & Niet zo maar een vrouwenfiguur! Ook al heeft het beeldje geen hoofd het beschikt over die weelderige vormen waarover alleen een vrouw kan beschikken.

Het is niet voor een eerst dat e.d. beeldje, gemaakt in de Oudheid, wordt gevonden. Figuurtjes met eenzelfde 'uitstraling' zijn eerder opgegraven en opgedoken. Volgens diezelfde archeologen symboliseren deze vrouwelijke figuurtjes de vruchtbare Moeder Aarde. Toch bijzonder dat er 35.000 jaar geleden, 'ergens in een grot', iemand zich met beperkte middelen heeft uitgeleefd op het toch niet direct handelbare neusbot van een prehistorisch dier. Het is nog wonderwel goed gelukt ook, die 1e vorm van figuratieve kunst. Het beeld dat hij voor ogen had was dat van een sterke vrouw. 

Bij al die beeldende kunst is het mij duidelijk dat er in 35.000 jaar nauwelijks iets is veranderd. Kijken we naar de huidige figuratieve kunst dan zien we dat de vrouwentorso nog steeds beeldbepalend is. Vraag me dan alleen nog wel af: zou Diversiteit 35.000 jaar ook al een issue zijn geweest?

Nog zo'n sterke historische vrouw die 'verbeeld' is.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>