Zeg nooit nooit, sieraad voor de boekenkast.

Ondergetekende meldde eind juni dat hij met ingang van 1 juli 2021 geen tijd meer zou stoppen in LinkedIn en in Twitter. Op Facebook zette ik er bij “Tijd voor muziek & boeken”. Met boeken bedoelde ik nu eens geen boeken over leiderschap en dienstverlening, maar (om een paar rubrieken te noemen) romans, biografieën, detectives, spionageverhalen en boeken over reizen in het algemeen en in het bijzonder over de Camino. Verder boeken over religie en koken.

Doordat ik meer dan 100 boeken heb gerecenseerd weten de schrijvers van boeken over leiderschap mij nog wel te vinden. Ik heb echter het hoofdstuk “boeken” dicht gedaan omdat ik mijn laatste boek exclusief wil gebruiken voor de deelnemers aan mijn masterclasses, workshops, studiedagen, mijn inleidingen en bij de Rijnlandse studiedag.

Het gegeven dat ik stop met recenseren, wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen belangstelling meer heb voor boeken over de trends & ontwikkelingen op het gebied van leiderschap en economie. Als je dan van professor Jan Rotmans de vraag krijgt om zijn nieuwe boek te beoordelen en zelf hebt aangeboden om het boek “de Stap” van Merel van Vroonhoven te recenseren, dan moet ik direct denken aan Heintje Davids en aan “Zeg nooit nooit”. Gelukkig annonceerde ik ook dat ik columns zou blijven schrijven voor Lerende Leiders en hier op ManagementPro.
Dus de recensies van beide boeken plaats ik in elk geval op genoemde sites.

Ondergetekende heeft een library met ongeveer 2000 boeken, waaronder een kleine 400 over facility management, marketing, hospitality, dienstverlening en – last but not least – leiderschap. In mijn laatste boek “bespaar 300 mensuren” komt het boek ‘Vertrouwen’ van Bart Stofberg aan de orde. Ondergetekende schrijft al jaren dat hij het woord Vertrouwen het woord van de toekomst vindt. Het is nu een trending topic.

Stofberg maakte mij attent op zijn nieuwe boek “Manager in Wonderland” en plaatste mij daarbij voor een dilemma. Ik schreef hem “Ik heb besloten geen tijd meer te stoppen in het recenseren van boeken. 1 boek recenseren kost mij 8 manuren. Ik ben natuurlijk wel erg benieuwd naar je boek en moet op mijn handen zitten. Stuur mij s.v.p. de PDF. Daarna kom ik erop terug.”

Tot mijn verrassing kreeg ik geen PDF gemaild, maar een fraai pakket met 2 boeken waarvan 1 exemplaar gesigneerd en voorzien van een mooie opdracht. Ik ben een fijnproever en veelvraat als het gaat om en over boeken. We schrijven wel eens over ‘een sieraad in de boekenkast’. Van de 400 boeken die ik heb zijn er maar een handjevol die zich onderscheiden door formaat, bindwijze, vorm, lettertype en/of illustraties. Hierbij realiseer ik mij ook dat de vormgevers te weinig in het zonnetje worden gezet. Het boek “Manager in Wonderland” is vormgegeven door “Zand & Parels” van Marit Stofberg. Ik maak een diepe buiging voor haar. Inderdaad een sieraad voor de boekenkast.

En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud. You can not judge a book by looking at the cover is een gezegde wat vaak opgaat. In dit geval buig ik net zo diep voor de schrijver. Wat een interessant, leerzaam, origineel en inspirerend boek.

Van HARTE aanbevolen. Het boek inkijken of Bestellen? Manager in Wonderland, Inspiratie voor managers in 64 principes. 

Koos Groenewoud, Lelystad 1 november 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *