Intussen in Afrika: groei, groei en nog eens groei. Nieuwe dimensie aan Ontwikkelingssamenwerking.

De groei van de BRIC landen is al fenomenaal, nu komt daar ook nog eens het continent Afrika bij. Schreef The Economist Afrika in 2001 nog af als ‘the hopeless continent’, in iets meer dan een decennium is dat beeld volledig gewijzigd. Sterker nog de Intelligence Unit van The Economist dicht Afrika nu de grootste groeikansen toe voor de komende eeuw! Dat China deze mogelijkheden als één van de eersten onderkende, wordt ook door EIU bevestigd. China draagt met miljardeninvesteringen bij aan de opkomst van dit continent.

We kunnen niet voorbijgaan aan de ‘uitdagingen’ in de Hoorn van Afrika, we dienen daarbij wel in beeld te houden dat Afrika het continent is dat in 2050 India en China in bewonersaantal voorbij zal zijn gestreefd; een continent van sterke uitersten dus.

De kansen in de BRIC landen lijken aan onze economie voorbij te gaan, hopelijk gebeurt dat niet met de kansen die zich voordoen in Afrika. Ontwikkelingssamenwerking krijgt opeens een geheel nieuwe dimensie.

Dat China (nb; maar ook India en Brazilië) investeert in Afrika is niet onlogisch. Al lange tijd is er van hen uit interesse in de schatten die de Afrikaanse bodem biedt. Mijnbouw is dan ook een belangrijke economische factor. Om die bronnen aan te boren hebben de Chinezen in veel Afrikaanse landen ingrijpende verbeteringen aangebracht in de infrastructuur. Hoe je hier ook over denkt, dit heeft tegelijkertijd meerdere (ontwikkelings)kansen geboden aan de lokale bevolking.

Nu doet zich ook nog eens het feit voor dat het aanbod van China’s werkzoekenden de turbulente groei van de Chinese economische groei niet bij kan houden. Op dit moment is er in China 1,2 baan beschikbaar per sollicitant ‘and rising’. Deze gaten kunnen nu mogelijk worden opgevuld door Afrikanen, ook hun opleidingsniveau wordt namelijk steeds beter.

Eén van de sterkste kanten van Afrika is dan ook de lage leeftijd van hun bevolking: “Demographics is very important for Africa. It is one of the most populated and youngest markets in the world, with more than one-half of its population under 24 years of age. By 2050, Africa’s population of 2bn will have overtaken that of India (1.6bn) and of China (1.4bn).” (EIU) Zet daar tegenover de leeftijd van de gemiddelde Europeaan & je hebt een verhouding van vader – zoon, een verhouding die op weg is naar oma – kleindochter…

Daarnaast stijgt de koopkracht van de gemiddelde Afrikaan aanzienlijk: “By 2030, the continent’s top 18 cities could have a combined spending power of US$1.3trn.” We wisten al dat de koopkracht in Azië GiGa wordt, daar komt de koopkracht van Afrika in de komende decennia nog eens bij; ‘Catch that Train’, zeggen ze in de VS dan, inderdaad.

Nu is het niet verstandig om morgenvroeg al het vliegtuig te nemen naar Afrika! Er zijn daar, zoals in alle opkomende economieën, ook bedreigingen. In het kort zijn die:

  • Inflatie; de keuze voor de juiste munt is dan ook belangrijk;
  • Ondanks dat er vanuit China, India en Brazilië veel is geinvesteerd in de infrastructuur, kan diezelfde infrastructuur een (extreem) grote vraag op korte termijn nog niet aan (nb; en dat is dan van weg- en luchttransport tot wifi)
  • De manier waarop er zaken wordt gedaan, noem het culturele verschillen. Lastig is dan dat m.n. wij NL-ers het onderhandelen zijn verleerd….
  • De sociaal-politieke uitdagingen waarvan de Hoorn van Afrika er één is en het nauwelijks in de hand hebben door lokale politici van warlords als Joseph Kony een andere.

OK maar als je beseft dat ondernemen (vooral) risicolopen is, dan biedt Afrika meer dan voldoende kansen voor onze economie. De Economist Intelligence Unit: “Africa is on the move. The previous decade has been very positive for Africa, removing some of the downsides. The global recession caused little damage and may even prove beneficial for Africa, in the sense that investors are more favourably inclined towards emerging markets given the weak outlook in the OECD.

Our central forecast assumes that a steady flow of investment, strong Asian demand, favourable demographics, good resources, gradual reforms and ongoing development will support long-term annual average growth of 6-7%.”

Prins Claus zei het al: ‘Mensen kun je niet ontwikkelen, zij ontwikkelen zichzelf’. V.w.b. Afrika kreeg hij gelijk. Het zet tevens de dialoog over (zeker) noodzakelijke ‘ontwikkelingssamenwerking’ in een heel ander licht.

Bron: ‘EIU Report Africa: Open for Business’.

*VID: die is alweer 5 jaar oud, waar waren wij al die tijd?

3 thoughts on “Intussen in Afrika: groei, groei en nog eens groei. Nieuwe dimensie aan Ontwikkelingssamenwerking.”

Onderzoek: Nederlander meer geïnteresseerd in korting op Benzine dan op Investering in Onderwijs. – ManagementPro 12 jaar ago

[…] zelfs € 5,00 gaat, lijkt (toch) geen utopie. De vraag vanuit de BRICS economieën is GIGA, de Afrikaanse consument komt er ook al aan & daarbij is de psychologische weerstandsgrens van de consument (nb; voor te hoge prijzen) al […]

Een idee voor een MT (vergadering) | Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant. 12 jaar ago

[…] komt er aan, da’s werd ook duidelijk uit een recent verschenen EIU Rapport. Daarom is het goed hier al vast een indruk te geven van de manier waarop er in Afrika wordt […]

Er zit geen Brood meer in of: is er nog een detaillist in 2022? – ManagementPro 11 jaar ago

[…] open(t)de plots markten/kansen ver overzee, in de BRICS bijv. & binnenkort ook in Afrika. Andersom draagt internet er aan bij dat voor de detailhandel in de BRICS de Westerse consument nu […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *