Over Voedsel.

Dachten we dat we net zo ‘lekker op weg waren’ voor ons milieu: in plaats van het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen het toepassen van schonere bio brandstoffen, blijkt dat wij Rijken der Aarde daarmee het gehele World Food Program ‘op zijn kop zetten’! Dat kan nooit de bedoeling zijn, toch?

De vraag naar bio brandstoffen is op dit moment (“al”! want we zijn nog niet eens ruimhartig begonnen…..) zo groot, en de prijs die dit voor de producenten oplevert dito hoog(!), dat dit de productie van levensmiddelen in ernstig gevaar brengt. Da’s de waarschuwing die Wereld Bank voorzitter Robert Zoelick vandaag de wereld in zendt. De gevolgen zijn nu al merkbaar: voedselrellen in diverse 3e Wereld landen……

Dat de rijkdom in de Wereld onevenredig is verdeeld (sic.), da’s al langer duidelijk. In december 2006 meldde New York University economics professor Edwin Wolff daarover: ‘The richest 2 per cent of the world’s adults owned more than half of global household wealth, while the bottom half owned barely 1 per cent.’ Het bracht aan deze kant van de Wereld even een schok dit bericht zeker omdat Wolff de 1e was die zijn stelling ook kon onderbouwen, maar nadat we van de 1e schrik waren bekomen gingen we gewoon verder….

Dat de Wereld vervuilt en wordt uitgewoond, da’s ook al bekend. Dat we ‘op enig moment’ ernstige voedseltekorten zouden krijgen, ook dat werd al geruime tijd geleden voorspeld. In de lente van 1986 schreef Peter Drucker ‘The Changed World Economy’, hij citeert in dat artikel  ‘The Global 2000 Report to the President: Entering the Twenty-First Century. Volume Two–The Technical Report.’ (nb; uit 1985, de hier genoemde president was Jimmy Carter): ‘Entering the Twenty-First Century (nb; the report) concluded that world demand for food would increase steadily for at least 20 years; that worldwide food production would fall except in developed countries; and that real food prices would double.’ (nb; zelfs Drucker had op dat moment enige twijfel over de waarde van de voorspelling.) & Toch klopte het, blijkt nu. Het enige wat er in het rapport was vergeten, dat was de (extreme) vraag naar biobrandstoffen. Kan gebeuren zo’n ‘nieuwe’ nauwelijks te voorspellen ontwikkeling in een periode van 20 jaar. & Dat het stringent tekort aan voedsel zich dan toch nog ‘zo plotseling’ voordoet, da’s ff schrikken

Hoe je dit ook ‘wendt of keert’ de waarschuwing die Zoelick c.s. nu heeft is er 1 van Strategisch Belang, het overstijgt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Natuurlijk dient het ontstane voedselprobleem nu te worden opgelost maar dat vormt slechts een deel van de oplossing. Hoe nu verder?

De Wereld Economie verandert, in een rap tempo ‘met alle gevolgen van dien’; wellicht zelfs: sneller dan verwacht. Wil iedereen hiervan mee kunnen profiteren, sterker nog: willen we overleven (nb; zelfs vanuit een economisch pespectief), dan is herverdeling van het Wereld Inkomen daarbij & -voor een essentiële & Strategische uitdaging.

In augustus 2006 schreef Branko Milanovic, ook Wereld Bank, daarover een interessant paper Global Income Inequality:What It Is And Why It Matters?. (nb; it matters a lot, Milanovic laat ook zien dat de armen uit Indonesië het binnen afzienbare tijd wel eens beter kunnen hebben dan de armen uit Frankrijk.)  Of deze ontwikkeling, deze (her-)verdeling, gevaren voor ons, nu nog ‘Rijken’, oplevert, da’s nog maar zeer de vraag. Daarover schreef Paul Krugman in 1994 het artikel Does Third World Growth Hurt First World Prosperity? (nb; ‘nee’ dus)

Maar ja, los van al die artikelen en onderzoeken, los van al die rampen, gevaren en waarschuwingen, weten we zelf héél goed hoe het ook anders kan. Maar dat doen hé, da’s toch wel iets anders. Zo lijkt dit verdacht veel op het effectueren van een Strategie…..

‘We’re One but we’re not the Same, we’ve got to carry Eachother….’

(Nb; Mary J. Blige & U2 maakten ook een Darfur-versie maar die is op YouTube helaas voor ‘boven de 18’…..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *