Uitslag Stresstest goede motivatie voor nieuw beloningsbeleid

Laag risico laag rendement, hoog risico hoog rendement. Iedere financieel adviseur kan dit je zo vertellen. Sterker nog: nu de banken zelf nog minder risico willen lopen, zullen zij het je wel uit je hoofd praten om ook maar enig risico te gaan lopen!

4 Nederlandse banken blijken goed uit de stresstest te komen; compliment. Zij lopen dus nauwelijks risico…..

Opmerkelijk is nu dat de beloningen van de bankiers niet in lijn zijn met het eigen adagium van laag risico, laag (persoonlijk) rendement.

Allerlei oproepen vanuit de maatschappij aan de financiële dienstverleners sinds de start van de ‘crisis’ 2 jaar terug om de beloningen & de bonussen drastisch te verlagen hebben nauwelijks effect gehad; een enkele uitzonderling daargelaten.

Als je dus zo weinig risico loopt als onze banken dan zou dit ook een mooi moment zijn om de beloningsstructuur drastisch te veranderen, te verlagen dus. Dit zou onze bankiers sieren!

Maar ja, je weet het: de vos & zijn streken c.q. haren, de economie is net zo onvoorspelbaar als de natuur & daarbij ‘resultaten uit het verleden zeggen niets voor de toekomst’, ook een bekend bankgezegde. Redenen genoeg dus voor beleidsmakers om juist nu, vanaf maandag, de vergoedingen in de sector te verhogen!

Ik ben benieuwd naar een eventuele maatschappelijke reactie.

Bookmark and Share

1 thought on “Uitslag Stresstest goede motivatie voor nieuw beloningsbeleid”

De Strategie van je organisatie, ook door een (6 punts) Stress Test. 9 jaar ago

[…] is het handig als ‘onze’ banken & EU landen door een stress test gaan, dan weten wij (nb; belastingbetalers) ook met welke […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *