Tactisch gebruik van Diversiteit.

Diversiteit is momenteel hét onderwerp bij de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten. De kiezers hadden de keuze tussen een Democraat of een Republikein. Nu hebben ze de keuze tussen een Afro-Amerikaan of een vrouw: Barack Obama of Sarah Palin. Het zet deze verkiezingen opeens in een heel ander licht, het licht van diversiteit. Het is voor het eerst dat zowel een Afro-Amerikaan als een Vrouw president kan worden van de Verenigde Staten.

Tuurlijk, Sarah Palin is ‘slechts’ runningmate voor presidentskandidaat John McCain, maar er zijn twijfels bij de gezondheid van de laatste. Dus….. Gezond of niet, McCain heeft de verkiezingsstrijd een onverwachte en opmerkelijke wending gegeven door Sarah Palin naar voren te schuiven.

Alle opportunisme ten spijt: van deze ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek kunnen wij misschien nog iets leren bij ons streven naar diversiteit.

‘Nood breekt Wet’, zeggen we dan: je raakt iets op achterstand in een race. Vervolgens weet je de kansen te doen keren door een, zeker voor de tegenstander, onverwachte zet te plaatsen. Een tegenstander die zelf al in de overwinningsroes was. Kennen we niet de fabel van de haas en de schildpad? (nb; wie de haas en wie de schildpad hier is, dat mag u zelf invullen)

Kort na zijn opmerkelijke zet met Sarah Palin vragen de media zich af: Is John Super Slim of juist Hardstikke Gek? De toekomst zal het leren & als je vervolgens wint dan heb je vrienden. In ieder geval lijkt John McCain een rasopportunist.

Het is niet voor het eerst in zijn carrière dat John McCain i.d. doet. In CNN’s docudrama McCain Revealed zien we dat die carrière van opportunisme aan elkaar hangt; John als een echte draaikont. Overigens, er is ook een dito docudrama met Obama in de hoofdrol: Obama Revealed & ook hij blijkt de rol van opportunist prima te kunnen vertolken.

Van dat Amerikaanse opportunisme hoeven wij hier aan de andere kant van de oceaan niet echt wakker te liggen (maar misschien kunnen we er wel iets van leren?). Het opportunisme is ingebed in de Amerikaanse cultuur zelfs al lang voordat Marshal Wyatt Earp zijn sixshooter leegschoot in de OK Corral.

Waar men in ieder geval wél wakker ligt van deze zet van John dat is in huize Clinton. Hillary Clinton zag zichzelf al als 1e Vrouwelijke President van de Verenigde Staten; geschiedenis! Met enige tegenzin heeft zich vervolgens neergelegd bij het feit dat zij geen runningmate werd van Barack Obama. Nu wordt haar de worst voorgehouden van Minister van Jusititie in het Kabinet van Obama. Tot vrijdag was dit een acceptabele situatie voor Hillary. Wie weet kan ze na 4 jaar Obama opvolgen. Nu is het niet meer acceptabel want de kans dat niet zij maar Sarah Palin de first Female President of the United States wordt is groot, Mrs. President.

Hoe dan ook & hoe de Amerikaanse verkiezingen ook mogen aflopen, het is een mooie Strategische oefening in diversiteit.

{Diversiteit zien we ook in de samenstelling van de ManagementPro groepen op LinkedIn, Plaxo & Xing. & Er kan altijd meer diversiteit bij. 😉 }

1 thought on “Tactisch gebruik van Diversiteit.”

Het Charismatisch Leiderschap van Michelle Obama volgens ‘Max Weber’. 14 jaar ago

[…] Weber is Charisma verwaterd tot zoiets als sex appeal. Vbld: toen Sarah Palin door John McCain naar voren werd geschoven in zijn politieke campagne, werd Palin beschouwd als […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *