City 2.0 c.q. Stad 2.0, de nieuwe vorm van Wonen & Werken.

‘Stad 2.0 is de stad van de toekomst. Een toekomst waarin meer dan 10 miljard mensen op de één of andere manier duurzaam op onze Aarde kunnen samenleven.’ Da’s de toelichting die de TED-jury geeft op het toekennen van de TED Prize 2012 aan het idee ‘The City 2.0’.

Dat er op de aarde steeds meer mensen verschijnen is niets nieuws. Dat de kinderen van nu met de gezondheidsvoorzieningen van nu al gemiddeld de 100-jarige leeftijd kunnen bereiken, is ook niets nieuws. Opgeteld kom je dan op een bevolkingsaantal dat al redelijk snel de 10 miljard bereikt & waarschijnlijk nog wel door zal stijgen. De vraag is dan terecht: hoe houd je de samenleving, en de omgeving, dan nog duurzaam?

Hoe gek dat dit misschien ook klinkt: aan voedsel zullen we in de toekomst niet snel een tekort krijgen. Nu al produceert de landbouw jaarlijks wereldwijd voedsel voor ca. 12 miljard mensen; we verspillen alleen zoveel (sic.). Da’s dus niet duurzaam & een evenredige verdeling van voedsel is nog maar één aspect van de duurzame samenleving….

Goed idee dus, deze nominatie voor de TED Prize 2012.

In de toelichting omschrijft de jury het idee voor City 2.0 alsvolgt:

 • “The City 2.0 is the city of the future… a future in which more than ten billion people on planet Earth must somehow live sustainably.
 • The City 2.0 is not a sterile utopian dream, but a real-world upgrade tapping into humanity’s collective wisdom.
 • The City 2.0 promotes innovation, education, culture, and economic opportunity.
 • The City 2.0 reduces the carbon footprint of its occupants, facilitates smaller families, and eases the environmental pressure on the world’s rural areas.
 • The City 2.0 is a place of beauty, wonder, excitement, inclusion, diversity, life.
 • The City 2.0 is the city that works.”

De prijs is dan ook eerder aan een “Idee” dan aan een persoon toegekend. (feitelijk is TED natuurlijk hét platform voor het verspreiden van ideeën…..).

In de commentaren op de erkenning wordt o.m. het VENUS Project aangehaald: “The VENUS Project offers a comprehensive plan for social reclamation in which human beings, technology and nature will be able to coexist in a long term, sustainable state of dynamic equilibrium.” Mooi, maar toch lijkt dit me meer iets voor de happy few…..

Verschillende (grotere) organisaties buigen zich ook over dit idee zoals in het kort HP maar ook SHELL met hun verschillende, zeker interessante toekomstscenario’s. (ook) Mooi, toch zijn deze ideeën vooral gerelateerd aan de eigen ondernemingszin, aan de eigen Strategie & dat City 2.0 (commerciële) Kansen biedt, dat mag duidelijk zijn.

Van meer realiteitszin voor het City 2.0 concept lijkt het Social Silicon Valley Manifesto van het Greater Helsinki Vision 2050 initiatief te getuigen. Zij voorspellen “a massive change:

 • of Social Structures: ageing, climate change, mobility, the rise of self-built cities;
 • of Cultural Superstructures: individuality, peer power, new privacy.”

Hun Missie: “The future is upon us. To cope and benefit from it, we need a new operating system and user interface for Helsinki Metropolitan Region.” Vervang ‘Helsinki’ door ‘World‘ & je hebt de prijswinnaar voor TED Prize 2012; een mooi document dat Social Silicon Valley Manifesto.

Maar dat alles kan dus nog ‘even’ gaan duren, zo’n Stad 2.0 creëer je dan ook niet ‘zo maar’. Gelukkig kunnen wij hier in NL nu toch al vast een aanzet doen. In de FD.Outlook Special die deze week verschijnt staat een bijdrage van Agro bestuurder Hans Huijbers met de titel ‘De Indiër zal ons redden.’ (& inderdaad, daar zijn zij recent al aan begonnen). Huijbers stelt voor 2012 het volgende business model voor:

 • Solidariteit,
 • Gemeenschapszin,
 • Vertrouwen,
 • Duurzaam Rendement,
 • Oog voor Ontwikkeling van Talent.

Toeval of niet (nb; waarschijnlijk niet) maar Huijbers doet hiermee een mooie voorzet voor onze nieuwe Stad 2.0….. Is City 2.0 misschien een onderwerp dat de EU-top van vrijdag a.s. ook nog kan meenemen? ‘T zou fijn zijn 🙂

 

1 thought on “City 2.0 c.q. Stad 2.0, de nieuwe vorm van Wonen & Werken.”

Wateroverlast is niets vergeleken met de nieuwe koopkracht van 3 miljard wereldburgers. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] City 2.0 c.q. Stad 2.0, de nieuwe vorm van Wonen & Werken. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *