5 Waarschuwingssignalen dat APPLE gaat uitglijden…..

Exit Steve Jobs?

Sinds Steve Jobs enkele dagen terug bekendmaakte dat hij terugtrad als CEO van ‘zijn’ APPLE verscheen er een lawine aan berichten over de mogelijke betekenis/gevolgen van dit terugtreden. Van de invloed daarvan op APPLE, via de betekenis voor de Stock Exchange tot aan de toekomstige evolutie (of juist niet….) van multimedia gadgets & applicaties. Deze berichten zullen voorlopig ook wel niet stoppen. Sterker nog: de kans is groot dat deze lawine in een ware tsumani verandert zodra Jobs ons aardsbestaan daadwerkelijk heeft verlaten…. (nb; zoals ik opmerkte in de vorige entry: zo lang Steve nog leeft, & mag dat lang zijn, zal hij van invloed zijn voor APPLE & de APPLE Community).

Aan de meeste commentaren hoef je geen aandacht te besteden omdat het vooral ‘een herhaling van zetten is’. Toch haal ik er één uit & wel de reactie van Bob ‘Dangerous Half Truths’ Sutton. Stanford prof Bob Sutton geeft in zijn blog 5 waarschuwingssignalen die een indicatie kunnen zijn dat APPLE uit de bocht vliegt nu Jobs terugtreedt. M.a.w. als we zodra we al één van deze 5 zien gebeuren dan gaat het niet goed met APPLE……

Deze 5 signalen zijn:

  1. De omvang van APPLE’s Raad van Bestuur neemt toe. Voor een organisatie met het grootste financiële volume in de VS heeft APPLE inderdaad maar een kleine Raad van Bestuur: het waren er 7, nu Jobs een ‘ere-voorzitterschap’ verdient zijn het er nog ‘slechts’ 8. Sutton is een voorstander van ‘small teams’: als je daarbinnen alle benodigde competenties verzamelt waarom zou je dan meer mensen benoemen? Het kan besluiten alleen maar langer laten duren. M.a.w.: treden er meer leden toe dan gaat niet alleen de snelheid er uit, het impliceert ook dat de oude garde ‘de kluts kwijt is’; 1e waarschuwing dus.
  2. Het aantal APPLE producten neemt dramatisch toe. Met de huidige 5 producten: MAC, IPod, IPhone, IPad, ITunes heeft APPLE een gigantisch marktvolume weten te creëren. Sutton citeert hier Jobs: “Jobs has argued that a hallmark of great companies is that they not only kill all the bad ideas, they kill most of the good ones too so they can focus on doing a few things well and not design inelegant products or experiences that reflect an effort to jam every seemingly good idea in someplace.” Komen er nu plotseling meer I-producten: APPLE glijdt af richting de concurrentie & wordt zo minder onderscheidend; 2e waarschuwing.
  3. Vertrek van Senior Managers. APPLE wordt al lange tijd geroemd om de kwaliteit van het TopTeam. Dé uitdaging wordt dan ook om die kwaliteit coninue in stand te houden. Het is onoverkomelijk dat Toppers vertrekken, zoals nu Jobs, maar de manier waarop ook hun opvolging wordt geborgd maakt of APPLE door kan gaan waarin & waarmee zij uniek zijn. Het opvolgingsproces vormt daarmee de 3e waarschuwing.
  4. Lekken naar de Pers c.q. in de Media. APPLE is een gesloten organisatie, een organisatie waar buitenstaanders nauwlijks informatie vandaan c.q. uit weten te halen. APPLE bepaalt wat en wanneer jij iets mag horen c.q. lezen. Die geslotenheid van de organisatie, bereidheid van de APPLE Community om voor elkaar je mond te houden, is een cultuurfenomeen. Gaan vervolgens APPLE medewerkers c.q. managers toch info lekken, dan doet dit afbreuk aan de (unieke) cultuur; 4e waarschuwing dus.
  5. Acquisitie, vooral Grote Acquisities. Omdat APPLE over veel liquide middelen beschikt, blijkbaar over meer zelfs dan de Amerikaanse Overheid……, is de verwachting aannemelijk dat er ‘iets’ met deze middelen gaat gebeuren: investeren & overnames bijv. Sutton waarschuwt echter voor al te grote overnames omdat dat voor de RvB c.q. de APPLE organisatie betekent dat er een primaire focus komt te liggen op integratie van al die losse onderdelen. Da’s vervolgens een heel andere managementuitdaging, een uitdaging waarin zelfs de RvB van APPLE niet hoeft uit te blinken (zoals heel veel andere RvB’s met hen….). Daarnaast hebben overnames ook hun invloed op de, nu nog unieke, APPLE cultuur; 5e waarschuwing.

Tot slot merkt Bob Sutton nog op dat ook hij niet in staat is om nu de toekomst van APPLE te voorspellen, mee eens maar de 5 waarschuwingen zijn m.i. zodaning relevant dat het op zijn minst handig is hiermee te anticiperen. ‘De toekomst zal ’t leren’,  zeggen we dan.

Bron: ‘5 Warning Signs Apple is Starting to Slip’.

===========================

090911

Interessant INSEAD artikel waarin S. Jobs’ vertrek bij APPLE wordt vergeleken met W. Disney’s vertrek bij DISNEY: ‘Disney without Walt and Apple without Steve: Déjà vu?’. Kernvraag voor de opvolgers bij D. toen was ‘What would Walt do?’ Pas toen er een opvolger kwam die die vraag niet stelde, ging het weer de goede kant op……

1 thought on “5 Waarschuwingssignalen dat APPLE gaat uitglijden…..”

Ben Verleg 8 jaar ago

Kortom: als de besluitvorming verandert dan wordt het moeilijk het succes te blijven vervolgen. Zie voor een korte toelichting: http://iturl.nl/snozRg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *