Afrika Kolonie van China?

Met haast en doortastendheid baant China zich momentel een weg door Afrika, de Verenigde Staten & Europa achter zich latend. Dat blijkt weer uit de commentaren tijdens het bezoek dat Obama nu brengt aan China.

Zitten wij hier in Europa nog te dubben of we wel-of-niet het arme deel van de Afrikanen voorzien van ondersteuning bij hun voedselprobleem, zitten de Amerikanen van Obama nog met hun handen in het haar hoe de naweëen van de Financiële Crisis te verwerken, heeft China al legio conctracten afgesloten met Afrikaanse heersers om de aanwezige bodemschatten te winnen & Chinese producten af te zetten. Het blijkt maar weer: een échte Strategie vraagt om Visie, een Missie & Daadkracht!

Momenteel handelt China met Afrika op jaarbasis voor zo’n $ 107 miljard; een vertienvoudiging in 10 jaar tijd. De investeringen die de Chinezen doen in Afrika zijn dit jaar, vergeleken met vorig jaar, met 77,5% gestegen. Zij gaan daarmee aan de VS voorbij. En pensant denken de Chinezen ook aan de lokale bevolking: zij verbeteren de infrastructuur & daar waar nodig helpen ze de minderbedeelden. Inmiddels schijnen er ruim 1 miljoen Chinezen in Afrika te verblijven, een aantal dat snel groeit. Waar herkennen wij dit beeld van?

De Chinezen zelf merken over hun ‘Afrika Strategie’ op: “Clearly there is a great potential there. We should put the interests of the African people in the center of these considerations.” Zo lang als dat laatste maar gebeurt, dan lijkt het ietsje minder op een kolonisatie……

‘Zo maar’ een beeld van China’s onstuimige ontwikkeling.

Binnenkort ook ‘Out in Africa’?

2 thoughts on “Afrika Kolonie van China?”

Griekenland ontvangt ontwikkelingshulp van China, wie volgt? 12 jaar ago

[…] Het lijkt er op dat CHINA dat nu ook doet met de Griekse economie nadat zij al uitgebreid hebben geshopt in Afrika. Overigens, niet direct ten nadele van de lokale […]

Ronny Sudiono 1 jaar ago

Uit de Nederlandse geschiedenis leren we dat kolonisatie kan beginnen met onschuldige handelsmissies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *