Edward Murphy, daar was ie weer….

In 1949 kwam de militair Edward Murphy tot de (achteraf eenvoudige) conclusie: “Als er iets fout kan gaan, dan gebeurt dat ook!” Sinds gisteren weten de Nederlandse schaatsers er weer alles van: tijdens de Europese kampioenschappen ging er namelijk van alles fout tot aan een ‘kop-staart’ botsing toe. Kunnen we er iets van leren?
Captain Edward Murphy (en niet Peter, zoals men soms veronderstelt) kwam kort na WOII met zijn ‘wet’ tijdens proeven met het ‘nieuwe vliegen’. Alles wat fout kon gaan tijdens de tests ging ook fout tot aan een auto ongeluk van de aan het team toegewezen arts….

In het weekeinde gebeurde er in het Noorse Hamar iets dergelijks: in de prachtige ijshal (de bekende omgekeerde vikingboot) weigerden, bijv., de ijsmachines, het (van origine Nederlandse…) startpistool idem dito, de nodige valpartijen (eigenlijk niets nieuws als je jezelf op glad ijs begeeft), een foutieve wissel (met uitsluiting tot gevolg) en zelfs een kop-staart botsing tussen 2 gerenommeerde rijders. De klap zal voor het Nederlandse schaatsen nog lang nadreunen. Vervelend, zeker zo vlak voor de Olymische Spelen. Binnen organisaties zal het fenomeen ‘Murphy’ ook wel bekend voorkomen: heb je een goede & rendabele klant gaat er juist met haar/hem/deze organisatie alles fout wat er maar fout kan gaan, terwijl je dat nu net in dit geval juist niet van plan bent…..

De oplossing? Daar wordt al lang naar gezocht en daarover verschillen de meningen. Toch werd er ook dit weekeinde een aanzet toe gedaan: tijdens het officieuze Wereld Kampioenschap darts won de Nederlander Jelle Klaassen op een overtuigende & inspirerende wijze dit kampioenschap. Als nieuwkomer liet hij de gevestigde orde achter zich, Murphy was bij hem in ieder geval niet te bekennen. Wat zag je bij hem: Kalmte, Focus & Commitment.

Maar, zult u zeggen, da’s een individu. Nu ook bij een team kan je Murphy thuislaten, daarvan zijn ook legio voorbeelden. Wat mij daarbij opvalt: de coach/leider is een Communicator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *