Mark Zuckerberg of #DoYouTrustThisComputer ……

Wat de eerste dag van de hoorzittingen met Mark Zuckerberg duidelijk maakte, is dat veel Amerikaanse wetgevers totaal onwetend zijn als het gaat om technologie van de 21e eeuw. De vraag is of dit ook geldt voor onze wetgevers, onze beleidsmakers, deze onwetendheid? (zeer) Waarschijnlijk ook.

“Vandaag is een nieuwe generatie zelflerende computers begonnen om elk aspect van ons leven opnieuw vorm te geven. Onbegrijpelijke hoeveelheden gegevens worden gemaakt, geïnterpreteerd en teruggekoppeld aan ons in een tsunami van apps, persoonlijke assistenten, slimme apparaten en gerichte advertenties. Vertrouw jij deze computer?” lezen we bij de vrijdag verschenen doc. Do You Trust this Computer?

“Iedereen die toekijkt voelt hoe verbazingwekkend dit is. Je kijkt door de lens en je ziet hoe in het lichaam van de vrouw de robot de eierstok vasthoudt. Op dat moment rust de menselijkheid in de handen van een robot, letterlijk. Mensen zeggen dat dit de toekomst is. Maar het is niet de toekomst, het is het heden.” ’23 in de docu DoYouTrustThisComputer. We zien een gynaecoloog die in de operatiezaal het Da Vinci Surgical system hanteert.

Zo verbazingwekkend als de nauwkeurigheid waarmee Da Vinci opereert, en leert van iedere operatie, minstens zo verbazingwekkend is de cri de coeur van de gynaecoloog: “Normaal voerde ik per jaar ongeveer 150 baarmoederverwijderingen uit. Momenteel worden de meeste van deze operaties met behulp van een robot uitgevoerd. Mogelijk dat ik nu zelf daadwerkelijk nog 1 operatie uitvoer per jaar. Voel ik mezelf daarbij oncomfortabel? Natuurlijk voel ik mezelf daarbij oncomfortabel want ik herinner me nauwelijks meer hoe ik een menselijk lichaam dien te openen.”

“Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt?” vraagt Yuval Noah Harari zichzelf af in Homo Deus.

DoYouTrustThisComputer is een waarschuwing voor het gevaar dat kunstmatige intelligentie resp. machine leren op kan leveren voor onze samenleving. De documentaire refereert aan de recente Cambridge Analytica / Facebook affaire, maar d.i. feitelijk nog maar kinderspel. Los van de vraag of je je computer nog wel kan vertrouwen is de documentaire minstens zo interessant voor iedereen die wil weten hoever we al zijn met de evolutie van apps, persoonlijke assistenten, slimme apparaten e.d. Heel ver zo blijkt, verder iig als de meesten van ons vermoeden. “Mensen zeggen dat dit de toekomst is. Maar het is niet de toekomst, het is het heden.”

How do you sustain a business model in which users don’t pay for your service?” vroeg senator Orrin Hatch gisteren aan Mark Zuckerberg. “Senator, we run ads.” antwoordde Zuckerberg. Mmmm. Bron: Senate fails its Zuckerberg test.

DoYouTrustThisComputer is a must watch, zeker voor degenen onder ons die zich bezig houden met beleid, niet alleen de wetgevers maar iedereen die beleid maakt in en voor organisaties. Robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren, diep leren e.d. dienen essentieel onderdeel te zijn van je organisatie strategie en vormen daarmee wellicht de basis voor (noodzakelijke) disruptie. Je ogen daarvoor sluiten leidt onherroepelijk tot je ondergang. Voordat je het in de gaten hebt, neemt Da Vinci c.s. niet alleen de operatiezaal van je over.

Je vindt de docu op DoYouTrustThisComputer ‘Voor de volledigheid’ plaats ik ook één van de links die je vindt op YT.

 

181020

Recent verscheen bij Netflix de docu ‘The Social Dilemma‘, het ligt in het verlengde…..

 

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Mark Zuckerberg of #DoYouTrustThisComputer ……”

In 2025: op welke Momenten wil jij, als Klant, Contact met een Mens? – ManagementPro 5 jaar ago

[…] Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt?. De recent verschenen docu Do You Trust this Computer? laat zien dat (ook) de Gezondheidszorg o.i.v. disruptie ingrijpend transformeert en dat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *