Vertrek Organon Goed voor Economie.

kennis of belevenis?

In 2020 zullen wij met een goed gevoel terugkijken op het vertrek van de R&D afdeling van Organon/MSD uit ons land. Toen dat bericht van het vertrek naar buiten kwam beseften we dat het met onze economie nu toch echt de andere kant op moest.

Nog diezelfde dag, 08 juli 2010, staken Gemeente Oss, Provincie Noord Brabant en Ministerie van Economische Zaken verhit de koppen bij elkaar om de whizzkids van Organon voor ons land te kunnen behouden.

Ver voor die tijd, in 2000, waren er al de ‘Lissabon doelstellingen 2010’ opgesteld. Doelstellingen waarmee de Europese Unie en dus ook ons land in 2010 dé Leidende Kenniseconomie van de wereld had dienen te zijn. Al snel zou dit plan, helaas, een ‘papieren tijger’ blijken te zijn.

Brandbrieven aan onze Overheid zoals die van de KNAW in 2005 en die van de gezamenlijke CEO´s van SHELL, AKZO, UNILEVER en PHILIPS in 2007 om aandacht te geven aan onze kenniseconomie, hadden tot niet meer geleid dan tot een halfslachtig Leven Lang Leren programma.

Ook aan het in 2009 verschenen INSEAD rapport ´How Cares, Who Dares? Providing the Skills for an Innovative and Sustainable Europe´, gericht aan de regeringsleiders van de Europese Unie, werd nauwelijks aandacht besteed. Niemand trok het zich blijkbaar aan, deze cri de coeur.

Tot het moment dat Organon/MSD op 08/07/10 meldde haar kenniswerkers te verhuizen naar de VS. Op dat moment werd er ACTIE genomen waarop wij in 2020 met een goed gevoel terugkijken. Althans, ik hoop het.

In het rapport uit 2009 laat business school INSEAD zien dat de kenniseconomieën in Azië en dan m.n. China en India op rap tempo die van de EU voorbijgaat. Het laat ook zien dat de Verenigde Staten al geruime tijd een voorsprong hebben en die kennisvoorsprong verder uitbouwen. Ook al is de EU afgehaakt nu wordt de VS op de hielen gezeten door nieuwe, jonge economieën. Dat vraagt om een Plan, om een Strategisch Plan. Een Plan waarin gericht wordt geïnvesteerd in de kenniseconomie van het land. Een Plan waarbij ondernemingen, onderwijs en overheid een cruciaal samenwerkingsverband hebben. China, India en de VS hebben zo’n Strategisch Kennis Plan, de EU en NL niet.

Wij staan nu ook voor het opmaken van zo’n Strategisch Plan voor ons land. Wij hebben daarbij twee keuzes: - zetten we de kennisachtervolging in of – kiezen we voor een nieuwe economie?

Om maar met het eerste te beginnen ‘de kennisachtervolging inzetten’; niet alleen is het nadeel daarvan dat wij al (te) laat zijn, een R&D afdeling is ook nog eens eenvoudiger te verplaatsen dan een productiefaciliteit. Een gemiddelde R&D eenheid van 150 whizzkids kun je, samen met hun geliefden, in één Boeing 747 binnen enkele uren verplaatsen naar Shanghai, Bangalore, Rio de Janeiro, Houston Texas e.a. Het enige wat dat je extra kost als werkgever dat zijn vliegtickets en verhuiskosten. Henri Ford sr. zei het al: ‘Het nadeel van mensen is dat ze je poort uitlopen.’

Dan maar kiezen voor een nieuwe economie? Het blijkt dat Europa aantrekkelijk is voor de steeds welvarender wordende Aziaten. Zij zijn in hoge mate geïnteresseerd in ons culturele erfgoed. Kortom: haal de klompen maar uit de schuur, maak van de intocht van Oranje door de Amsterdamse grachten een wekelijkse belevenis en onze nieuwe economie wordt: de experience economy!

Ook niets mis mee met dat laatste zo lang als we nu maar eens een Strategische keuze maken, een keuze van belang voor ons nageslacht.

08 juli 2010, het zou zo maar eens een historische datum kunnen zijn……

Deze entry is tevens een reactie op het artikel Sanering Organon voedt angst voor verlies hoogwaardige banen, dat dinsdag jl. in Het Financieele Dagblad verscheen.

Bookmark and Share

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Hans
ik mis het fenomeen ANGST in het hele verhaal (in reactie op het oorspronkelijk artikel ... voedt angst voor verlies..). Een algemene regel - ik geef toe een beetje simpele - is dat angst vaak leidt tot paniekvoetbal. Ook actueel...

Misschien moeten we toch wat meer zelfvertouwen tonen dat het hoe dan ook wel goed komt, zonder al die strategische plannen.
Joop
"Lekker achterover zitten."
Onze economie bestaat zo langzamerhand uit lekker achterover zittende arbeiders.  Niks te doen in de bouw, te weinig te doen in de industrie, (detail)handel op een laag pitje, jeugd heeft niet zoveel zin meer in studie, huizenmarkt op z'n kont, autohandel schiet ook niet meer op, regering is aan het formeren en doet intussen niets, etc.

Dat Organon vertrekt zal niets goeds initiëren. Wie zou het op  moeten pakken? wie heeft er nog "zin" en/of lef? Het is simpelweg op het verkeerde moment, want de overheid heeft andere zaken aan het hoofd. Volgend jaar misschien, na het vallen van het superwankele kabinet, dat momenteel opgezet wordt, en de nieuwe verkiezingen, ja dan is er misschien aandacht voor dit soort dingen. Maar dan zijn we al wél een jaar verder !

Het gaat mooi worden in Nederland .... lekker stil en rustig en bejaard.
Heidi
Ik zie een stralende toekomst: Heel Nederland als ingeslapen aangeharkt achtertuintje waarin het goed feestjes houden is. Met her en der een oubollig molentje en een betonnen klomp met een Geranium er in. 

Een aanleiding voor een feestje hebben we niet eens meer nodig, kijk maar naar de huldiging van 'onze helden'.  Zolang het volk maar blijft leven van het ene 'brood en spelen'-event naar het andere, blijft de economie wel draaien.  
Jos
Ik snap dit niet meer. Ik ben geen voorstander voor bescherming van je eigen economie. Alles is te wijten aan de aandeelhouders, die een bedrijven dwingen tot winstmaximalisatie. Dit drijft tot paniek reacties binnen deze bedrijven en men denkt dit d.m.v. kostenreductie te kunnen compenseren. Kostenreductie drijft kennis naar lage loonlanden en nadat deze  die kennis hebben opgenomen worden ook daar de kosten weer te hoog en het process herhaalt zich weer. Momenteel draait the kennis tegen het licht in en de lage lage loonlanden met het licht mee. De frequentie versnel, dus over 10 jaar is Europa het lage loonland en komt alles weer terug. Oplossing: Beursen neutraliseren, in het verleden is al gebleken dat dit allemaal opgepompte lucht is.  
Joop
@Heidi :-) dat bedoel ik ja.
We produceren niet veel meer, maar kijken elkaars fakturen na.
Fakturen? is er iets geproduceerd? nee hoor, we hebben elkaar een dienst bewezen.  Een massage verricht of een feestje (meeting, event) georganiseerd of zo.
Neem ik een keer een vrije dag, dan blijkt de halve buurt ook thuis te zijn. Werkt er nog iemand écht?
Laat ik een offerte opstellen, dan duurt het meer dan een week voordat ik 'm binnen heb, staat er de hoofdprijs op, en er wordt niet eens achteraan gebeld. Dat heb ik bij een offerte voor m'n carport en voor m'n CV. Ga ik op die ene offerte voor m'n CV in, bellen ze me niet eens op om te vragen wanneer ie geplaatst moet worden !
Lachen? ja, eigenlijk wel, als het niet zo triest zou zijn.
Heeft er nog iemand "zin"? Nu melden !!
Stef Bots
Neem duurzaamheid.
Dat is niet alleen naar de toekomst bittere noodzaak maar ook een aanzienlijke, economisch kans.
Duitsland is er in enkele jaren in geslaagd om het aandeel duurzame energie te verdubbelen. Dit heeft inmiddels 300.000 extra banen opgeleverd en het Duits ministerie van energie heeft uitgerekend dat macro-economisch alle daartoe strekkende investeringen al ruimschoots zijn terugverdiend. Denemarken gaat er met de windenergie vandoor.
Nederland? Daar wordt de politiek gedomineerd door de kopvoddentax, het (niet bestaande) multiculti drama en andere dodelijke kletsverhalen. De PVV heeft een verklaarde en uitgesproken hekel aan duurzaamheid en wil het budget hiervoor maar liefst halveren (heb ik kunnen lezen in hun programma). Deze partij wordt desalniettemin inmiddels door een kwart van de kiezers gesteund.
Wij krijgen de regering en politiek die wij verdienen.
Als op een internetforum een posting verschijnt over de islam of aanverwante, is er meteen een stormloop van soms wel honderden reaguurders, als een artikel verschijnt over onderhavig probleem, mag je blij zijn als een handvol mensen de moeite neemt.
Wij zijn in Nederland met de verkeerde dingen bezig en met een verkeerd gedachtenpatroon. Eerst maar eens daarmee bezig zijn voor weer de politiek of regering te bekritiseren.
Joop
@Stef:
Jouw slotzin is in tegenstrijd met de rest van het (goede) verhaal. Je bekritiseert de politiek (Wilders), maar zegt in je slot dat we dat NIET moeten doen. Afijn, de rest is helaas maar al te waar.
Paul de Koning
Lid sinds 2019
Hoe kan het toch zo zijn dat zelfs de beleidsmakers van ons land zich verbazen over het verdwijnen van kennis uit Nederland.  Als zelfs in Metro een artikel verschijnt over de teloorgang van de kenniseconomie in Nederland dan kan het massaontslag bij MSD (Organon) in Oss toch niet als een verrassing komen? De SP en PVV hebben een debat in de 2de Kamer aangevraagd over het massaontslag bij MSD. Prima, moet er zeker komen. De benadering is echter nogal reactief. Uit onderzoek van Hoogleraar J. Jansen van de Erasmusuniversiteit blijkt dat 15% van de bedrijven de R&amp;D afdeling naar het buitenland verplaatst of zal verplaatsen (?) en dat dit percentage in  de ons omringende landen veel lager ligt. Misschien moet de Nederlandse politiek wat vaker over de (eigen) grens heen kijken en is het zinvoller om een goed debat te voeren over de <strong>toekomst</strong> van ons land.
Joop
Wat ik dan nog zou willen aanvullen op Paul (hierboven) is dat de beleidsmakers niet alleen verbáásd zijn, maar ook nog eens remmende maatregelen willen nemen. Bijvoorbeeld het studeren koppelen aan het afsluiten van een persoonlijke lening. Lekker als je tóch al bang bent voor de kosten van een serieuze studie ... dan zie je d'r maar vanaf. Worden we gewoon allemaal kok of verpleger of zo.
Ron Ladage
Dit is de rekening van jarenlang verkeerd beleid.
Privatisering, akkoord gaan met grote fusies, verkopen van onze goedlopende bedrijven aan het buitenland. Gevolg lees boven.
Gaan we er iets aan doen? De kleine ondernemers zitten niet thuis, werken nog steeds veel te hard en krijgen straks de rekening weer gepresenteerd van de linkse politici, die vinden dat het beetje winst naar de kansarmen moet worden overgeheveld.
Ook de genoemde bouwvakkers en andere werknemers die “lekker” thuis zitten, geheel buiten hun schuld en daardoor ook minder verdiensten hebben zijn het slachtoffer.
Wijzen naar de PVV (wat zijn we toch bang voor die partij) is natuurlijk heel makkelijk, helaas heeft de PVV met bijna 1,5 miljoen kiezers geen enkele inbreng door de boycot van de gevestigde orde, die het la jaren slecht doet.
Pappen en nat houden of het de integratie is, de misdaad of als laatste de economie, we onderhandelen door tot we een ons wegen.
Kiezersbedrog?  Ik denk het niet, we hebben gewoon een stelletje incapabele mensen in Den Haag zitten, die bij elk gezond bedrijf eruit getrapt zouden worden.
Competenties behoef je niet te hebben in de politiek, gewoon goed acteer talent voor het stemvolk op jou partij te laten stemmen. Al jaren zakken we af tot het niveau ontwikkelingslanden, dus het wordt tijd voor ontwikkelingsgeld uit het buitenland te krijgen, i.p.v. 2000 op de kosten van de belastingbetaler op straat te laten zetten door een Amerikaanse Multi National.
Maar daar ontbreekt elk lef voor bij onze regering.
 
 
Ben Verleg
Ik mis enige reflectie op de aanleiding. Zou het kunnen zijn dat R&amp;D van Organon gewoon niet goed genoeg functioneert en te weinig presteert? Men zegt dat R&amp;D 'verhuist' maar volgens de berichten worden de mensen ontslagen en dus niet per Boeing naar de VS verplaatst. Ik ben niet deskundig in de branche maar heb me wel laten vertellen dat Organon niet echt heel innovatief is geweest de laatste jaren en dat menig onderzoeker de bui al zag aankomen. Met andere woorden, ook als MSD het niet had overgenomen zouden ingrijpende veranderingen noodzakelijk zijn. Voor mij is het verre van evident dat het overheidsbeleid (of het ontbreken daarvan) debet is aan de beslissing van MSD.  En nu de kenniswerkers er gewoon nog zijn is de kennis dus ook nog gewoon aanwezig. Een mooie kans om mooie, nieuwe innovatieve activiteiten te ontplooien zonder hinder van een multinational die primair of zelfs uitsluitend op financiele resultaten stuurt.
Joop
@Ben Verleg:
Als er écht kennis had gezeten in de kenniswerkers van Organon:
- dan waren ze wél mee-verhuisd. Maar MSD weet dat het de moeite/kosten niet waard is.
- dan was het béter gegaan met Organon.

Het kritiek op de overheid is gericht op het afbouwen van de kennis-economie, terwijl we het dáár juist van zouden moeten hebben, van die kennis-economie dus. Veel meer dan wat kennis zit er niet in Nederland. De meeste industrie is inmiddels wel vertrokken.

Heel slim om dan tegen de jongeren te zeggen: "als je wilt studeren, dan sluit je maar een lening af."
Albert Willem Knop
Lid sinds 2019

We hebben al jaren een innovatieplatform waar niets uitkomt en alleen maar veel tijd en geld ingestopt wordt. Het programma "een leven lang leren" nog niet veel verder gekomen dan het verhogen van het collegegeld voor ouderen en mensen die al een studie afgerond hebben. Verder staat Nederland vol met "leerfabrieken" waar grote hoeveelheden leerlingen met zo min mogelijk moeite doorheen gestampt moeten worden (er zijn gelukkig ook nog wel goede scholen). Samengevat: Nederland slaagt er nauwelijks in de talenten van zijn inwoners te ontdekken, laat staan te ontwikkelen. De problemen zitten van hoog tot laag. VMBO-ers worden lastig gevallen met allerlei theorie in plaats van dat ze met hun handen mogen werken en dit verder ontwikkelen, de lesuitval op veel middelbare scholen is groot, veel studenten op universiteiten kunnen niet terecht bij de studie van hun keuze etc. We mogen hopen dat na de lethargische periode Balkenende er een frisse wind door onderwijsland gaat waaien.
Hans
In een aantal reacties onderschat men het belang van de maakindustrie schromelijk.
Bovendien zullen arbeiders in lagelonenlanden ook hogere lonen willen (zie recente stakingen in China en Singapore is in ongeveer 30/40 jaar van niks op westers niveau gekomen).
Als vervolgens transportkosten hoger worden door marktwerking en/of hogere belasting (bijv. op kerosine) is het maar de vraag wat het voordeel is van produceren ver weg.
Deels is dit al bevestigd. McKinsey heeft  eind 2008 al eens berekend voor een aantal producten; binnen 8 jaar was produceren in Azië niet goedkoper meer dan productie in Californië (servers, LCD-TV's).
Wat Organon betreft; MSD wil in landen van vestiging een 'gunstig' klimaat in allerlei opzichten. Eén aspect is aandacht van regering; als de allerhoogste baas in NL-Oss op bezoek komt 'hoort' hij dus (als de regering dit soort bedrijven niet alleen in nota's koestert) door MP of minister ontvangen te worden. De reactie van EZ-van der Hoeven in Nova 15/7 spreekt boekdelen: echt schandalig.
Lilian van der Vaart
Wat ik mis: waarom is het in een wereld waarin virtualisering van (ook) R&amp;D activiteiten schering en inslag is nog nodig om iets fysiek te verhuizen? Waarom geen 'remote' R&amp;D met gebruik making van alle kennis op allerlei MSD-vestigingen wereldwijd via virtuele labs? Effect: werkgelegenheid blijft beter in stand ook lokaal, kwaliteit R&amp;D gaat omhoog door de combinatie van velerlei expertises en ervaringen uit een diversiteit aan landen.
Innovatie? Niks plannen, niks centraliseren,  niks Platforms - gewoon aan de slag met de moderne ICT hulpmiddelen die ons inmiddels ruimschoots ter beschikking staan.
Joop
@Lillian:
Bedoel je virtuele reageerbuizen met virtuele ratten?
Ik zit niet in die wereld, maar ik vermoed dat er ondanks de software toch óók met "echte" stoffen geexperimenteerd moet worden. Al was het alleen al om al de softwarefouten die je research zullen verknallen.
Daarnaast: het salaris van een laborant zal per land verschillen, dus kiezen ze simpelweg de goedkoopste uit.
Kan het Brabantse Familiebedrijven Genootschap Organon redden?
[...] of het recent opgerichte &#8216;Brabantse Familiebedrijven Genootschap&#8217; het banenverlies bij MSD/Organon kan redden, toch acht ik de kans van slagen voor hen groter dan voor de lokale &amp; provinciale [...]
Actuele HR Thema&#8217;s 2011 e.v. noem het UITDAGINGEN! - ManagementPro
[...] and adjusting to technological change with new patterns of work organisation. This is a considerable challenge, given the rapidly-changing skills needed, and the persistent skills mismatches in EU labour [...]