Sollicitatiegesprek: mannen denken dat ze overgekwalificeerd zijn, vrouwen zijn alleen maar nerveus.

http://www.youtube.com/watch?v=j5Ftu3NbivE

Ook blijkt dat degenen met een salaris van meer dan € 100.000 veel minder nerveus zijn voor een sollicitatiegesprek dan degenen met een (veel) lager salaris. Die houding kan echter ook wijzen op het overschatten van de eigen kwaliteiten…. Deze e.a. resultaten komen naar voren uit een onderzoek met de titel 2013 Job Interview Anxiety Survey uitgevoerd door Harris Interactive op verzoek van het in de VS gevestigde Everest College.

Als je een doos potloden krijgt, schrijf 10 voorbeelden op van dat wat je allemaal met die potloden kan doen wat niet behoort tot hun feitelijk doel (nb; zoals schrijven). Hoe test je een lift? (nb; zonder dat er slachtoffers vallen). Hoe los je problemen op als je van Mars komt? Hoe leg je de werking van een dynamo uit aan een 8 jaar oud kind? Deze e.a. vragen behoren tot de categorie The 20 Toughest Job Interview Questions.

De vid. laat een methode zien van het voeren van sollicitatiegesprekken die werd toegepast door HEINEKEN. Bekend is ook het voorbeeld van een klantgerichte luchtvaartmij. die een oud dametje vastzet in een draaideur net op het moment dat jij naar binnen wil voor je sollicitatiegesprek. Wat doe je?

Overigens, let op: ook nu word je opgenomen!

Je hebt één geluk: een (potentieel) werkgever als GOOGLE besloot voor de zomer om te stoppen met deze manier van werving en selectie: “On the hiring side, we found that brainteasers are a complete waste of time. They don’t predict anything.  They serve primarily to make the interviewer feel smart.” aldus Laszlo Bock, senior vice president of people operations at GOOGLE in een interview met de NY Times. Terug naar het ‘normale’ sollicitatiegesprek dan maar.

In de periode waarin Harvard Business Review het thema heeft ‘Women in Leadership’ is de bevinding uit het onderzoek van Harris Interactive dat “mannen denken dat ze overgekwalificeerd zijn, vrouwen zijn alleen maar nerveus” voor een sollicitatie, nog wel het leukst. Ook niet écht verrassend want er was ooit een boek & recent een theaterstuk met de titel ‘Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus’.

Dat (wij) mannen van mening zijn dat we al snel ‘overgekwalificeerd’ zijn voor een nieuwe functie, zal ook wel komen door een teveel aan testosteron. 😉

Dat vrouwen (meer) nerveus blijken te zijn voor een sollicitatiegesprek is (toch) nergens voor nodig. Een extra kopje decafé drinken helpt hier echter waarschijnlijk ook niet. Net als Laszlo Bock, die voorstelt om de rol van degenen die het sollicitatiegesprek afnemen te professionaliseren, zijn Ancella Livers & Trudy Bourgeois van mening dat hier vrouwen, vrouwen kunnen helpen. Een organisatie is tenslotte gebaat bij de Beste Talenten, iemand afwijzen sec. op nervositeit is dan ook (wellicht) niet handig.

In hun HBR entry Women: Let’s Stop Allowing Race and Age to Divide Us stellen zij “Luckily, this is also a problem that women can solve all by themselves.To make progress in today’s workplace, all female leaders must acknowledge their part in the divide and begin to work together for their mutual benefit.” Mooi, maar een nadeel kan zijn dat er zoiets ontstaat als ‘positieve discriminatie’…..

Het sollicitatiegesprek, op weg naar 700.000 werklozen zal meningeen eerder nerveus zijn dan opgewekt voor een sollicitatiegesprek, maar ervan uitgaande dat de economie toch een keer aantrekt kan het inderdaad handig zijn voor potentieel werkgevers op de functie van Werving & Selectie nu al te professionaliseren. Aanrader is hier dan De Definitieve Gids voor Werving en Selectie in Goede Tijden (en Slechte). Suc6!!

Bron: Memo to jobseekers: Switch to decaf.

220813

& Als je dan als werkgever eenmaal die geschikte kandidaat vindt, ben er dan zuinig op!!! Zo blijft het recente overlijden van BofA stagiair Moritz Erhardt de gemoederen bezig houden.

Voor het Britse CIPD vormen stagiaires inmiddels een cruciaal aandachtspunt in een zich aantrekkende Britse economie. (maar dan dien je wel verantwoord met hen om te kunnen gaan…..)

Ook vandaag:

There’s no point having a diverse pipeline if the culture isn’t inclusive.” Inderdaad…. ‘Gelijkheid en Diversiteit’, zo gezegd.

Bron: Building a truly inclusive organisation. HR Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *