Opnieuw Démasqué van de financieel bestuurder

 

'Bank executives don't understand their business.', 'Sorry seems to be the smallest word', 'Men behaving badly: testosterone had its role in the lost billions', een paar krantenkoppen die gisteren en vanochtend de Britse media bepalen n.a.v. de Inquiry door de Britse Treasury Committee. De Treasury leidt een Parlementair onderzoek naar de oorzaken van de financiële CRISIS die ook Brittannië in alle hevigheid treft.

De bazen van de grote Britse banken worden ter verantwoording geroepen & ook deze keer, net als in de VS & in ons eigen land, blijkt er niemand te zijn die zich écht verantwoordelijk voelt voor dat waarmee we nu wereldwijd worden geconfronteerd; opnieuw een démasqué van de financieel bestuurder.

Deze week merkt collega Willem Mastenbroek op: "Het arrogante gedrag van de top van de bankwereld wordt bij elk optreden aan de kaak gesteld. Men kan zich nauwelijks nog vertonen. De stijl van de ervaren bestuurder die toch best wel enig zelfvertrouwen en verstand van de wereld mag uitstralen wordt plotseling gezien als zelfvoldaan en opgeblazen gedrag dat nergens op slaat. Dat zien we nu met name in de financiële wereld maar ook in andere sectoren staat dit te gebeuren."

Bankiers zitten in de hoek waar nu de klappen vallen. Je kan je natuurlijk afvragen of 1 man (nb; het zijn toch vooral mannen die leiding gaven op het moment suprême....) verantwoordelijk kan zijn voor deze financiële ellende. Dat zal niet het geval zijn. Maar dat er hier sprake is van Bokito gedrag (nb; 'met je gedrag het imponeren van andere mannetjes'), da's duidelijk.

Dat blijkt ook uit de verslagen van de Britse Parlementaire Enquête, deze zijn minitieus. Het blijkt dat de heren elkaar, zelfs in tijden van neergang, uit de wind houden. Zo zien we dat HBOS jonge (nb; zowel in leeftijd, want nog maar 42, als in benoeming, want nog geen 2 jaar in dienst) v/m CEO Andy Hornby ook tijdens de Inquiry het vertikt om zijn voorganger af te vallen. Je kan zeggen wat je wil, maar dat siert hem. Vervelend is wel dat nu onduidelijk is wat Hornby's échte rol was & dat kostte hem dan ook zijn baan.

De reacties die nu verschijnen in de Britse media zijn soms opmerkelijk. "Clearly, something needs to change," said Howard Archer, the managing director of European Forecasting and Analysis at IHS Global Insight in London. "You can argue that the men have made a right mess of it, and now the ladies should have a go.". Archer breekt een lans voor diversiteit, voor het doorbreken van het glazen (& andere) plafond.

Interessant is ook de wordgraph die The Guardian maakte. Een wordgraph is een schematische weergave van de woorden die het vaakst worden gebruikt. Je kent dat wel van tags bijv., de meest gebruikte tags zijn het grootst. The Guardian past dit nu ook toe op de antwoorden die de Britse financieel bestuurders geven tijdens deze Inquiry. In deze wordgraph is het woordje sorry in rood aangegeven. Kijkt u even hoe groot het is......

Zijn we er als we deze Inquiries, die wereldwijd nu worden uiitgevoerd, achter de rug hebben? Dat valt te betwijfelen.

Willem Mastenbroek merkt deze week op in zijn column 'Beter Bestuur of Verhuftering': "We zien nu een impuls tot bezinning en bestuurlijke civilisatie. Dat klinkt mooi maar dat gaat niet van een leien dakje. We zullen ook elementen van decivilisatie en barbarisering zien: polarisatie, verpaupering, woeste verwijten, rellen, ontwrichting en botte, achteraf onnodige, saneringen. Hoe taai de barbarij is zien we in de VS waar de financiële steun aan de banken de Wallstreetbankiers in staat heeft gesteld om recent bijna 20 miljard aan bonussen in hun zakken te laten glijden. En de meesten zijn nog ontevreden ook. Het had meer moeten zijn!"

U ziet het goed, Willem is Boos! & Terecht.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Nood-Zuid Lijn & Leren van Mis-Management
[...] over anderen, leg niet de schuld bij anderen neer, biedt zelf ook eens je excuses aan. (nb; maar daarin staat Dales momenteel niet alleen.) Het lijkt verdacht veel op een Abilene Paradox, nog een [...]