De dag dat Italië Pink Quota invoert en de VS Gelijke Beloning m/v afschiet…..

De machostaat der machostaten Italië gaat ‘pink quota’ invoeren, bij ons ook wel bekend als ‘vrouwenquota’. Dat bericht verschijnt vandaag in The Wall Street Journal. Grappig ‘toeval’ is dat juist gisteren in een dialoog met MBA-studenten over ‘diversiteit op de werkvloer (c.q. het gebrek daaraan)’, een student met contacten in Italië opmerkte ‘dat het v.w.b. de acceptatie van diversiteit op de werkvloer in Italië nog wel enige tijd zou duren’. De reacties van de mede-studenten daarop waren instemmend.

Opmerkelijk snel (black swan waarschijnlijk ;-)) is er nu dus door de Italiaanse Overheid gereageerd met een nieuwe wet die beursgenoteerde en (semi-)overheids bedrijven verplicht om uiterlijk 2015 een bestuurssamenstelling te hebben die voor minimaal 33% uit vrouwen bestaat. Da’s een forse uitdaging ook omdat Italië van de geindustrialiseerde landen het land is waar de minste vouwen werkzaam zijn in het bedrijfsleven…. (nb; momenteel is in Italië slechts 6% van de bestuurders een vrouw).

Het bericht komt (opnieuw black swan) op het moment dat de Amerikaanse Senaat the Paycheck Fairness Act de grond inboort…..

Onder aanvoering van de Republikeinen heeft de Senaat het initiatief van The White House ‘Fighting for Equal Pay and the Paycheck Fairness Act’ de grond ingeboord. Motivatie: gelijke beloning van mannen & vrouwen leidt tot banenverlies….. (toch) Opmerkelijke redenatie: zodra vrouwen om gelijke beloning gaan vragen, al dan niet via een rechtszaak, worden zij door hun werkgevers ontslagen. Dan kun je inderdaad de Wet beter niet aannemen (….).  Deze actie van de Senaat zou het beeld bevestigen dat enkele maanden terug werd geschetst door onderzoekers van Zenger/Folkman: op de werkvloer worden vrouwen gediscrimineerd.

Het zag er vooraf allemaal nog zo mooi uit:

Althans ‘mooi’: zelfs in een ‘weldenkend land’ als de VS (….) is er dus geen sprake van gelijke beloning M/V. Overigens, wij kennen gelukkig (sic.) wel een ‘Wet voor Gelijke Beloning’…..

Als je ziet hoe lang dat deze discussie wereldwijd nu al duurt zonder dat dit enig zichtbaar resultaat oplevert, dan zou je de indruk krijgen dat het onderwerp ook niet écht leeft. Er volgen geen werkonderbrekingen, geen stakingen, geen organisaties die door de landelijke, nationale en internationale overheden worden geweigerd voor aanbestedingen, geen OR/vakbond die zich ‘hard’ maakt, etc. etc. Je kan je zelfs afvragen: zijn er wel voldoende vrouwen die zich zorgen maken over het feit, want dat is het, dat zij geen gelijke beloning ontvangen? (ook) Opmerkelijk. Hoe serieus wordt dan de ‘strijd’ om Pink Quota?

Op zich is dat ook niet zo’n ramp: als je dit blog met enige regelmaat leest dan weet je dat ik geen voorstander ben van ‘quota’. Zo gaat een ‘vrouwenquotum’ voorbij aan het feit dat ‘diversiteit’ (veel) meer is dan ‘M/V’. Het gaat ook voorbij aan het gegeven dat organisaties ‘slechts’ geholpen zijn met de beste & niets anders dan de Beste Talenten!! Hoe die ‘talenten verpakt zijn’, is vervolgens minder interessant. Dat vraagt van de (managers van de) werkgever ‘slechts’ culturele sensitiviteit.  Het is nl. ook zo dat een divers samengesteld team eerder/sneller tot innovatieve ideeën komt, dus wat houdt je nog tegen als werkgever voor (meer) diversiteit binnen je team?

Een werkgever als GOOGLE houdt dit i.i.g. niet tegen, ook niet het feit dat nu de Wet voor Gelijke Beloning in de VS is afgeschoten. GOOGLE maakt in hun recent gepubliceerde ‘Diversity & Talent Inclusion Report’ duidelijk dat een gediversificeerde en gelijk gewaardeerde talentpool cruciaal is voor de toekomst van GOOGLE.

Pijnlijk is slechts dat er zo weinig talentvolle vrouwen computerscience studeren; zou hier misschien een quotum helpen? 😮

============

260612

Vandaag schrijft HCL’s CEO Vineet Nayar (EFCS) deze entry Women, powering their way in technology: ‘It is indeed refreshing for a change to dwell instead on how women, in their own quiet way, have taken the world of technology by storm in the past few years.’

Leuke entry waarin Nayar laat zien dat er wel degelijk vrouwen succescvol zijn in de ICT c.q. in computersience. Het is zoiets als ‘glas halfvol of halfleeg’……

1 thought on “De dag dat Italië Pink Quota invoert en de VS Gelijke Beloning m/v afschiet…..”

Albert Willem Knop 11 jaar ago

Gelukkig staat weldenkend tussen aanhalingstekens. Er gebeurd erg veel cq er wordt veel bekend, waardoor je inderdaad vraagtekens kunt, of misschien wel moet, zetten bij de weldenkenheid en/of beschaafdheid van de VS. Het zijn vooral republikeinen die er nogal bizarre ideeen op na houden, maar ook de democraten doen zo nu en dan een duit in het zakje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *