No More News of the World (Web 3.0)

Nadat deze week de afluisterschandalen van de Britse tabloid News of the World als een lawine over elkaar heenvielen én nadat het Britse parlement a loud Hear, Hear! van afkeuring had doen klinken, kon Rupert Murdoch niet anders meer dan de stekker uit deze 184 jaar oude krant trekken.

Mediamagnaat Murdoch wordt er nu al van verdacht dat hij er hier een politieke agenda op nahoudt: zijn News Corporation heeft een zakelijk interesse in het Britse BSKYB, een (ook) Brits media-imperium dat Murdoch met een miljardendeal wil overnemen. Maar voor dat die overname een feit is, dient de Britse Overheid accoord te gaan. Je kan hen dan op dat moment inderdaad beter niet tegen je hebben…..

Opmerkelijk is ook het bericht dat woensdag verscheen: Olswang to draft code of conduct for News of the World owner. Typisch gevalletje ‘als het kalf verdronken is…’ & Inderdaad: de Corporate Governance Code of Conduct van News Corporation beschrijft veel, maar niet het ethisch handelen in de journalistiek.

Wat dan nog overblijft dat is: hebben Murdoch sr. & jr. misschien een sterk Strategisch inzicht? Maken zij van deze toch unieke gelegenheid gebruik om oude media in te ruilen voor nieuwe media? Gaat News Corporation zich nu volledig storten op Web 3.0? ‘T zou mij niet verbazen.

(ook) Deze week zien we dat met de integratie van Facebook & Skype het Web zich voorspoedig ontwikkelt, nieuwe media tegen oude media. Een 184 jaar oude krant past dan wellicht niet meer in dat plaatje. Je had de redactie tegen zichzelf kunnen beschermen, je had hen inderdaad ook de eigen capaciteiten kunnen laten overschatten…. Voor de NOTW redactieleden zelf is dit een typisch gevalletje abilene paradox.

=======

14/07/11

Nog geen week later & het volledige verval van een in enkele decennia opgebouwd imperium lijkt te zijn ingezet. In de huidige tijdsgeest’ (lees: m.b.v. de snelheid van nieuwe c.q. sociale media) kan het snel gaan (nb; dat hadden zij van de ‘Arabische Lente’ Murdoch ook kunnen vertellen)…..

3 thoughts on “No More News of the World (Web 3.0)”

1e College van de Murdoch Master in Business Administration: intimidators – ManagementPro 12 jaar ago

[…] No More News of the World (Web 3.0) […]

Publiceerde jij niet over Friso’s gezondheid? Dan ben je één van de weinige ethici onder ons…. – ManagementPro 12 jaar ago

[…] op het ManPro blog de ‘tag ethiek’. Onder die ‘tag‘ vind je entries over News of The World, Strauss-Kahn, FUKUSHIMA, bonussen, Goldman Sachs e.a. Allemaal zijn de aanstichters van mening […]

By the Way, wat impliceert ‘Integriteit’ in het zaken doen eigenlijk? – ManagementPro 12 jaar ago

[…] Het Britse Parlement besloot gisteren Rupert Murdoch, CEO van NEWSCORP, ongeschikt te verklaren als bestuurder, zeker ongeschikt om de eindverantwoordelijk bestuurder te kunnen zijn van een transnational als NEWSCORP. Het is een beetje laat om een nog werkende(!) 81 jarige alsnog ongeschikt te verklaren, de motivatie voor de parlementariërs is echter eenduidig: het schort bij Rupert c.s. aan integriteit. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *