Scheringa, Lakeman e.a. acteurs: Robin Hood of Zware Jongens?

In de hele discussie rondom DSB, Scheringa, Lakeman en consorten, een discussie die het web overspoelt ook ons Kennis Netwerk, is voor mij (nog) 1 ding opvallend en interessant: de snelheid waarmee de rollen in dit DRAMA wisselen. Op het ene moment ben je nog de HELD, beter nog: ben je de 'Robin Hood'. Binnen een vloek & een zucht is daarna je rol weer veranderd in die van 'Zware Jongen', een misdadiger in de dop. De oude-Grieken zouden bij het aanschouwen van dit DRAMA van verbazing van hun stenen bank vallen.

Hoe is die razendsnelle rolwisseling, je opgelegd door je publiek blijkbaar, mogelijk? Wat draagt bij aan dit fenomeen & wat kunnen we er van leren?

1 oktober 's ochtends, nog voor het krieken van de dag, was SOBI's Pieter Lakeman voor veel Nederlanders al de personificatie van Robin Hood: hij was degene die nu eindelijk eens zo'n graaiende bankier aan de schandpaal nagelde. Daar waar toezichthouders AFM & DNB, Politiek & Overheid opzichtig faalden was de 1-ling, zoals ooit legendarisch held Robin Hood, in staat om een bank op zijn kant te tillen. 'Voor waar' een held is geboren!!

Maar hoe snel kan die rol veranderen want koud 2 weken later wordt diezelfde Lakeman beschuldigd van drugshandel! & Is hij nu dus een Zware Jongen, een Disney-icoon.

Nog geen 2 jaar geleden duurde het veel langer voordat je rol veranderde. Zo werd oud FORTIS CEO Jean-Paul Votron begin 2007 nog verkozen tot 1e ‘European Business Leader of the Year’, pas een jaar later werd er aan zijn stoelpoten gezaagd. Overigens, u wil niet weten hoeveel CEO's de recente jaren een prijs ontvingen om vervolgens, relatief korte tijd later, in ongenade te vallen. & Wellicht zit daarin wel de oplossing van mijn vraag: hoe het komt dat rollen (zo snel) wisselen(?).

Wellicht zijn wij, het plebs, van mening dat zodra iemand een prijs ontvangt maar weer zo snel mogelijk terug moet komen op de aarde!

Zou kunnen, past i.i.g. goed bij onze mentaliteit maar veel minder bij die van de Amerikanen. Zo heeft het héél wat moeite én geld gekost om Madoff  'uit zijn lijden als superbelegger te verlossen'.

Terug naar ons drama. Ook opmerkelijk is de veranderingen in de rol van Lakeman's tegenspeler: Dirk Scheringa. Maar ongetwijfeld heeft dit te maken met het feit dat je tegenspeler bent: bij jij zwart, is hij wit & omgekeerd. Al enige tijd sudderde het onder het publiek om Scheringa de Zwarte Piet toe te spelen, om Scheringa de rol van Zware Jongen op te leggen. & Wat zien we nu de laatste dagen gebeuren: Scheringa speelt de rol van Robin Hood met verve, hij eerst de knechter van het argeloze volk is nu de redder in nood!!! Sterker nog: het publiek gooit hem zelfs letterlijk bloemen toe! Ik kan me niet voorstellen dat zijn notoire tegenspeler dit verwacht had toen het doek opging & de 1e acte begon.

Op het moment dat v/m Zware Jongen Dirk Scheringa op de stoep van De Nederlandsche Bank, zijn grootste criticaster, wordt toegejuicht door een 'uitzinnige meningte' slaat v/m Robin Hood gefrustreerd met de vuist op tafel.

Compliment voor Yvonne Jaspers trouwens, knappe interview techniek.

Wat leren we hieruit: als je een spannend stuk schrijft, zorg er dan voor dat je zelf ook de regie in handen houdt!

Overigens, de rollen van de andere acteurs in dit DRAMA zoals Bos, Wellink, AFM, DNB, Politiek, Overheid, zelfs Media, zijn ook & zéér tegen hun eigen verwachting én tot hun ongenoegen, sterk gewijzigd maar dat komt omdat er plots een eigenwijze rechter annex sater op het toneel verscheen. 

Spannend stuk, vindt u niet? Ik ga er nóg maar eens goed voor zitten. Fijn dat het zo spannend is. ;-)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

DSB: (toch) een uit de hand gelopen hobby.
[...] de kredietcrisis en zonder de oproep van Lakeman was DSB Bank niet op dezelfde wijze ten onder [...]