Het Singapore-Model, ons nieuwe politieke model?

Het meest illustratief voor het 'Singapore Model' is nog wel het einde van de uitzending waarbij we geruisloos overgaan naar de trailer voor de uitzending van volgende week.

We sluiten af in een elektrische, volledig geautomatiseerde metrotrein die door een schoon landschap zweeft richting een ultramoderne woonwijk met bijna extreem hoge woontorens. Het volgende beeld toont ons een troosteloze achterstandswijk in 1 van de Amerikaanse suburbs. Verscheidene huizen staan For Sale, bij anderen zijn de ramen dichtgetimmerd. We zien enkele teneergeslagen buurtbewoners, allen zijn ontslagen. Het gesprek gaat over bankiers als oorzaak voor hun crisis.

We zien hier 2 landen die te maken hebben met de gevolgen van de huidige CRISIS. Het 1e land is de stadstaat Singapore, het 2e & u raadt het al dat is de Verenigde Staten. Het contrast is groot, zeker als je weet dat beiden in CRISIS zijn.......

Het VPRO programma Tegenlicht ging op bezoek bij Lee Kuan Yew 'Minister Mentor Singapore' & rapporteerde gisteravond hun bevindingen.

Lee Kuan Yew, de autocratische leider van Singapore stelde als 1e vraag aan zijn interviewer: 'Vanwaar de Nederlandse belangstelling?' Het antwoord van de interviewster kon zo afkomstig zijn van Politiek Den Haag: 'We willen ons heroriënteren en naar andere delen van de wereld kijken. Kijken hoe ze het daar hebben georganiseerd.' Nu, na 1 uur hebben we een aardig beeld hoe men het in Singapore heeft georganiseerd.

Je kan je mening hebben over deze autocratisch leider maar zijn Visie was vanaf het begin van zijn Regering duidelijk: 'Wij omarmen de voordelen van het Kapitalisme (nb; 'het genereert inkomen waarmee we onze maatschappij kunnen helpen') met de voordelen van het Socialisme (nb; 'we nemen de bevolking zorgen uit handen'). De Singaporese maatschappij wordt geholpen doordat de Regering zorgt voor: - een woning voor iedereen, - goed onderwijs, - goede gezondheidszorg. Voor de rest: 'It's up to you', er is geen sociaal stelsel dus! Geen uitkering als je zonder werk komt, als je pensioen krijgt, als je arbeidsongeschikt bent. Maar dat uit handen nemen van andere zorgen gaat ver: - van geen kaugom op straat tot gepast woordgebruik. Lee zegt daarover in de docu tegen zijn bevolking: 'Als we dat niet hadden gedaan, deze regels, dan hadden we het samen niet zo ver gebracht.'

Er komen meer Singaporezen, Europeanen en Amerikanen aan het woord. De vraag komt dan ook naar voren: 'Komen de Verenigde Staten en de Europese Unie uit de CRISIS?' Allen twijfelen. Het probleem zit volgens hen bij ons sociale stelsel: niet alleen ontneemt dit vangnet al het persoonlijk initiatief, het is op de lange termijn ook niet meer op te brengen, niet meer te betalen. 'Is het dan nog terug te draaien?' Daarop merkt Lee op: 'De Europese bevolking heeft in WOII gevochten voor haar vrijheid, alleen daarom al verwacht ze dat ze door haar Overheid wordt gesteund;  een cultural issue dus.

Azië wil het Singaporese Model omarmen, China is daarvoor al hard opweg. Europa en de Verenigde Staten zal dit niet lukken. Wellicht het meest illustratief daarvoor was de uitzending vanochtend van Goedemorgen Nederland. Aan het woord komt een al wat oudere Nederlander die gevlucht is uit Zimbabwe. In dat land was hij een grootgrondbezitter tot dat Mugabe, ook een autocraat (....), hem zijn land afnam. Deze Nederlander is blij dat hij terug is in Nederland. Hij noemt ons land 'een sociaal paradijs!'.

Vraag is nu: hoe lang weten we dat Paradijs nog in stand te houden?

----------------------------

11/02 Lees ook de reactie van Grimbert Rost van Tonningen in 'Singapore, de meest succesvolle staat ter wereld?'

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Who Cares? Who Dares? Kennis Tekort! Wie Trekt het zich aan? Wie Durft?
[...] In het rapport wordt de status weergegeven van de Kenniseconomie in de Europese Unie. Dit wordt afgezet tegen andere economische regionen. De cijfers die de onderzoekers van INSEAD laten zien, tonen aan dat de EU en haar leden/landen de strijd op het gebied van Kennismanagement c.q. de Kenniseconomie gaan verliezen. We verliezen het van de VS, van China, van India. We verliezen het zelfs van een ‘land’ als Singapore….. [...]
Dave K
"Hoe lang weten we dat paradijs nog in stand te houden"...  = stemmingmakerij
 
Alsof het rijkdom is.
 
Wat een ongelooflijke domme afsluiter van het artikel. Mooi artikel maar 'dit' is weer van een zulke stemmingmakerij.
 
Wat een onzin. Pak de faillissementsfraude 's aan. Simpel.
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Wellicht Dave K 'stemmingmakerij' maar dat was dan ook 2009 inmiddels, en met alle gebeurtenissen van de laatste weken/dagen, lijken wij er in Europa niet welvarender op geworden, helaas.....