Cruciale Vaardigheden voor een Verandermanager: Denk Vooruit, Ondersteun in de Diepte en Leid in de Breedte.

Globalisering, nieuwe technologieën en sterk veranderende sociale patronen hebben de economische systemen de laatste decennia wereldwijd ingrijpend veranderd. Da’s niets nieuws, da’s een feit. Dat er dan ook veel wordt gepubliceerd over Verandermanagement is begrijpelijk. Het is voldoen aan de vraag van de cliënt.

Met z’n allen lijken we op zoek naar de Heilige Graal. Op zoek naar dé ultieme oplossing voor een organisatie om alle uitdagingen die voorbij komen aan te kunnen gaan & om tegelijkertijd de metaforische stormen te kunnen weerstaan. Doe het maar eens. Vraag is dan voor de verandermanager ‘Hoe slaag ik daarin?’.

Een zojuist verschenen rapport over de (ook) ingrijpende veranderingen in het Onderwijs helpt hier & dat niet alleen de onderwijskundigen onder ons.

Education is the engine of national growth. A population of welleducated citizens increases national economic competitiveness. It also results in intangible benefits, such as political stability, social well-being, and a more innovative approach to solving problems.” zo opent het rapport ‘Transformation Leadership in Education Three Key Imperatives for Lasting Change’ opgemaakt door onderzoekers van  BOOZ&CO.

Hun constatering is terecht: onderwijs, beter nog de Kenniseconomie, is de aanjager van de groei van een land, van een continent zelfs. (nb, wij maar denken dat we al met ’50 studiepunten’ deze race winnen…… overigens, er zijn onderwijsinstellingen met hogere marges) Dat ‘iets’ als verandermanagement dan ook m.n. in & voor de onderwijssector als 1e van cruciaal belang is, mag duidelijk zijn (hoop ik :-o)

‘Many reforms simply do not work. The specific initiatives may be well-intended, yet they fail during implementation. One major reason is a lack of communication and  collaboration.’ merken de onderzoekers op. & Inderdaad: communicatie, ondersteunt door je persoonlijke commitment als (verander)manager, is de basis voor uiteindelijk suc6. (NB; om ‘iets’ te doen aan die zojuist genoemde, (ook) cruciale ‘samenwerking’ komt FastCompany met de idee voor een Chief Collaboration Officer ofwel ‘de Directeur Samenwerking’; mooi initiatief. ;-))

In het rapport lezen we als Vaardigheden voor een Verandermanager:

  • Think Ahead: Set the vision and strategy for the (education) system.
  • Deliver Within: Manage the (education) system and build its capabilities among internal stakeholders.
  • Lead Across: Reach out to and engage stakeholders within and outside of the (education) system.”

Verwijder hier ‘education’ & je kan de tips voor deze (cruciale) vaardigheden op iedere sector/iedere industrie toepassen. De vaardigheden voor een verandermanager vertaal ik als ‘Denk Vooruit, Ondersteun in de Diepte en Leid in de Breedte’. Het rapport heeft nog aanvullende info hoe je e.e.a. kan effectueren mocht je nog niet over deze vaardigheden beschikken….

Ook leuk aan het rapport is het overzicht met nieuwe/alternatieve vormen van kennisontwikkeling c.q. onderwijs. Wij kenden hier al ‘The Steve Jobs School’, I-Tunes-U & TED-ED; aanvullingen zijn o.m.:

& Dan vergeet ik hier ‘voor het gemak’ maar even de aandacht die het rapport besteedt aan China, want als één ding nu al duidelijk is: de Chinese Kenniseconomie komt er ook aan(!), nog meer uitdagende veranderingen, dus.

Of zijn het misschien logische ontwikkelingen? 🙂

Bron: ‘Transformation Leadership in Education: Three Key Imperatives for Lasting Change’.

1 thought on “Cruciale Vaardigheden voor een Verandermanager: Denk Vooruit, Ondersteun in de Diepte en Leid in de Breedte.”

Cruciale Vaardigheden voor een Verandermanager | Management in lokale overheidsbesturen | Scoop.it 9 jaar ago

[…] background-position: 50% 0px ; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } http://www.managementpro.nl (via @MgmtSiteNetwerk) – Today, 11:08 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *