Zeg pa, waar is al dat geld gebleven? Over Fictief Geld.

Goede vraag! Die onze jongste stelde, blijkbaar had haar economie leraar voor haar (nog) geen passende oplossing gevonden. Trillioenen (nb; trillioen: 1.000 x € 1 miljard) uit onze economie zijn verdampt & gaan zéér waarschijnlijk de komende tijd nog verloren, een verlies groter dan ‘de balans’ van een continent als Afrika (….), maar wie krijgt nu dat geld?

Ze stelde de vraag n.a.v. het bericht dat de particulier de 1/2 van zijn inzet heeft verloren. ‘OK, maar wie wordt daar nu beter van?’ Het zou zo maar een vraag kunnen zijn waarmee menig volwassene nu ook rondloopt & als ik het je zeg dan reageer je met een AHA Erlebniss!!

Simpel gezegd stelt onze jongste: ‘Als ik op straat € 50,- verlies & iemand anders vindt het biljet dan wint die € 50,-.’ Klopt maar dat is het chartale geld in de vorm van bankbiljetten en munten. Het geld dat er nu wordt verloren op de beurzen was er nooit, is er niet en zal er ook nooit zijn. Dit geld ‘giraal geld’ noemen, geld dat via internetbankieren over de digitale snelweg reist gaat zelfs te ver, ‘fictief’ of ‘virtueel geld’ is een betere term: Het is er niet! Sterker nog: het was er niet & het zal er ook nooit zijn…..

Wat je nu ziet dat is dat de waarde van je bezit verdwijnt. Vergelijk het met de Nachtwacht: vandaag is ie nog (stel) € 1.000.000.000 waard, morgen nog maar € 1.000.000 (nb; ‘of wat de gek er voor geeft’) Maar omdat het Rijks ‘m toch niet wilde verkopen is er eigenlijk niets aan de hand!! Je chartale geld verliezen is erger.

Was alles maar zo eenvoudig als de economie. 😉

Dat zeg ik nu wel zo mooi, dat er eigenlijk niets aan de hand is als je je geïnvesteerde geld niet nodig hebt, toch zal er in menig huishouden anders over worden gedacht.

Je zal maar Grote Plannen hebben met je beleggingen: ‘In 2009 zijn we 25 jaar getrouwd en dan gaan we, samen met jullie, van ons spaargeld een Wereldreis maken!’. Nu wordt dat waarschijnlijk een reis naar de Zeeuwse eilanden, ook niets mis mee als je er met z’n allen tenminste maar de lol inhoudt. 🙂

Maar het kan ook anders: je zal dit jaar maar een huis hebben gekocht en dat, m.b.v. van een ‘hypotheekadviseur‘, volledig hebben gefinancierd. & ‘We doen er voor u ook nog een beleggingshypotheek bij.’ Dan wordt je bezittingen/schulden positie nu opeens een heel andere….

Als zo’n Strategie nu ook nog eens geldt voor je werkgever: veel geld van derden gekregen zoals van banken ofwel Vreemd Vermogen op de balans en weinig geld van jezelf hebben ofwel Eigen Vermogen, dan kan nu ook de waarde van het bedrijf als sneeuw voor de zon verdwijnen & alle vermogensverstrekkers buikpijn opleveren. Resultaat: ‘reorganiseren!’ & Wij weten dan wel waar de klappen gaan vallen.

& Het waren juist die waarden waarop de banken financierden: op onroerend goed t.w.v. € 1.000.000 verstrek je makkelijker een lening van € 750.000 dan als die waarde nu nog maar € 500.000 is…… Intussen mag je wel op die lening rente en aflossing betalen, dat geld neemt nl. niet in waarde af(!). Zo is fictief geld chartaal geld geworden & zit jij met de gebakken peren.

Maar: wat omlaag gaat, kan ook weer omhoog. We weten alleen niet wanneer.

Voor onze jongste was het nu helemaal duidelijk. Ze reageerde nog met: ‘Als je er zo over nadenkt dan kun je voor de bankiers die topbonussen opstreken, alleen maar respect hebben! In iets handelen dat er niet is & er toch fors op verdienen. Da’s op deze manier nog geen museumdirecteur gelukt.’ Mmm dat wel, natuurlijk.

NB; de CRISIS van 2008 wordt vergeleken met die van 1929, met die van 1873, zelf haalde ik hier de 17e eeuwse tulp uit de kast. Weet: iedere CRISIS is UNIEK ook die van dit jaar & misschien maar goed ook. Meer weten over geld? Volg 12.

Fictief geld, het was er nooit, is er niet & zal er nimmer zijn maar de impact er van op ons economische systeem is GiGa.

===========

191112

Fictief geld gaat om in een circuit dat ook wel bekend staat als Schaduw Bankieren. Nu is onderzocht welke belangen dat er daar in omgaan: € 67 biljoen! Vervelender is dat de financiële autoriteiten op veel chartaal & giraal geld grip hebben maar niet tot nauwelijks op dit fictieve geld… ‘Shadow Banking’ Up to $67 Trillion, Financial Group Says

Overigens, Zwart Geld is weer héél iets anders & waarschijnlijk niet eens van de omvang van het fictieve of schaduw geld.

 

2 thoughts on “Zeg pa, waar is al dat geld gebleven? Over Fictief Geld.”

‘GM: wel/niet’ doorhalen wat voor u van toepassing is. 15 jaar ago

[…] de kust verschijnen’. Kan geen toeval zijn. & Intussen vraagt mijn jongste: ‘Zeg Pa, waar komt al dat geld vandaan?’ /* */ /* […]

Nu ook in A’dam en D’Haag: Occupy Wall Street, is dit het einde van the Man in the Middle? – ManagementPro 12 jaar ago

[…] hebt geld in de volgende vormen: chartaal, giraal en virtueel (lees ook ‘Zeg pa, waar is al dat geld gebleven?‘). Daar komt nu geld in de vorm van bites & bytes bij. Als KPN, T-Mobile (wellicht […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *